Search

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije!

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije!

"Making of" muzeja

Tekst: Željka Zrnić


Image: Matej Jurčević

U Zagrebu je početkom tjedna otvoren prvi hrvatski Muzej čokolade, a u kojem se o povijesti čokolade možete naučiti razgledavanjem šest tematskih prostorija. Na ideju otvaranja ovakvog muzeja došao je bračni par Ružica Božić Cerovac i Domagoj Cerovac, koji su istinski ljubitelji čokolade. Prije oblikovanja postava, odradili su domaću zadaću i dobro izučili povijest obožavane namirnice, nakon čega su zaključili da priču o toj slastici žele ispričati kroz šest soba. Tada su angažirali kolumnisticu BURO. portala, dizajnericu Željku Zrnić koja je zaslužna za prostorni koncept i scenografsko oblikovanje postava Muzeja čokolade Zagreb, kao i za uređenje interijera. U nastavku donosimo možete pročitati njezin osvrt na stvaranje muzeja.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 1)

Prva soba je uvod u svijet Mezoamerike, u dom Maya i Azteka, pa i još ranijih Olmeca koji su živjeli prije njih. O njihovom ambijentu i okruženju, osim drevnih zigurata, zapravo malo znamo, pa smo inspiraciju potražili u prostranstvima džungle Srednje Amerike. Ideja je bila prikazati drvo kakaovca koje raste okruženo nepreglednim obiljem biljaka koje se uzdižu u katovima. Džungla je prikazana na apstraktan način, kroz četrdesetak redova platnenih traka različitih dužina, dok rijetko postavljena rasvjetna tijela pokušavaju kroz njih naći svoj put do postamenata, baš kao što se sunčeva svjetlost fragmentirano lomi kroz katove prašuma, ostavljajući pritom spektar tonova od tamne sjene, preko dubokih zelenih tonova do potpuno bijelog svijetla u onim dijelovima gdje joj lišće tako dozvoljava.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 2)

Drvo kakaovca (Theobroma Cacao), odnosno njegova grana oslikana na zidu, posjetiteljima želi pokazati specifičnost ovog vrijednog drveta. Naime, uobičajeno je da plodove drveća beremo s vrha njegovih grana, no mahune kakaovca izrastaju na jastučićima smještenim duž čitave grane kakaovca. Kad zavirimo u unutrašnjost mahune, pronalazimo vrijedne sjemenke koje su danas naša najdraža slastica, a stanovnicima džungle su bile najvrjednija imovina. Tada je novac doslovno rastao na drvetu. Aztečka civilizacija koristila je kakaovac kaonovac, pa su se tako dobra poput rajčice i purana ili usluge poput ljudskog rada, tada plaćale u sjemenkama kakaa. Kakav je bio tečaj u to vrijeme, ostavljam vam da provjerite u muzeju.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 3)

U platnenoj džungli koju čini 820 zelenih traka, na tri postamenta dekoriranih pletenom trskom, posjetitelji mogu vidjeti replike posuđa koje je koristila ondašnja elita za obilno uživanje kakao napitka. Tada se kakao konzumirao kao gorko, pjenušavo piće i to samo ako ste bili u dobrim i bliskim odnosima s kraljem.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 4)

U sljedećoj sobi "uskačemo" u potpalublje konkvistadorskih brodova, odnosno u vrijeme prvih španjolskih osvajača koji su na prevaru, odnosno naivnost, pokorili domorodce Srednje Amerike. Iako isprva u čudu, zašto se gorke sjemenke tako idoliziraju, konkvistadori opijeni kakao napitkom počinju shvaćati benefite ove biljke. Početkom 16. stoljeća Hernán Cortés, pokorio je aztečkog kralja Montezumu i time donio čokoladu na police vašeg lokalnog dućana. Kristofor Kolumbo, iako ima svoju vlastitu čokoladu, za nju nije pokazivao previše interesa.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 5)

Ogromne količine uvezenog ili bolje rečeno otetog kakaovca, od tada su kroz nekoliko stoljeća prevezene brodovima u Europu. Iako ne znamo kako je točno izgledala transportna ambalaža u doba Cortésa, u nekom trenutku su se pojavile jutene vreće koje su se zadržale sve do danas. Tone i tone sjemenki, tu i tamo prošarane nekim zalutalim kukcima, skladištile su se mjesecima pod palubama osvajačkih brodova. Upravo to je poslužilo kao inspiracija za scenografski element, jutene kapi koje vise sa stropa ispunjene sadržajem nalik sjemenkama. Nažalost, od pravog kakaovca smo morali odustati, jer kao i svaka druga biljka trune, pa bi u tom slučaju soba s vremenom postala prepoznatljiva po neugodnom mirisu trulog kakaa.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 6)

Centralni okrugli stol sadrži eksponate, replike i faksimile dokumenata koji otkrivaju ponešto o davnim ljubiteljima čokolade. Na oprečnim stranama prostorije nalazi se replika Cortésove kacige, kao i replika krune aztečkog kralja Montezume, napravljenoj prema predlošku od nekoliko tisuća raznobojnih pera. Brod je napokon pristao, kakao je iskrcan na obalu, a mjesto gdje se prvo uputio su svakako bili europski dvorovi.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 7)

Kakao niti za europsku aristokraciju nije bio ljubav na prvi pogled, no u vrijeme baroka kakao napitak postaje nešto bliže onome što bismo i mi danas popili. Dvorjani otkrivaju da šećer i drugi začini pretvaraju kakao napitak u ovisničku pošast. Razni recepti dostupni su i danas, pa ako se želite osjećati kao barokni talijanski nadvojvoda, predlažem avangardni kakao napitak s jasminom i ambergisom. Francuski dvorovi su obilovali kakaom, pošto je svaki od Lujeva bio oženjen ljubiteljicom čokolade. Treća soba inspirirana je upravo francuskim dvorom i Marijom Antoanetom, odnosno njezinim likom prikazanim u filmu Sofie Coppole. Pregršt staklenih stalaka za bogato ukrašene torte, poslužili su kao ideja za oblikovanje postamenata za izlaganje brojih šalica i čokolatijera koje su doživjele svoj procvat u smislu dizajna i proizvodnje u tom vremenu.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 8)

Posebno tokarene noge, stalci i ormarić suvremena su i pojednostavljena interpretacija dvorskog namještaja. Nešto manje suvremena je sofa u ovoj dvorskoj prostoriji kao antikni komad namještaja iz kasnog, doduše, skandinavskog baroka. Sofa je bila u blistavom stanju, stoga je ispod roza pliša, sačuvan originalni cvjetni tapecirung. Kada se pročulo kakva se nova delicija pojavila na dvorovima, čokolada, odnosno kakao se polako počinje demokratizirati te dolazi u ruke malih obrtnika. Najveću revoluciju napravio je Nizozemac Johannes van Houten koji je uspio razdvojiti sirovinu na njezina dva konstruktivna dijela - kakao prah i kakao maslac, taman u vrijeme kada započinje industrijska revolucija. Razdvajanjem kakaovca na prah i maslac, omogućio je proizvodnju čokolade kao delicije u krutom stanju, do tada je konzumirana isključivo kao napitak. Stoga sa sljedećom kockicom čokolade u ustima osim Cortésu, zahvalite se i Van Houtenu.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 9)

Upravo tvornička proizvodnja čokolade inspirirala je izričaj četvrte sobe. Osim cigle, jedan od karakterističnih elemenata industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća, su polukružni prozorski okviri od kovanog željeza. U ovoj eri započinje i razvoj marketinga stoga se javljaju prvi čokoladni oglasi. Samostojeći prozori u industrijski zelenoj boji, rotiraju se oko svoje osi stoga su poslužili su kao platforma za dvostrano izlaganje papirnatih eksponata. Čokolada se sad već naveliko proizvodi, udio kakaa opada, dok raste udio šećera i postaje predmet žudnje širokih masa. Kockice i pločice pretvaraju se u razne oblike, jaja, zečeve i druge reljefne oblike, stoga je peta soba posvećena eksploziji konzumacije čokolade i najpoznatijoj tvornici Willyja Wonke.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 10)

Kako čokoladna rijeka nije bila izvediva, filmski set iz filma o Willyju Wonki iz 1971. godine poslužio je kao inspiracija za tvornički sistem cijevi kroz koji teku čokoladni eksponati. U ovim desetljećima događaju se neki od najvažnijih momenata u modernoj čokoladnoj povijesti kao što su izum M&M's bombona, Nutelle, Toblerone prutića, pa sve do nezanemarivog uspjeha hrvatske tvornice Zvečevo koja proizvodi Mikado - prvu u svijetu čokoladu s rižom. Za one koji su oduvijek željeli biti "Charlie u tvornici čokolade", u sobi se nalazi tandem bicikl, koji čeka na pomoć posjetitelja u imaginarnoj proizvodnji čokolade. A sve što se proizvede, potrebno je i propisno uskladištiti.

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 11)

Posljednja soba je "wesandersonovsko" skladište čokolade, koja je danas postala poklon za svaku prigodu. Čokolada je dar koji će uljepšati svaki rođendan od sedmog do 77.-og, Valentinovo, Božić, godišnjicu braka ili popraviti ispriku ako ste na tu istu godišnjicu zaboravili. Po izlasku iz skladišta vraćamo se na početak, odnosno u modernu interpretaciju starinskih prodavaonica slatkiša i čokolade koje su obilježavali veliki masivni ormari prepuni slatkih pločica i bombona. Ormari su danas nešto moderniji, čokolade posebnije, ali ljubav prema čokoladi je ista bilo da ste aztečki kralj, europski plemić ili današnji klinac koji bi samo "htio nešto slatko".

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 12)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 13)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 14)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 15)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 16)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 17)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 18)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 19)

Kako je nastao prvi Muzej čokolade u Hrvatskoj? Imamo insadjerske informacije! (фото 20)

Leave a comment

više