Search

Kakve poruke (ne) biste trebali slati svojim anksioznim prijateljima?

Tekst: BURO.

Anksioznost je gadna boljka i često šalje ljude na udaljena i mračna mjesta gdje misle da su sami, u potpunosti zaokupljeni brigom i preplavljeni osjećajem neizvjesnosti. U takvim trenucima, potrebno im je pružiti podršku. Naravno da jedna poruka neće magično riješiti sve probleme, ali ako je pravilno formulirana, doprijet će do druge osobe i pružiti joj makar trenutno olakšanje. Generičke poruke poput „Kako si?” su svakako dobrodošle, ali bilo bi bolje da je začinite s mrvom dodatne podrške, tako da ne zvuči da ste je poslali samo da biste je poslali.

Mnogim anksioznim ljudima je teško obratiti se drugima za pomoć. Ako se neko vrijeme niste čuli sa svojim prijateljem ili sumnjate da skriva kako se zaista osjeća, budite vi ti koji će započeti konverzaciju. Dakle, poruka može zvučati jednostavno: „Samo da provjerim kako si?” i drugoj strani poslužiti kao siguran prostor da se otvori, a ako to naposljetku ne učini, svakako će imati na umu da ste je se sjetili i da ste tu za nju.

 

Ako, ipak, želite potaknuti vašeg prijatelja da progovori, možete preformulirati poruku u: „Nismo se čuli par dana. Je li sve okej?”. Ova poruka jasno signalizira da mislite o svom prijatelju i da ste zabrinuti za nju ili njega. Da iako možda nije direktno progovorio/la o svojim problemima, naslućujete da nešto nije u redu.

 

 

Jednostavna formulacija - „Uvijek sam tu za tebe” - nikada nije na odmet. Vjerojatno vam je na umu da ta osoba zna da ste tu, ali nije loše podsjetiti je. Osim toga, ova poruka je jasan signal da niste tu samo u sretnim, već i onim manje lijepim trenucima. Podržavajuće poruke poput: „Radiš najbolje što možeš u ovom trenutku” ili „Jača/i si nego što misliš!” imaju veliki odjek, iako možda na prvu zvuče banalno i općenito.

 

Može biti izazovno suzdržati se od potrebe da drugu stranu savjetujete. Daleko konstruktivnije je da im jednostavno potvrdite emociju kroz koju prolaze i budete empatični: „To mora da je teško.” ili „To zvuči stresno.”

 

Možda i najvažnija poruka koju možete poslati drugoj strani je: „Neću se uvrijediti (ako trenutno nisi za druženje).” Anksiozni ljudi nerijetko prolaze kroz teškoće otkazivanja planova koji su napravljeni mjesecima unazad. Uz to, možete predložiti da kada se budu osjećali bolje, napravite nove planove. Sve ovo može biti vrlo izazovno i za jednu i za drugu stranu, ali pokušajte da stvari ne shvaćate osobno. Budite sigurni da je i druga strana osramoćena i prolazi kroz stres uslijed otkazivanja.

 

 

Naposljetku, svi prijatelji imaju svoj jezik kojim govore i sigurno najbolje znate što bi druga osoba voljela u datom momentu čuti. Ipak, budite strpljivi, ne uskačite u davanje savjeta, već slušajte i pustite drugu stranu da se otvori svojim tempom.

 

više