Search

Kendrick Lamar: \"spasitelj\" rapa o kojem ćemo još slušati

Kendrick Lamar: "spasitelj" rapa o kojem ćemo još slušati

Mladi reper ne prestaje oduševljavati

Tekst: E.G.


Image: Arhiva,
screenshot

Jedan od najcjenjenijih repera današnjice je nedavno objavio dvije nove pjesme te podjednako oduševio publiku i kritiku, a njegov je nadolazeći album jedan od najočekivanijih ove godine

Rap pripada u glazbene žanrove koji nisu za svakoga. I to nije slučajno. Za razliku od komercijalne glazbe lakih nota i još lakše lirike, originalni rap je ciljao na progovaranje o složenim društvenim temama i to kroz gotovo poetski nanizane riječi. Uz to, reperi gotovo bez iznimke uvijek sami pišu svoje tekstove, negirajući tako mogućnost slučajnog uspjeha zbog toga što ste znali kome platiti za instantni hit. Ipak, s vremenom se i situacija u rapu promijenila, barem do neke mjere. Nakon devedesetih godina prošlog stoljeća i vremena u kojem je rap bio na svom vrhuncu, došlo je do pojave u kojoj rap pjesme govore isključivo o novcu, seksu, moći i novim automobilima. Socijalni kontekst je bačen u drugi plan, podloge su postale izrazito komercijalne, a suradnje s pop pjevačima redovite. Kao i u svakom drugom poslu, i ovdje je mogućnost bolje zarade premašila želju za kvalitetnim materijalom.

U takvom se okruženju posebno cijene oni rijetki preostali reperi koji su vjerni originalnom konceptu te koji se ne žele kompromitirati. Iako svakako ne bi bilo pošteno reći kako je Kendrick Lamar doista jedina osoba koja starom rapu vraća negdašnji sjaj, ne može se poreći da upravo njega mnogi vide kao predvodnika tog trenda. Čak i ako ne slušate rap i nemate nikakvog zanimanja za takvu vrstu glazbe, za njegovo ste ime vjerojatno čuli, pogotovo u proteklih nekoliko dana. Lamar je, naime, prvo objavio singl naziva "The Heart Part 4", a nekoliko dana poslije i spot za novu pjesmu "Humble", o kojem se nije prestalo pričati. 

Uz to, njegovo se ime pojavilo u medijima vezano uz dva Grammy incidenta. Prvo mu se Macklemore javno ispričao što je njegov album osvojio Grammy za najbolji hip hop album godine, a smatrao je da je Lamarov jednostavno bolji, dok je Frank Ocean rekao kako uopće ne priznaje Grammy nagradu, kao primjer navodeći situaciju u kojoj u kategoriji najboljeg albuma pobjeđuje Taylor Swift umjesto sjajnog Kendricka Lamara. Očito je, dakle, da je Lamar uspio u onome što samo rijetkima polazi za rukom. Kritičari ga hvale, obožavatelji ga štuju, a kolege glazbenici ga priznaju kao standard kvalitete

Prema mišljenju nekih renomiranih glazbenih kritičara, tajna njegovog uspjeha je u kombinaciji nekoliko faktora: sposobnošću da se izdvoji iz mase sličnih izvođača, ulaganjem u produkciju, kompleksnim temama koje obrađuje, emocije koje kroz njih provlači te smjelošću kojom se poigrava s različitim stilovima. Kad pogledate njegovu biografiju, čini se kako ga je sve vodilo prema mjestu na kojem je danas. Punim imenom Kendrick Lamar Duckworth, rođen je 1987. u kalifornijskom Comptonu, grada iz kojeg su potekli mnogi velikani rapa. Njegovog se oca povezivalo s uličnim bandama te nije odrastao u najmirnijem okruženju, no ulica i nasilje ga nikad nisu zanimali. Umjesto toga, odlučio se za školu i pisanje pjesama, pa sa 16 godina počinje nastupati pod imenom K-Dot.

Kendrick Lamar: "spasitelj" rapa o kojem ćemo još slušati (фото 1)

Nakon nekoliko zapaženih mix tapeova i udruživanja s drugim mladim reperima u usponu, Lamar odlučuje nastupati pod svojim pravim imenom. Svoj će prvi studijski album "Section. 80" izdati 2010. godine, a počet će surađivati i s poznatijim imenima, poput Young Jeezyja i Lil Waynea. Uskoro će uslijediti i suradnja koja će mu odrediti karijeru; jedan od najmoćnijih svjetskih producenata, Dr. Dre, uzima ga pod svoje te mu nudi infrastrukturu koja će njegovu karijeru podignuti na višu razinu. U listopadu 2012. godine će izdati album "good kid, m.A.A.d city" koji će promovirati u vodećim televizijskim emisijama te koji će lako pronaći put do šire publike.

Zbog snažnih tekstova će ga MTV uvrstiti među najbolje MC-je godine, uz bok Kanyeu Westu i drugim upečatljivim imenima. U svojim će pjesmama prozivati komercijalnije glazbenike poput Drakea te prizivati rap kakav je nekad bio. "To Pimp a Butterfly" je njegov treći i najuspješniji album, koji je objavljen 2015. godine. Nominiran je za nagradu Grammy u 11 kategorija, a Lamara potvrdio kao jednu od vodećih figura suvremenog rapa. Njegov četvrti studijski album je prvotno najavljen za danas, no na kraju je objavljeno da će izaći 14. travnja. Sudeći prema onome što smo do sada imali prilike čuti, nema sumnje da nas čeka još jedna glazbena poslastica.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više