Search

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu?

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu?

Vasilij Kandinski, Nikola Tesla, Dimitrije Popović, ...

Tekst: E.G.

Image: Promo

Turistička i kulturna ponuda grada Zagreba svake sezone postaje sve bolja i bolja; nakon fenomenalnih izložbi koje smo imali prilike pogledati protekle godine, ove nas godine očekuje barem jednako zanimljiv sadržaj...

Kultura, u koju spada i ponuda galerija i drugih izložbenih prostora, tradicionalno uglavnom privlači poznavatelje umjetnosti ili ljude koji barem imaju nekakvog afiniteta prema toj vrsti sadržaja. Drugim riječima, rijetko je koja izložba komercijalna i masovno posjećena, osim ako se ne radi o nekom do sada neviđenom konceptu ili najvećim svjetskim imenima poput Pabla Picassa ili Van Gogha. No, čini se da zagrebačka publika polako počinje sve više cijeniti umjetnost, što dokazuje i solidna posjećenost muzeja i galerija. Razlog za to je svakako i atraktivna ponuda koja uključuje velika imena poput Giacomettija ili izložbe "Orašar", koja mogu podsjetiti publiku na sve predivne aspekte umjetnosti koje često zanemarujemo. Ove nas godine očekuju jednako zanimljive izložbe, koje bi mogle privući još veći broj posjetitelja, a kompletni pregled možete pogledati u nastavku.

Galerija Klovićevi dvori

Ova je galerija ponudila jedan od najambicioznijih programa ove sezone, iz mjeseca u mjesec nudeći novi i zanimljiv sadržaj. Sezonu će otvoriti retrospektivna izložba poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, koja će se moći pogledati od 25. siječnja. Publici će predstaviti istinska svestranost njegovog opusa, od slika i crteža, skulptura i instalacija, pa sve do publicistike i performansa. Veljača donosi jednu od najočekivanijih izložba uopće, a radi se izložbi "Izazov moderne: Zagreb - Beč oko 1900", koja donosi djela slavnih hrvatskih i austrijskih umjetnika koji su doprinijeli razvitku potpuno novog umjetničkog pravca. Moći ćete pogledati radove imena poput Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Josefa Hoffmanna i mnogih drugih. Ožujak donosi izložbu feminističke umjetnice Nikoline Ivezić, "All You Need Is Luck" te izložbu Željka Senečića, slikara, scenografa i redatelja. U travnju će se, pak, moći pogledati "Retrospektiva" Vaska Lipovca, umjetnika koji Mediteran vidi kao jednu od svojih ključnih inspiracija.

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu? (фото 1)

Muzej za umjetnost i obrt

Ako netko još uvijek nije pogledao izložbu "Orašar", to može učiniti do 26. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt. Za sve koji jesu, Muzej je spremio jednako zanimljive projekte i za nadolazeću sezonu. Za početak sezone je odabrana izložba Božice Dee Matasić, "IN-verzija", koja će se moći pogledati od 24. siječnja. Umjetnica u svom radu često koristi multimedijalne elemente, a preko kojih će sada problematizirati odnos publike prema muzejima. Veljača donosi posebnu poslasticu, odnosnu izložbu fotografija Briana Rašića, koji je fotografirao mnoge poznate osobe, poput Blondie i Rolling Stonesa, a za ovu će priliku predstaviti svoj dugogodišnji odnos s Davidom Bowiejem i to kroz multimedijalno iskustvo.

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu? (фото 2)

Muzej suvremene umjetnosti (MSU)

Prije nego što krenemo predstavljati novu sezonu u MSU, treba podsjetiti i na aktualne izložbe koje možete pogledati. Radi se o "Izložbi u tijeku", koja za cilj ima poboljšati komunikaciju s mlađom publiku te izložbi Dalibora Martinisa, multimedijalnog umjetnika čije radove možete pogledati do 12. veljače. Svibanj donosi fantastičnu izložbu Brace Dimitrijevića, konceptualnog umjetnika koji je izlagao u muzejima poput Tate Modern u Velikoj Britaniji. Cijela sezona će biti i svojevrsna posveta umjetniku Vjekoslavu Richteru, pa ćemo tako moći pogledati radove Ivane Franke, koja Richtera navodi kao uzor, a organizirat će se i brojne druge aktivnosti vezane za njegov opus. Sve to će biti uvertira u retrospektivnu izložbu ovog velikog arhitekta koja će početi u prosincu, baš kao i retrospektiva radova Dimitrija Bašičevića Mangelosa, konceptualnog umjetnika i jednog od osnivača grupe Gorgona.

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu? (фото 3)

Dom hrvatskih likovnih umjetnika

Dom HDLU donosi jednu od najzanimljivijih izložba sezone, koja će svojom aktualnom tematikom i Nikolom Teslom kao vječnom inspiracijom nesumnjivo privući mnoge poklonike umjetnosti, ali i njegovog opusa.  "Nikola Tesla - Mind from the Future" nas očekuje krajem godine, a propitkivat će utjecaj na kulturu koji je Nikola Tesla imao, kao i teme poput utjecaja tehnologije na život ljudi te vizije budućnosti koju mogu ponuditi umjetnici.

Umjetnički paviljon

Kao što je i najavljeno, Umjetnički paviljon nastavlja publici prezentirati djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika 20. stoljeća. Giacomettijeva izložba je očekivano privukla veliki broj posjetitelja, a pretpostavlja se da će to biti i slučaj s nadolazećom izložbom, onom velikog slikara Vasilija Kandinskog. Organizirana je povodom 150. obljetnice njegovog rođenja, a početak je zakazan za kraj godine. Više detalja o izložbi će biti poznato nešto kasnije, no za sada se zna da će u projekt biti uključne i  Zagrebačka filharmonija te Muzička akademija.

Koje nas sve izložbe očekuju ove godine u Zagrebu? (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više