Search

Kome je u interesu zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba ''Jabuka''?

Kome je u interesu zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba ''Jabuka''?

Ugrožavanje kulturnog nasljeđa

Tekst: Ema Glavina


Image: Facebook

Poznati zagrebački klub ''Jabuka'' koji podjednako vole starije i mlađe generacije, našao se u središtu bizarnih događanja koja bi za krajnji cilj mogla imati trajno zatvaranje objekta…

Kad god pomislimo da su naša zemlja, društvo ili političke elite davno nadišli nepoželjni epitet ''balkansko'', stigne vijest koja nas u trenu demantira. Ne mislim pritom da sam geografski pojam znači nešto negativno ili da mu je izvorno značenje osmišljeno sa ciljem uvrede; naprosto se radi o cijelom setu vrijednosti, normi i društvenih običaja uz koji se taj pojam kroz desetljeća počeo vezivati. Ovdje govorimo o klijentelizmu kao svakodnevnoj pojavi, krnjem funkcioniraju državnih institucija, sudskim procesima koji nikad ne završavaju te nedostatku bilo kakve logike. Koliko god nas uvjeravali da niti skandinavske zemlje, koje često percipiramo kao svojevrsne uzore, nisu savršene i imaju svojih problema, nekako je teško povjerovati da bi se u bilo kojem paralelnom svemiru moglo dogoditi da jedan od glavnih gradskih trgova Osla postane neprohodan zbog količine ugostiteljskih terasa.

Kome je u interesu zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba ''Jabuka''? (фото 1)

Posljednji takav bizarni primjer stiže iz medijskog priopćenja zagrebačkog kluba ''Jabuka''. Prije nego što se upustimo u pojašnjavanje problematike, treba spomenuti o kakvom je klubu riječ. Grad Zagreb (još uvijek) nije prava metropola, a ako govorimo u okvirima vrednovanja kulture ili kulturnog nasljeđa, neće to tako skoro ni postati. U takvom je kontekstu od velike važnosti njegovanja duge tradicije mjesta poput ''Jabuke''. Osnovan je davne 1968. godine od strane pripadnika Omladinske lige mira, koji su htjeli napraviti glazbenu slušaonicu u sklopu koje će se moći družiti. Za vrijeme jugoslavenskog novog vala, upravo je "Jabuka" bila jedna od najposjećenijih adresa, a u klupskim su prostorima svirali svi važniji bendovi ovih prostora. Jednostavno, ''Jabuka'' je jedan od rijetkih preostalih zagrebačkih brendova, neprocjenjive važnosti i tradicije koja je oblikovala životni stil mnogih generacija.

Kome je u interesu zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba ''Jabuka''? (фото 2)

Ipak, unatoč svemu što nalaže zdrav razum, ovom klubu bi moglo prijetiti zatvaranje. Predstavnici kluba su se preko medijskog priopćenja i objava na društvenim mrežama, obratili javnosti i predstavili im detalje bitke koju trenutno vode. U današnjim ranim jutarnjim satima, zaposlenici jedne zaštitarske tvrtke su nasilno ušli na terasu kluba te je fizički odvojili od ostatka objekta, a iz kluba navode kako smatraju da je ovo prvi u nizu koraka koji bi mogao rezultirati zatvaranjem kluba. O čemu se točno radi i tko ima interesa u ovom nelogičnom potezu? Spomenuta terasa graniči sa školskom dvoranom koju je Grad Zagreb odlučio srušiti, a prema lokacijskoj dozvoli koju su iz kluba dobili na uvid, ona je previđena za - parkiralište. Priča postaje još nevjerojatnija kad saznamo podatak da je cijelu česticu na kojoj se nalaze terasa i školska dvorana, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo kao kulturno dobro. Ipak, radovi na rušenju dvorane, čiji se zid naslanja na klub, počeli su prije dvadesetak dana, što je prijavljeno nadležnom Ministarstvu i građevinskoj inspekciji. Pogađate i sami, bez ikakvog uspjeha. Uz to, na terasu kluba se u proteklih sedam dana već nekoliko puta pokušalo provaliti, a pozvana je i policija.

Kome je u interesu zatvaranje kultnog zagrebačkog kluba ''Jabuka''? (фото 3)

Iz kluba poručuju kako se ne planiraju predati bez borbe i dopustiti da nečiji privatni interes (ponovno) pobjedi, i najavljuju: ''GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Zagreba i Republike Hrvatske.'' Podsjećaju i da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad. Pri pogledu na cijelu ovu situaciju, teško biste pogodili da se od tada do sada nije ništa promijenilo u zemljišnim knjigama, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom. Netko bi pomislio da je to i više nego dovoljan jamac sigurnosti i opstanka kluba bez prepreka takve vrste, ali taj bi se netko prevario. Iako tek trebamo vidjeti epilog ove nevjerojatne priče, ostaje činjenica da grad i država svoje stanovnike iznova podsjećaju da ne lete previsoko te da se ne zanose mišlju da je javni interes nešto više od slučajnog nusprodukta internih dogovora.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više