Traži

Letters to Andy Warhol: inovativna izložba Andyja Warhola i Cadillaca

Letters to Andy Warhol: inovativna izložba Andyja Warhola i Cadillaca

Što sve trebate znati o izložbi

Tekst: E.G.


Djela jednog od najpoznatijih suvremenih umjetnika, uz dodatak privatnih korespondencija, predstavljena su u sklopu putujuće izložbe...

Andy Warhol nesumnjivo je bio značajan umjetnik, u najmanju ruku. Kad se kaže da je bio jedan od najznačajnijih umjetnika modernog vremena, uvijek se nađe cijeli niz kritičara koji će nonšalantno ustvrditi kako je njegov doprinos bio ograničenog dosega i vrijednosti. I dok neke od tih kritika stoje, budući da dolaze od stručnjaka koji su zaista i proučavali njegov opus, većina ih dolazi od neupućenih pojedinaca koji cijelu njegovu karijeru svode na šarene slike Marylin Monroe i pokoju limenku. Njegovi pop-art radovi možda jesu najpoznatiji široj javnosti, no to ne znači da je to sve čime se ovaj umjetnik bavio. Dapače, neki od njegovih najintrigantijih radova nisu toliko poznati. Ne smije se zanemariti ni njegov savršen instinkt kojim je predvidio društvo budućnosti koje je opsjednutu konzumerizmom i u kojem svi žele biti slavni barem na nekoliko minuta. U tom je kontekstu savršeno lako shvatiti zašto je njegov rad jednako bitan i danas, zašto još uvijek služi kao inspiracija umjetnicima i zašto njegovo ime uključeno u projekte privlači tisuće posjetitelja.

Marilyn
Najnoviji projekt vezan za rad Andyja Warhola nedavno je ugledao svjetlo dana i postao dostupan američkoj javnosti. The Andy Warhol Museum i brend Cadillac su zajedničkim snagama osmislili koncept putujuće izložbe koja Warholov rad predstavlja na nešto drugačiji način. Za početak treba objasniti što se u ovom muzeju inače nalazi, kakva je poveznica s Cadillacom i gdje se izložba trenutno nalazi. The Andy Warhol Museum se nalazi u Pittsburghu, mjestu rođenja umjetnika, a sadrži najveću zbirku njegovih radova i jedan je od najopremljenijih single-artist muzeja svijeta. Brend Cadillac jedan je najprepoznatljivijih američkih brendova uopće, a s vremenom je postao sinonim za luksuzne automobile napravljene sa stilom. Warhola veže dugogodišnja suradnja s ovim brendom, a u svom ga je radu često koristio kao motiv. Izložba se sada nalazi u sklopu zgrade Cadillac House, koja inače služi kao mjesto sastanka kreativnih ljudi i inovatora, a funkcionira kao galerija, izložbeni prostor i kafić.

warhol
Cadillacova direktorica marketinga, Melody Lee, izjavila je kako "izložba slavi umjetnikov jedinstveni individualizam i Cadillac kao kultnu inspiraciju za njegov značajan rad." Privremeni direktor muzeja, Patrick Moore, kazao je kako se ova suradnja čini kao vrlo logičan slijed događaja. "Andy Warhol oslikao je portret američkog života. Njegova suradnja sa Cadillacom, legendarnim američkim brendom koji se pojavljuje u njegovom radu, čini se kao ispravna stvar." Djela koja se mogu vidjeti u sklopu ove izložbe, a koja uključuju motiv Cadillaca, sastoje se od slavnih naslova poput Four Male Costumed Full Figures, Car, Cadillac, Seven Cadillacs i Sign (Keep out).


Ipak, možda najzanimljiviji dio ove izložbe, po kojem je dobila i naziv, čini pet pisama koje je Warhol pisao ili primaoRadi se o privatnim korespondencijama s umjetnicima poput Micka Jaggera i Yves Saint Laurenta, muzejom MoMa, New York State Department of Public Works te zajedničkim prijateljem Trumana Capotea (koji mu je bio vječna inspiracija) i njega. Zanimljiv i inovativan dio se odnosi na dio u kojem je rečeno mladim umjetnicima na koje je Warhol utjecao, da pokušaju reinterpretirati pisma kroz sebi svojstven umjetnički izričaj. Sean Lennon, sin Johna Lennona, kojem je Warhol bio kum, uzeo je pismo Micka Jaggera i na temelju njega skladao pjesmu. Brian Atwood i J.J. Martins uzeli su pismo njujorške MoMA-e u kojoj odbijaju izložiti Warholov rad, a kao odgovor na to su postavili 30 metara visoku knjigu dječjih ilustracija koje tematiziraju prihvaćanje.

Ovakvi projekti su hvalevrijedne inicijative koje treba ohrabrivati, budući da ukazuju da radovi istinskih umjetnika nikad ne prestaju biti inspiracija. Dapače, podložni su tisućama interpretacija koje čine autonomna umjetnička djela, potencijalno jednake ili veće vrijednosti. U sklopu projekta se mogu naći doprinosi još cijelog niza poznatih ličnosti, poput Zaca Posena, Sienne Miller i Nicka Rhodesa. U prvom mjesecu sljedeće godine izložba odlazi u Los Angeles, a nakon toga u Miami, dok je početak globalne turneje predviđen za početak 2018. godine.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više