Search

London - epicentar suvremene umjetnosti

London - epicentar suvremene umjetnosti

Osvrt Darije Darmaniyan na ART tjedan u Londonu


Image: Foto: Daria Darmaniyan

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 1)

Kako sam već spomenula u prijašnjem članku o "1:54", sajmu afričke suvremene umjetnosti, prošli tjedan je London postao epicentar moderne i suvremene umjetnosti. S obzirom na zemljopisni položaj, London je grad koji u to vrijeme poziva te primamljuje ljubitelje umjetnosti, stručnjake i kolekcionare s obje strane svijeta - Zapada i Istoka.

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 2)

PAD, sajam dizajna i umjetnosti dvadesetog stoljeća, koji se prošli tjedan održao u luksuznom kvartu Mayfair na Berkeley Squareu, ove se godine proslavio širokim izborom umjetničkih djela različitih disciplina. Mjesto na kojem možete nabaviti najprestižnije i najtraženije, i ove je godine oduševilo izborom slika velikih umjetnika, fotografijama, te inovativnim objektima interijera. Ovaj sajam je sofisticiranija i intimnija verzija bilo kojeg umjetničkog događanja koja izgleda više poput boutique hotela nego izložbene prostorije.

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 3)

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 4)

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 5)

Sajam Frieze u Regents parku je i ove godine bio popraćen dodatnim sajmom Frieze Masters i parkom skulptura. Na sajmu je izlagala spektakularna količina galerija iz Amerike, Azije i Europe koje su predstavljale nova te već naveliko poznata imena. Veliku pažnju je, kao i uvijek, pridobila galerija Gagosian koja je izlagala djela Jeffa Koonsa, galerija Lisson koja je predstavljala Dana Grahama koji je dao postaviti svoj samostojeći paviljon - arhitekturno djelo namijenjeno za vanjsku ekspoziciju unutar Friezea, te Stephen Friedman Gallery koja je izlagala veliku skulpturu trudnice, umjetnice Jennifer Rubell, u čiji prazan trbuh su posjetitelji imali priliku leći i postati dio umjetničkog djela.

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 6)

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 7)

Frieze Masters se odvojio od koncepta izlaganja umjetnosti na četiri bijela zida te se predstavio u klasičnijem i tradicionalnijem svjetlu. Imena poput Pabla Picassa, Jeana Dubuffeta, Jean-Michela Basquiata, Cindy Sherman i Richarda Princea su koegzistirala jedna do drugih.

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 8)

Iako sam provela čitavi tjedan na izložbama, aukcijama te sajmovima umjetnosti i pokušavala posvetiti što više vremena i pažnje svakom od njih, još uvijek imam osjećaj da sam mogla više toga vidjeti. Jedino što preostaje je čekati sljedeću Art sezonu.

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 9)

London - epicentar suvremene umjetnosti (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više