Search

Mali rječnik pojmova i termina koji je neophodan ako želite razumjeti svijet u kojem živimo

Mali rječnik pojmova i termina koji je neophodan ako želite razumjeti svijet u kojem živimo

Tekst: BURO.

Nekada je vrijedilo dobro poznato “pravilo” po kojem, da bismo zaista nešto razumjeli i primili tu novinu u svoj svijet, moramo to nekako nazvati. To je dobro prokušan sistem čovječanstva koje funkcionira po sistemu “imenuj da bi više volio” i tako je oduvijek. Ipak, danas je situacija utoliko drugačija što neke riječi znamo svi iako možda i nemamo adekvatne zamjene u vlastitom jeziku. Dok su se nekada narodi razlikovali prema čak i tim suptilnim lingvističkim razlikama gdje netko jednostavno nema riječ za recimo klizaljke jer ih nikada nije vidio i ne trebaju mu budući da živi u sub-saharskoj Africi, danas je suvremeni svijet i život u njemu duboko objedinjen sličnim iskustvima. I riječima koje to opisuju. Tako, u 21. stoljeću u 2021. godini, postoje neki termini koje bi trebali svi znati da bismo razumjeli suvremeni svijet. Predstavljamo vam one koje se najviše koriste.

Post-

Sasvim sigurno riječ, točnije prefiks, koji će obilježiti godinu pred nama budući da se, iako nije sve baš prestalo, smatra “godinom poslije” u kojoj će barem neke muke iz prethodne godine ostati iza nas. Post- će definitivno biti veoma zgodan termin za objašnjavanje svijeta danas. Post-2020, post-kovid era (ako ikada stvarno i dođe), post-karantena.

"Woke" kultura

"Woke" se koristi kao izraz još od afroameričkih građanskih pokreta 60-ih i 70-ih, iako se može reći da su u modernom svijetu Erykah Badu i njezina pjesma "Master Teacher" odgovorne za povratak na velika vrata. Izraz se odnosi na političku samosvijest, svijest o vlastitom položaju u sustavu i pobunu protiv položaja u kojem se nalazimo. Termin je svoj pravi i veliki comeback doživio s nekim televizijskim ostvarenjima kao što je recimo serija “Atlanta” Donalda Glovera 2016. godine, ili “Dear White People” iz 2017. od kada se i u javnom diskursu počelo mnogo češće govoriti o tome da su Afro-Amerikanci došli do shvaćanja kako rasizam nikada nije nestao iz SAD. Samo je promijenio svoj oblik. Prošle godine je pobuna protiv istog doživjela svoj vrhunac u Black Lives Matter pokretu, a “woke” je kao termin posljednjih godina izašao iz domena rasizma i počeo se primjenjivati i na druge građanske pokrete (LGBTQ+, feminističke… kojima je cilj da ne budu tolerirani u društvu nego zaista u potpunosti prihvaćeni).

“Woke” je prisutniji danas više nego ikada, probuđeni su mnogi širom svIJeta, i srećom, ne čini se da će u neko skorije vreme OPET ZASPATI.

Diverzitet

Izvorno riječ koja bi trebala pružiti bolju zastupljenost različitim marginaliziranim skupinama u javnom diskursu, iako nažalost vrlo često područje koje se može olako koristiti. Nije da svi koji inzistiraju na različitosti razumiju zašto je ona zaista važna, i zato često dobivamo polovična rješenja koja su, recimo, manje raznolikosti i više kulturnog prisvajanja, ili recimo uključivanje plus-size modela brojki radi. Međutim, unatoč nekim greškama koje se svakome tu i tamo dogode, današnji je svijet svijet raznih razlika koje se podržavaju, potiču i slave, a mi smo tek na početku.

Inkluzija

Da bi se postigao diverzitet, gdje je važnije nego ikada raditi na reprezentaciji i skrenuti s bjelačke, heteronormativne trase koja nam desetljećima prikazuje samo jedan oblik iskustva (onog koji dolazi s mahom privilegiranih pozicija) neophodno je otvoriti sva vrata, i to širom za različite, nekada marginalizirane grupe i čuti njihovo iskustvo. Uključiti sve one koji su predugo bili isključeni. Marginalizirane zajednice, ljudi različitih seksualnih opredjeljenja, različitih rodnih definicija, različitih boja kože, osobe s invaliditetom, osobe različitih godina.

Ukratko, osvIJestiti sve različitosti i prelIJeposti koje postoje oko nas i uključiti njihovo iskustvo u javni dijalog i svIJest.

Self-care

Iliti samo-briga, briga o sebi koja je postala broj jedan zapovijed samom sebi. Naučiti self-care, sve drugo će samo doći. U ovu kategoriju već dugo ne spada čisto uljepšavanje i udovoljavanje sebi u kontekstu beauty svijeta, već mnogo opsežnija briga o samom sebi, koja je nužno povezana s još jednim konceptom koji nam je neophodan. Self-love. Ljubav prema samom sebi, i briga o tome da naše osobne potrebe budu zadovoljene. I to ne zato što smo sebični, nego zato što tek kada budemo dobri sami sebi možemo biti dobri i za druge. U suvremeni self-care spadaju naravno beauty tretmani, ali i još važnije razumijevanje sebe i vlastitog tijela (sex-wellness), zdrav život i prehrana, razgovor s terapeutom i briga o mentalnom zdravlju…

Body-positivity

Svijest da ne postoji samo jedan oblik tijela koji je savršen i prema kojem treba ići. Godine favoriziranja jednog nad drugim, kako kroz povijest umjetnosti, tako i kroz povijest mode, dovele su do nerealnih standarda koje postavljamo sebi i drugima, i prilično iskrivljenih slika o tome što je realno tijelo, a što nije. Srećom, ali i sjajnim zajedničkim radom dogodile su se promjene, a sve je više onih koji slave različitost i pozitivan stav prema svakom tijelu.

Eko-svijest

Ne moramo razgovarati o životu u vremenu globalne eko-krize, pretpostavljam da to već svi znamo. Ako ne, i "ekološka kriza" i "klimatske promjene" riječi su za rječnik, ali neke stare najmanje 20 godina kada su i na njih upozoravali i govorili, ali ih i ignorirali. Ovoga puta nemamo luksuz vratiti se tako daleko, a s obzirom na to da tlo pod našim nogama gori, riječ koja opisuje naš današnji svijet je "eko-svijest" i odgovornost koju on donosi.

UmJesto da čekamo da nas neTko drugi spasi s broda koji tone, možemo (i moramo)  postaTI osvJešTeniji i aktivniji.

Vrijeme je da razmislite o tome što možete učiniti da stvarno nešto promijenite, koji su sve elementi u svakodnevnom životu o kojima vrijedi razmisliti, kako prilagoditi svoje beauty navike eko-svijesti? Svaki korak je važan!

Gaslighting

Mnogo je termina koji objašnjavaju užase modernog dejtanja, ali dok postoje oni koji su neugodni ali ne ostavljaju baš trajne posljedice (kao recimo “ghosting” kada jednostavno popijete seen i ne stigne nikakav odgovor) postoje i one prilično opasne manipulacije kao što je “gaslighting”. Cukorov film iz 1944. “Gaslight” je inspiracija za termin, budući da u filmu muškarac pokušava uvjeriti svoju suprugu (btw, Ingrid Bergman je dobila Oskara za najbolju žensku ulogu za ovaj film, tako da vrijedi staviti ga na listu ako već niste do sada) da je luda, ne bi li je zatvorio u psihijatrijsku ustanovu. U skladu s tom pričom, gaslighting je onaj momemt kada stvarno nismo sigurni u pravu prirodu nekog odnosa. Jesmo li mi zaista nekada bili onoliko bliski ako se taj netko sutra ponaša kao da se ne znamo? Jesam li stvarno previše osjetljiv/a, ili me druga strana uvjerava u to da bi opravdala svoje ponašanje? Gaslighting je postala “it” riječ za psihološku manipulaciju, i ona se ne odnosi samo na emotivne odnose budući da u današnje vrijeme mnogi rade na tome da opovrgnu dokaze, i prodaju “svoju priču”, od PR sila preko lažnih vijesti do političara.

Sex- wellness

Treće desetljeće 21. stoljeća nas je naučilo da u wellness kategoriju spadaju i vibrator i masturbacija i može se reći da je sex-care konačno postao vrlo važan dio brige o sebi. Žensko zadovoljstvo više nije tabu tema, proizvođači seks igračaka poklanjaju mnogo više pažnje individualnim potrebama i anatomiji, a razgovor o seksualnosti i njeno spoznavanje je postalo izvjestan oblik oslobađanja i borbe. Danas se o seksualnim iskustvima priča jasnije i otvorenije nego ikada, a sex-wellness je tu da nam pomogne da se ponovo povežemo sa samima sobom..

Related articles

Buro 24/7 Selection

više