Search

Mile Kekin je timski igrač u solo vodama!

Mile Kekin je timski igrač u solo vodama!

Intervju povodom izlaska njegovog samostalnog albuma

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: Roberto Pavić

"Reno 4" nova je pjesma Mile Kekina s kojom je frontmen legendarnog Hladnog piva najavio svoj izlet u solo vode. Naravno da je ta vijest naišla na veliko zanimanje fanova, ali i nas medija, stoga smo mu postavili niz pitanja ne bi li doznali što nam to Mile točno sprema…

Frontmen legendarnog Hladnog piva, Mile Kekin, ovih dana predstavio je svoju solo pjesmu "Reno 4". Dio je to novog studijskog materijala koji Mile samostalno planira objaviti u studenom ove godine. Prva stvar koju je predstavio je, kako i sam ističe, autobiografska i opisuje ju kao pjesmu koja progovara o njegovim prvim studentskim danima, prvoj ljubavi, prvom CD-u Hladnog piva i naravno, o prvom automobilu koji je bio samo njegov, a nosio je upravo to ime.

Mile kaže kako će njegov nadolazeći, drugi po redu solo album zapravo biti posveta njegovim glazbenim uzorima; Dylanu, Springsteenu, Waitsu, ali i drugim pjesničkim velikanima koji su na neki način obilježili njegov glazbeni put. Osim toga, ističe kako je sve skupa riječ o njegovoj intimnoj priči i da će to biti pjesme o njemu, a ne toliko o svijetu oko njega te da će se cijeli album razlikovati od svega što je do sada radio. Kako bi ipak doznali malo više o svemu, porazgovarali smo s Milom jedan na jedan, a u nastavku doznajte što nam je sve rekao…

Evo Mile vas u ponovno u solo vodama, pa kako se to dogodilo? Ne mogu odmah ne pitati što to znači za Hladno pivo? Trebamo li se brinuti?

Hladno pivo, hvala na pitanju i dalje postoji, svira i planira sljedeće godine velebno proslaviti 30 godina postojanja prvim službenim Greatest hits izdanjem i prigodničarskom turnejom. Zato smo se odlučili ove 2017. malo pritajiti, a ja sam iskoristio taj period za svoj drugi solo album. Od prvog je prošlo već 16 godina. Eto kako vrijeme leti.

Prvi singl se zove "Reno 4" i s njim najavljujete samostalni album za koji će kako kažete biti intimniji i svojevrsni memory lane te posveta nekim od vaših velikih glazbenih uzora. Što zapravo možemo očekivati od vašeg novog solo materijala, opišite nam malo detaljnije?

Bit će to 10 novih pjesama, bez distorzije, psovki, tematski će više okrenuto meni, a ne toliko vanjskom svijetu. Želim vidjeti koliko štofa imam kad se okrenem samo sebi. Sa mnom sviraju odlični muzikanti i entuzijasti. Žanrovski će biti na tragu folka, americane i akustičnog rocka.

Mile Kekin je timski igrač u solo vodama! (фото 1)

Kad se sjetite sebe kao mladog Kekina i usporedite s onime što ste i gdje ste danas - s obzirom na to da u autobiografskoj pjesmi "Reno 4" pjevate o nekim davnim danima - što biste rekli, kakve promjene su uslijedile, biste li mijenjali nešto, učinili nešto drugačije, požalili za nečim?

Vjerojatno sam se malo uozbiljio s godinama, ne zaletavam se kao prije glavom u zid, postao sam malo oprezniji u međuljudskim kontaktima. Ne znam za čime bih previše žalio. Ako sam negdje i fulao, nešto sam time naučio, ok, hajde možda bih neke ugovore bolje pročitao prije potpisivanja.

Što zapravo želite poručiti publici s vašim novim materijalom ili još bolje, što nam o sebi želite još otkriti? Je li novi album u biti sve ono što nije pronašlo mjesta na albumima Hladnog Piva ili to nema veze jedno s drugim?

Ovaj album nema veze s pjesmama Hladnog piva. Namjerno se klonim ironije i cinizma u tekstovima, kao i humora. Hoću vidjeti koliko mogu dobaciti bez tih aduta, ali i omekšivača. Namjera mi je da otkrijem koliko mogu biti drugačiji, a da ostanem svoj. Fakat glupo zvuči, ali ne znam to pametnije sročiti.

Što ostatak ekipe iz Hladnog Piva kaže na vaš solo izričaj, vjerujem da su čuli cijeli materijal, kako im se sviđa, imate li njihovu podršku?

Dečki me podržavaju i savjetuju kad zatreba, također sam koristio i Facebook benda kako bih plasirao solo singl. Morate njih pitati kako im se sviđa. Nisu čuli cijeli materijal jer još nije gotovo. Tek sam tri pjesme snimio pa me čeka radno ljeto.

Mile Kekin je timski igrač u solo vodama! (фото 2)

Evo moram priznati da mi se čini kao da ste se u posljednje vrijeme malo distancirali od medija i vaših javnih istupa, jeste li se umorili ili ste se sada odmorili pa vas evo opet?

Pa kad je izašao album Dani zatvorenih vrata bio sam dosta medijski eksponiran, onda sam se opet malo povukao jer ne vidim smisao davati intervjue ako nemam ništa za reći ako, ne reklamiram novi album ili barem singl. Ukratko, volim kad je medijski nastup u službi glazbe, a ne sam sebi svrha.

Kako to zapravo izgleda kada cijeli svoj život posvetite glazbi, jer vi doista jeste i pritom ste ostavili traga na niz generacija, to je u biti velika odgovornost, kako gledate na to sve skupa, ispunjava li vas to jednako prije kao i danas?

Muzika me ispunjava jednako, ali mi sve oko nje počinje živcirati. Najviše uživam u pisanju, u procesu kad pjesmu prvi puta zasviram s bendom. Nikad se neću skinuti s tog adrenalinskog uzbuđenja kad pjesma po prvi put zazvuči onako kao treba. Ne razmišljam previše o odgovornosti iako znam da smo kao Hladno pivo u međuvremenu postali opće poznati na ovim prostorima. Nije dobro previše razmišljati o utjecaju, da sam sebe ne bih shvatio previše ozbiljno.

Mile, da niste danas to što jeste, što biste i gdje biste bili? Sigurna sam da imate neki backup?

Vjerojatno bih u nekoj školi podučavao engleski i njemački jezik, bio bih glavni šaljivdžija u nekoj zbornici ili se bavio spletkama kako da dođem na mjesto ravnatelja. A možda bih otvorio i pub s craft pivima, tko će ga znati.

Mile Kekin je timski igrač u solo vodama! (фото 3)

Koje je vaše mišljenje o trenutnom stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni jer činjenica je da se puno toga promijenilo, trendovi, ukus, popularni žanrovi, gdje ste vi u svemu tome?

Mi u tome nekako plivamo kao što plivaju veće i tromije ribe u malom ribnjaku, sporo i teško mijenjamo smjer. Hladno pivo je bend koji nema potrebu se puno mijenjati. Mislim da trebamo sačuvati svoj stav i zvuk bez obzira na trendove i nove tehničke novotarije. Bez obzira na taj generacijski hendikep, mislim da se ipak dosta dobro snalazimo, zar ne?

I za kraj, Mile, je li bolje prema vašem iskustvu i mišljenju biti solo ili timski igrač?

Nema tu nekog savršenog rješenja, da bi bio autor moraš imati malo veći ego, otkud ti inače hrabrosti da se penješ na binu i da zamaraš publiku svojim novim pjesmama. A opet, moraš znati funkcionirati u timu ako želiš da ta tvoja pjesma zazvuči na najbolji mogući način. Volim raditi i u Pivu i solo, ako me to pitaš.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više