Search

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar?

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar?

Kontroverzni glumac

Tekst: Ema Glavina


Image: Screenshot

Dodjelu nagrade Oscar su i ove godine pratile kontroverze. Osim što je pogrešan film proglašen najboljim, puno se prašine podiglo i oko toga što je Casey Affleck primio nagradu za najbolju glavnu ulogu, što je velik dio javnosti odmah osudio zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje su pristigle na njegov račun

Ako Hollywood nešto voli i traži, onda to nisu priče o uspjehu i idiličnom životu, već afere i skandali osoba koje su do maločas uživale status idola. Što veća i poznatija filmska ili pjevačka zvijezda, to će se s većim oduševljenjem dočekati vijest o njenom posrnuću. Dobro su došli i razni gafovi na pompoznim događanjima, a dodjela nagrade Oscar u tom smislu rijetko iznenadi. Prošle je godine sve bilo u znaku mogućeg rasizma koji je još uvijek ukorijenjen u nekim članovima Akademije, dok se ove godine pričalo o nekoliko ključnih momenata. Onaj najočitiji je, jasno, nagrada za najbolji film koji je osvojio "La La Land", odnosno "Moonlight" nekoliko trenutaka kasnije. Pričalo se i o tome jesu li svi nagrađeni zaslužili nagrade ili se radi o nametnutoj političkoj korektnosti zbog aktualne političke klime SAD-a. No, posljednjih se mjesec dana najviše pričalo o dvije osobe, odnosno o njihovim nominacijama, a radi se o Caseyju Afflecku i Melu Gibsonu.

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar? (фото 1)

Mel Gibson je nominiran u kategoriji najboljeg redatelja za film "Hacksaw Ridge", dok je Casey Affleck nagrađen nominacijom za glavnu ulogu u filmu "Manchester By the Sea". Otkako su nominacije objavljene, val nezadovoljstva ovom odlukom Akademije ne prestaje. Karijeru Mela Gibsona su, naime, trajno obilježile rasističke i ksenofobne izjave koje je izgovarao u svojim alkoholiziranim stanjima, kao i optužbe za obiteljsko nasilje, a mnogi smatraju kako nikakva količina isprika to ne može popraviti. Casey Affleck, pak, iza sebe ima optužbe za seksualno uznemiravanje od dvije različite žene s kojima je surađivao na filmskim projektima. Korisnici društvenih mreža su redom počeli prozivati Akademiju za ohrabrivanje nasilničkog i ksenofobnog ponašanja, tvrdeći kako je sramotno zgražanje nad politikom Donalda Trumpa, dok istovremeno nemaju problema s kontroverznim umjetnicima na filmskim platnima. Drugi su tvrdili kako je skandalozno da među nominiranim redateljima nije bilo mjesta niti za jednu ženu, ali je bilo za osobu poput Mela Gibsona. 

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar? (фото 2)

I dok Mel Gibson nije osvojio Oscara niti Zlatni globus, Casey Affleck je osvojio obje nagrade i time nastavio biti u fokusu razjarenog djela javnosti. Nominacije su izazvale spomenute kontroverze, no osvajanje nagrada je podignulo cijelu priču na novu razinu. Na gotovo svakom portalu koji ste jučer ili danas otvorili ste mogli vidjeti glasne proteste protiv Oscara koji je primio Casey Affleck, a cijelu napetu situaciju je dodatno potpomogla Brie Larson, prošlogodišnja dobitnica Oscara za najbolju glavnu ulogu. Larson je, naime, nagrađena za ulogu u filmu "Room" u kojem igra žrtvu seksualnog zlostavljanja, a u svom privatnom životu se bavi aktivizmom vezanim upravo uz žrtve takvog nasilja. Kad je i na dodjeli nagrada Zlatni globus i Oscar morala uručiti nagradu čovjeku koji je optužen upravo za to, njene su facijalne ekspresije jasno dale do znanja što misli o svemu tome. Nije bilo traga osmijehu ili veselju, a njegovom govoru je odbila i zapljeskati. Dio javnosti je ovakvo ponašanje pohvalio i nazvao ga hrabrim, pozivajući glumicu da javno progovori o cijeloj situaciji.

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar? (фото 3)

Drugi dio javnosti na ovu kontroverzu gleda nešto drugačije. Rasprava o odvajanju osoba od njihovog rada je vrlo kompleksna i nadilazi 140 znakova Twittera. U slučaju Caseyja Afflecka se zna da su ga producentica Amanda White i direktorica fotografije Magdalena Gorska prije sedam godina optužile za seksualno uznemiravanje prilikom snimanja filma "I'm Still Here", što je rezultiralo uskraćivanjem honorara. Tvrdile su da su konstantno bile izložene komentarima seksualne naravi, kao i konkretnijim primjerima u kojima bi Affleck nepozvan dolazio u njihove sobe. Cijela stvar je završila nagodbom van suda, a detalji nisu poznati javnosti. Budući da još uvijek živimo u svijetu u kojem seksizam i šovinizam nalazimo na gotovo svakom koraku i u svakoj branši, o ovakvim se primjerima treba što glasnije pričati, jasno ih osuditi i prijaviti nadležnim institucijama. No, pitanje oko toga gdje povući granicu kad pričamo o vrednovanju kontroverznih umjetnika nije toliko jednostavno.

Koliko god neki tvrdili da se ljudima poput Caseyja Afflecka ne smiju dodijeliti nikakva priznanja struke, propuštaju uvidjeti da se institucije poput Akademije ne bave time kakav je netko čovjek ili koliko su skandalozni njegovi privatni stavovi. Ako se nagrađuje glumački nastup, onda Caseyju Afflecku rijetko tko može prigovoriti za maestralnu ulogu Leeja Chandlera u filmu "Manchester By the Sea". On se nije našao među nominiranima za humanista ili filantropa godine, već za najbolji glumački nastup koji je bez greške odradio. U tom smislu, njegov je Oscar potpuno zaslužen. Kroz povijest smo upoznali cijeli niz umjetnika koji su u privatnom životu bili, u najmanju ruku, problematični.

Može li se Caseyju Afflecku osporiti nagrada Oscar? (фото 4)

Pablo Picasso je u više navrata opisan kao osoba stravičnog karaktera, no njegove slike nikad zato neće biti manje cijenjene. Albert Einstein je, prema navodima svoje supruge Mileve bio mizogin do krajnjih granica, no to nikad neće biti dovedeno u korelaciju s njegovim doprinosim znanosti. Ista je stvar i u slučaju Mela Gibsona i Caseya Afflecka; treba se što oštrije osuditi njihovo problematično ponašanje i dobro je da ono služi kao povod za širu raspravu o toj temi, no odluke Akademije s tim ne trebaju imati veze; dapače, moglo bi biti izrazito kontraproduktivno za umjetnost da se priznaje rad samo onih sa čijim se ponašanjem ili mišljenjem slažemo. Usporedbe s politikom Donalda Trumpa ovdje, također ne stoje, budući da je krajnje problematično da osoba takvih stavova predstavlja jednu od najutjecajnijih država svijeta, a izabrana je upravo zbog tih svojih stavova. Stavovi i ponašanje Caseya Afflecka, s druge strane, nemaju veze s tim što je osvojio nagradu Oscar. Postoje institucije koje se bave sankcioniranjem i kažnjavanjem takvog ponašanja, a to nije Akademija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više