Search

Nije glumica, ali je oduševila ulogom u filmu \"Roma\" za koju je nominirana i za Oscara. Tko je Yalitza Aparicio?

Nije glumica, ali je oduševila ulogom u filmu "Roma" za koju je nominirana i za Oscara. Tko je Yalitza Aparicio?

25-godišnja učiteljica rekla je kako zapravo nikada nije čula za redatelja Alfonsa Cuaróna, sve donedavno

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: Getty,
screenshot

Yalitza Aparicio ima 25 godina. Nedavno je službeno stekla zvanje učiteljice u osnovnoj školi, no taman kad je trebala krenuti u tom smjeru, svemir joj je otvorio neka posve druga vrata. Ako u Google upišete Yalitza Aparicio iskakat će vam na sve strane da je riječ o glumici, no ona će vam na to odgovoriti da nije, ni blizu toga. Unatoč tome što stvarno i nije iako bi nakon svega, kako kaže, voljela upisati i satove glume, zbog sjajno odrađenog posla za debitantsku ulogu, one Cleo u Netflixovom filmu "Roma" meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna koji u njemu vjerno opisuje svoje djetinjstvo, nominirana je za Oscara u kategoriji najbolje glumice zajedno sa zvučnim holivudskim imenima kao što su Glenn Close (The Wife), Olivia Colman (The Favourite), pa Lady Gaga (A Star Is Born) i Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?). No, vratimo se malo u prošlost.

Kako je otkrila u intervjuima za The Guardian, New York Times, Variety... Meksikanka Yalitza je na audiciji za "Romu" završila sasvim slučajno i to umjesto svoje sestre koja se nije mogla odazvati jer je bila u visokom stadiju trudnoće. Kako nije htjela ostati uskraćena za to once in a lifetime iskustvo castinga, barem usmeno ako ništa drugo, natjerala je Yalitzu da ode umjesto nje. "Da, sestra me doslovno potjerala da odem jer u naš grad Tlaxiaco u Oaxaci još nitko nikada nije došao po tom pitanju, a mojoj sestri je to sve bilo neizmjerno uzbudljivo" kazala je Yalitza Aparicio koja je u konačnici prošla tri kruga audicije, a sada je u povijesti upisana kao druga meksička glumica koja je nominirana za Oscara. Prva je naime, bila Salma Hayek za ulogu Fride Kahlo u istoimenom biografskom filmu.

Nije glumica, ali je oduševila ulogom u filmu "Roma" za koju je nominirana i za Oscara. Tko je Yalitza Aparicio? (фото 1)

Da cijela stvar bude zanimljivija, Aparicio je rekla kako dotad nikada nije ni čula za Cuaróna, koji je uz već zapažene filmove kao što su "Gravity", "Y Tu Mamá También", "Children of Men", "Romu" ne samo režirao, nego i napisao scenarij, snimio, montirao te producirao. Kako pišu mediji, Cuarón je zapravo dugo vremena bio u potrazi za osobom koja bi savršeno mogla iznijeti ulogu Cleo i vjerodostojno prenijeti sve ono što je on uz taj lik zamislio i htio ispričati. Naime, u svom iscrpnom traganju angažirao je i vojsku casting direktora koja je trebala pronaći nekoga tko ne samo da podsjeća na njegovu kućnu pomoćnicu iz djetinjstva Libo (u filmu Cleo), nego je i u potpunosti razumije. To sve što je on želio realizirati ugledao je samo u mladoj Yalitzi Aparicio te nju vidio kao naprosto savršenu za ulogu Cleo.

Iako se ona cijelo vrijeme u početku jako nećkala oko audicije jer je mislila kako je casting svojevrsna zamka te da se u pozadini krije trafficking scam, na nju je ipak bez razmišljanja i otišla, ali vrlo nezainteresirano. Čak i kada je u međuvremenu shvatila da je casting stvaran i otkrila tko je zapravo Cuarón te kakvi se sve filmski uspjesi vežu uz njegovo ime i rad, nije bila posebno impresionirana. "U posljednjoj etapi castinga imala sam ga priliku i osobno upoznati, no bilo mi je svejedno jer dotad nisam imala pojma tko je on zapravo. No, kasnije me, priznajem, čak bilo i malo sram jer nisam ništa njegovo pogledala. Kad sam konačno nakon malo nagovaranja i promišljanja pristala na ulogu bila sam istovremeno sretna, ali i nervozna jer nisam bila sigurna hoću li moći odraditi sve ono što je Alfonso od mene tražio. Čak sam u jednom trenutku bila i malo žalosna jer sam taman diplomirala i trebala konačno početi raditi u svojoj struci, kao učiteljica”.

Nije glumica, ali je oduševila ulogom u filmu "Roma" za koju je nominirana i za Oscara. Tko je Yalitza Aparicio? (фото 2)

Na pitanje o liku Cleo i sličnosti nje i sebe, odnosno njezinog i svog života, Yalitza kaže kako tu zapravo ima niz podudarnosti. "Obje smo potekle iz siromašnih obitelji, obje smo željele otići u Mexico City u potrazi za novim prilikama i poboljšati svoj život i standard. Moja majka je isto radila kao dadilja i kućna pomoćnica, baš kao i Cleo. A kada sam bila mlađa znala sam joj nerijetko i pomoći kako bi ona ranije bila gotova s poslom." objašnjava ova još uvijek nesvjesna svog talenta, ali vrlo ambiciozna te realna djevojka, koja kaže kako joj je trenutno jedini prioritet u životu pomoći majci da više nikada ne radi taj posao jer je jako iscrpljujuć. Zbog toga je inicijalno, kaže i odlučila upisati fakultet, dobiti diplomu i stati na kraj siromaštvu, kako za sebe tako i za svoju majku, obitelj.

Kada pak priča o Meksiku, kaže kako su žene tamo prepuštene same sebi i gomili odgovornosti u kojima jednostavno nikad ne mogu računati na muški spol te da je to stanje zajednice u kojoj zapravo živi svoj cijeli život. Naglašava kako i dan danas stanuje u jednoj sobi sa svojom obitelji (baš kao i Cleo u filmu), te da su joj prikazne perspektive u "Romi" itekako poznate. Naime, i njih je otac napustio dok su ona i sestra te braća bili mali, ostavljajući njih i majku potpuno same. "Roma je zapravo svojevrsni tribute "nevidljivim ženama" općenito. Onima koje su kod kuće i  jedina uloga im je brinuti se za djecu i kućanstvo. To je bila moja majka. No, ona je meni uzor, tada i sada. Želim biti snažna kao ona u svakom mogućem pogledu jer ona to i jest".

Yalitza Aparicio i Alfonso Cuarón

Na pitanje kako bi opisala Cuaronov film nekom tko se nikada nije susreo s takvim životnim situacijama i problemima, Yalitza spremno odgovara kako je "Roma" zapravo film o životu, dok ga mnogi kritičari paralelno karakteriziraju i kao film u kojem se ništa i svašta događa. "Svi mi u životu imamo uspone i padove, no činjenica je da se nikada ne smiješ predati i iz svega se uvijek moraš znati izdići. Rekla bih i da je to film o ženama koje zajedno mogu postići puno, biti podrška jedna drugoj. Ženama koje mogu riješiti sve obiteljske probleme, ali i svoje, što ih u konačnici čini jačima. Baš kao što to radi i Cleo u filmu" objašnjava, ali i nadodaje da se slaže s izjavom lika Sophije u filmu koja kaže da žene uvijek na kraju ostanu same. "Čak i kad se ljudi zauzmu za tebe, oni nikada neće riješiti tvoj problem i na kraju uvijek ostaješ sam. Na kraju balade sve ipak moraš napraviti sam, bilo za svoju obitelj ili za sebe."

No, koliko god Yalitza možda još nije u potpunosti svjesna svojih mogućnosti i svoje popularnosti, koja joj se doslovno dogodila preko noći te raznih budućih perspektivnih prilika i opcija koje će joj se po definiciji nanizati, kako zbog zbog talenta tako i same uloge i nominacije te kako bi se to moglo odraziti na njezin život, o potencijalnoj nagradi Oscar ipak priča vrlo skromno. Kaže kako joj to samo malo eto laska. "Da vam budem iskrena, zahvalna sam na svemu, na onome što sam vidjela, mjesta koja sam posjetila, na pozitivnim reakcijama za film. To mi je trenutno dosta, iako mi mama stalno govorim da uživam u svemu tome".

Ono što joj se s druge strane pak posebno dopalo u cijeloj toj priči jest mogućnost da snimi naslovnicu za Vogue Mexico (izdanje za prosinac), odjevena u haljinu kuće Gucci. Bio je to potez na koji je iznimno ponosna jer je time bila poslana jasna poruka; da ima nade kada govorimo o rasnoj diskriminaciji i svim popratnim problemima. Iako je sad mediji nakon svega zasluženo vode kao glumicu, ona je i dalje ustrajna u tome da je "samo" učiteljica, a na tu temu kazala je ovo: "Kao učiteljica postaješ ujedno i primjer, autoritet, ali i uzor. Ali, ova prilika koja mi se dogodila s filmom je ljudima u mojoj sredini dala i jednu dozu nade. Da mogućnosti postoje i da se snovi stvarno mogu ostvariti. To je jako važno". Nakon malo promišljanja kaže i kako bi se voljela ponovno okušati na filmu, ali da trenutno ima strah od toga kako je to raditi s nekim drugim redateljima jer svaki od njih ima neki svoj način i tehniku.

Druga stvar koja je muči jest činjenica i da se nije školovala da bude glumica, pa cijelo vrijeme vodi i unutarnju borbu oko te novopečene titule koja se veže uz njezino ime, ali i intenzivno razmišlja o tome što i publika o tome svemu misli. Jedino što možemo zaključiti jest da upravo u tome i leži cijela čar, da je to što se i nije školovala za glumicu, s obzirom na zapaženo utjelovljenje kompleksnog lika, čini zaista sjajnom, perspektivnom i moćnom na svim mogućim raznima. Sigurni smo kako ćemo Yalitzu gledati u još puno filmova, ako ništa drugo, barem to jako priželjkujemo - vidjeti nju, njezin razvoj, utjecaj na društvo i sve ono što nam još može ponuditi i dati. A što se tiče "Rome", film je to koji jednostavno morate pogledati i doživjeti sami za sebe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više