Search

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević

Tekst: Tina Lončar


Zagrebačka publika dobro poznaje Bojanu Vunturišević. Na pozornice u metropoli beogradska se glazbenica uspela već nekoliko puta, a onaj posljednji nastup bio je u veljači 2019. godine u malom pogonu Tvornice kulture. Glazbeni mediji izvještavali su tada o "energiji dostojnoj velike dvorane", raspamećenoj publici koja je ovacijama ispratila hitove "Kese etikete" i "Daljine", a Bojana je obećala da će se u Zagreb vratiti tek s novom glazbom. Ubrzo nakon toga nastupila je dvogodišnja pauza, a da je regionalnoj publici itekako nedostajala potvrđuje sveopće oduševljenje koje je izazvala svojim povratkom na scenu. Energična i predana kakva jest, Bojana se vratila u velikom stilu s novom pjesmom "Money", hrabro eksperimentirajući sa žanrovima, istražujući neke nove ritmove, i s produkcijom spota kakve se ne bi posramile ni najveće svjetske zvijezde.

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević (фото 1)

Da se Bojana ne plaši eksperimentiranja znaju oni koji je prate još od benda Svi na pod!, a posebice od 2017. godine kada je odlučila zaploviti solo vodama lansirajući debitantski album "Daljine". Publiku je osvojila iskrenošću svojih stihova miješajući spremno sve emocije koje se isprepleću u jednom biću, zavela ju je i šarmantnom, prepoznatljivom bojom glasa, ali i novotarijama u zvuku od kojih nikada nije bježala, pa čak i pod cijenu toga da ta "nova Bojana" možda ne naiđe na odobravanje i sviđanje. Spremna da se pokaže baš onakva kakva jest, bez prilagođavanja ili skrivanja, i da publici iznese Bojanu "tog trenutka", izbacila je i novu pjesmu "Money" koja je izazvala lavinu komentara i Bojaninoj glazbi, zasigurno, privukla nebrojeno mnogo novih fanova.

Prije svega koji dan, nakon dvije godine, izbacila si novi spot za pjesmu "Money". Kakav je feeling vratiti se nakon pauze?

Mislim da od prošle nedjelje, kada je bila premijera singla, nisam spavala kako treba. Adrenalin mi ne da mira i osjećam se kao da sam prvi put u životu izbacila pjesmu. Ako na to dodamo pripremu i snimanje spota, a to podrazumijeva puno rada i još više nespavanja, onda sam ja najumornija osoba na svijetu, ali mi to nikako ne smeta, jer pored umora tu je i neizmjerna sreća, jer sam se nakon dvije godine ponovo vratila svojoj publici, a kako stvari stoje toj grupi se priključila i masa novih ljudi. Drago mi je da smo ponovo zajedno. Tek smo počeli.

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević (фото 2)

U jednom si intervjuu izjavila da je "Money" kapitalistički blues i da predstavlja svojevrsni nastavak na tvoj hit "Kese etikete". Kako se i kada rodio "Money"? Koja je pozadina priče?

"Money" se rodio na početku 2020. godine, u trenutku kada sam bila pravno spriječena izdavati novu muziku. Paralelno s rješavanjem tog problema, u svojoj kuhinji sam radila na novim pjesmama. Jednog prijepodneva u veljači dogodila se pjesma "Money". Odmah je uslijedilo desetominutno gađanje stihovima preko Instagram direct messagea s mojim prijateljem Milanom Radulovićem Laćom, i tekst i pjesma su bili gotovi. Potom sam sa svojim producentima Slobodanom Veljkovićem Cobijem i Lukom Jovanovićem Luxonee dugo tražila pravi aranžman za tu pjesmu, i tek kada ju je Coby sam uzeo nakon nekoliko mjeseci, nastala je ova fuzija žanrova, jedan prelijepi hibrid koji vi danas slušate i koji nas sve obuzima.

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević (фото 3)

Čitala sam malo komentare na YouTubeu. Oni koji poznaju tvoj dosadašnji rad primijetili su da si se vratila s "novim zvukom", da si odlučila hrabro eksperimentirati sa žanrovima, no neki su konstatirali kako ovo "nije prava Bojana". Kako gledaš na to? Jesi li se stvarno odmaknula od onog zvuka koji ljudi poznaju? Što te navelo na pomak "u nepoznato"?

Ovo je prava Bojana. Ovo sam ja u ovom trenutku. Nikada nisam željela postati "nastavak istog", još manje sam željela stvarati jednu pjesmu. Uvijek sam htjela novo, bježala od dosade i ustaljenog. Kada se pojavio album "Daljine", razlikovao se od onoga što sam radila u grupi "Svi na pod". Možda vam nekada pustim i svoje prve autorske radove s kraja srednje škole... Ma to možete čuti na YouTubeu, samo ukucajte "The Root Out" i skužit ćete da sam ja jedna hodajuća žanrovska shizofrenija i da sa mnom nikada ne znate što možete očekivati. Volim kad je proces stvaranja uzbudljiv, kada donosi nove stvari, volim raditi s novim ljudima, jer s njima stječem nova znanja i iskustva.

Komentari na stranu, nitko ne može reći da se nisi vratila sa stilom. Produkcija spota je, malo je reći, svjetska. Kako je bilo raditi na tako ozbiljnoj produkciji, kako su tekle pripreme?

Snimanje videa je uvijek uzbudljivo, posebno jer taj segment posla radim sa svojim najbližim prijateljima. Na čelu te ekipe je redatelj Ivan Stojiljković. Nas dvoje smo se upoznali početkom 2009. godine, kada sam pisala muziku za njegov prvi studentski film. Nakon toga uslijedila je pauza u našoj suradnji, da bismo se ponovo povezali 2013. godine i tada je nastala jedna velika obitelj koju ne napuštam osam godina. Pored Ivana, tu su i koreografkinje Staša Stanković i Nataša Gvozdenović, kostimografkinja Milica Kolarić, direktor fotografije Aleksandar Košutić i hairstylist Dušan Petrović. Puno snimanja je iza nas, a moji spotovi nisu jedino na čemu smo zajedno radili, i bez obzira na to što toliko dugo radimo zajedno, mi iznova i iznova iznenađujemo jedni druge i mislim da kao ekipa fantastično funkcioniramo.

Prošlo je više od godinu dana otkako je korona stisnula pauzu na live nastupe. Kako si se nosila s tom izolacijom u kreativnom smislu?

Meni je pasao lockdown. Iskoristila sam ga da napunim baterije za predstojeći period koji je podrazumijevao ulazak u studio i snimanje albuma. Tijekom tog perioda je nastalo nekoliko dobrih pjesama, preispitala sam i ideje koje su nastale u periodu koji je prethodio koroni. Bila sam produktivna, a vjerujem i da su moji kolege dosta stvarali i da će se u narednom periodu dogoditi eksplozija dobre muzike.

Njena pjesma nam je na repeat. Na scenu se vratila jedna od najzanimljivijih žena - Bojana Vunturišević (фото 4)

Sve se, konačno, polako otvara pa se, vjerujem, možemo nadati i koncertima. Imaš li što u planu? Hoćeš li nas posjetiti?

Posjetit ću vas sigurno. Možda neću imati koncert, ali svakako ću otići na odmor negdje u Dalmaciju. Ovog ljeta mi je u fokusu završetak albuma, ali i odlazak na neki otok koji još nisam otkrila do sada.

Je li Money najava neke nove Bojanine ere? Na čemu trenutno radiš?

"Money" je najava mog novog albuma koji će se zvati "Madrina". I da, ovo je najava neke moje nove ere, nekog novog puta na koji sam krenula s momcima iz izdavačke kuće Bassivity Digital. Cobi, Luka i Relja su moji suputnici na tom putu. Hajde da vidimo gdje će nas sve ovo odvesti! :)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više