Search

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić

Zanimljiva igra maski i preobraženja

Tina Kovačiček


Image: PR

"Maske su nešto što čovjek stavlja, mijenja i nosi svaki dan, to je nešto na čemu se bazira 'smisao' života, to je nešto što se dobiva prvim svjetlom dana; 'rađanjem'."

Rođena Subotičanka sa zagrebačkom adresom, Melinda Šefčić ovog je petka zatvorila svoju samostalnu izložbu u prostoru Boonike. Nama je zapela za oko kao jedno od najzanimljivijih imena nove hrvatske umjetničke scene i zato smo vam je pobliže odlučili predstaviti. Inače, Melinda je trenutno na drugoj godini doktorskih studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kako si završila u sferi slikarstava?

U osnovi sam crtač, slikarstvo proizlazi iz toga. Dugo toga nisam bila svjesna, ali se sve nekako iskristaliziralo tijekom vremena i razvoja.

Zbog čega upravo slikarstvo kao medij izražavanja?

Slikarstvo trenutačno predstavlja jedan od spektra medija s kojima uobličavam i izvodim željenu zamisao. Izazovno mi je to što je umjetnost prebogata mogućnostima likovnog izričaja, a posebno mi je izazovno crteže prenijeti u formu slike, naročito zato što su prepuni geometrije i čistoće. Slikarstvo mi dopušta slobodu neposrednog izražavanje i "sirovost poteza", u crtežu se ipak uvijek trudim biti što točnija i čišća.

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 1)


Zanimljiva je tvoja igra maskama i različitim interpretacijama osobnog imidža. Reci mi nešto više o toj ideji.

Stvaram ono što jesam, moji radovi su ja u formi dvodimenzionalnog djela. Zapravo mi odgovara to što ljudi odmah na prvu znaju da je to moje djelo, stvorila sam taj prepoznatljivi stil izražavanja. Maske su jedne od najdivnijih i najbitnijih stvari koje čovjek posjeduje i kojih bi trebao biti svjestan, zapravo svjestan svoga bića. Maske su nešto što čovjek stavlja, mijenja i nosi svaki dan, to je nešto na čemu se bazira 'smisao' života, to je nešto što se dobiva prvim svjetlom dana, 'rađanjem'. One predstavljaju čovjekov karakter, one su oličenje čovjekove osobnosti. Bez njih ne bi postojalo "Ja". To je jedina igra koju neprestano igramo.

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 2)

Svaka uloga je glavna uloga, svi smo mi režiseri i glavni akteri u toj predstavi. Nekada je uvjetovana drugima, no tada to i prihvaćamo, jer smo sami pristali na to, te smo u samom startu možda nesvjesno preuzeli odgovornost sudjelovanja. Sve rekvizite, pa tako i maske, sami odabiremo. Odabiri ovise o samom izvedbenom činu. Sve što radimo u životu radimo pod njima. Nekada smo je svjesni, nekad ne; nekada je skrivamo, a nekad ne. Stanje u kojem se često nađemo pod njom zna dominirati nama i našim umom, osobnošću, htjeli mi to ili ne. Trenuci kada je nismo svjesni su oni kada se nađemo sami pred sobom, ogoljeni od istine, ali čak i tada znamo glumiti uz pomoć naše imaginacije, znamo se igrati sa svojom maštom te dodjeljivati sebi različite uloge (u zavisnosti od stanja svijesti, i raspoloženju našeg duha). Kao što je Lacan rekao: "Čovjek stavi masku na lice i preobražava se".

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 3)

S obzirom da maskama prikrivamo ono unutarnje, postoji li ikada moment onog najiskrenijeg?

Moje je stvaralaštvo isključivo moment iskrenosti, nikada se ne suzdržavam od toga, pogotovo ne u likovnom izričaju. To je jedini način gdje mogu biti metaforički najrječitija i najobjektivnija u sagledavanju sebe same i svega što istinski jesam.

Da li je to možda umjetnost?

Da! Svako poima svoje stvaralaštvo kao istinsku umjetnost, naravno ako vjeruje u sebe i u to što stvara.

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 4)


Reci mi nešto više o zanimljivoj prošlogodišnjoj izložbi C.R.T.A. u galeriji Bačva.

Jedinstvena je to bila prilika izvesti koncept "Terminus mundi" u Galeriji Bačva u sklopu Artomata. Koncept je već postojao, samo se čekao pravi trenutak za njegovu realizaciju. Projekt je zamišljen kao jednodnevna radionica putem koje su sudionici-kolege izveli 2D i 3D crtež na temu granice. Zanimalo nas je kako oni unutar svoj likovnog izričaja poimaju taj pojam i da li ga imaju, te koliko će on biti vidljiv u njihovom radu. Veoma sam ponosna na taj projekt, svi su bili apsolutno radoholičarski nastrojeni i dali su sve od sebe, crtež koji je nastao je rezultat uspješnog transfera koji se stvorio među svima nama. Koliko god da smo bili različiti u svom izričaju stvorili smo jedno umjetničko djelo čija se cjelina može poimati isključivo u totalitetu svog cjelovitog sagledavanja.

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 5)

Ponestane li ti ikad inspiracije?

Inspiracije mi nikada ne ponestane, ali motivacije svakako! To je vezano uz druga društvena poimanja kojima smo uvjetovani. Svakako je period stagnacije uobičajen, to svatko od nas doživi i više puta. Osobno smatram i iz iskustva znam da je to sasvim normalno, društvo je to koje propitkuje i nameće osjećaj da je stvaralaštvo nešto što je samo po sebi konstanta.

Što pripremaš sljedeće?

Svakako koncept "Transformacije identiteta" ne smatram ni približno gotovim, još je ostalo puno materijala za proradu unutar ove ideje. U narednom se periodu najviše namjeravam posvetiti svom doktorskom istraživanju i umjetničkom izričaju unutar njega. To će svakako biti veoma zahtjevan rad, te se nadam uspješnoj izvedbi.

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 6)

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 7)

Novo ime umjetničke scene: Melinda Šefčić (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više