Search

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020.

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020.

Tekst: BURO.


Čuli ste za Myers-Briggs test (poznatiji kao MBTI), kao i za more drugih testova i kvizova koji određuju naše karakterne crte i osobnosti te od njih naprave razumljiv sistem. Ove godine imamo novi način kategorizacije, a odnosi se na estetiku ličnosti. Pojavilo se puno novih stilova, zapravo različitih estetika koje definiraju više od samog izgleda, te smo vam složili jedan starter pack najpopularnijih u 2020. Neki će se možda već iz prve pronaći u svojoj “kategoriji” a za neke će ovo biti “a-ha!” trenutak koji im je trebao kako bi definirali svoju estetiku i važan trenutak na putu samootkrivanja. I da, tema jest toliko važna i dramatična, jer poznavati definiciju vlastite estetike može dati uvid u odabire koje radimo ne samo u odijevanju, već i u pogledu odabira filmova, knjiga, uređenja interijera i svega onoga što nazivamo stilom života. Naravno, uvijek ostaje opcija da vaša estetika vuče inspiraciju iz prethodnih godina, kao i da je kombinacija više pravaca, ali ovo su one koje (zasad) obilježavaju 2020. godinu.

VSCO GIRL

.

VSCO GIRL

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 1)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 2)

VSCO je popunio prazan prostor u internet svijetu koji je ostao nakon Tumblr recesije početkom 2018. Tako je stvorena nova subkultura. VSCO, samim tim i VSCO djevojka je estetika koja koketira između Tumblr-a i nekog surferskog vibea. Ime dolazi od popularne aplikacije za editiranje fotografija VSCO (obično se izgovara kao “visco”) zahvaljujući estetici aplikacije koja je: vibrantna, sa saturiranim bojama i filterima, i dominantnim pastelnim nijansama. VSCO je “It djevojka” društvenih mreža koja eko-osviještenost čini ponovo relevantnom. VSVO djevojka pije pastelna Starbucks pića...s metalnom slamčicom, naravno.

VSCO BOY


VSCO BOY

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 3)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 4)

Dok za VSCO djevojke svi znamo, trebamo napomenuti da je VSCO estetika i veliki hit među dečkima, zato što očuvanje prirode i ekološka osviještenost nisu ograničeni na samo jedan rod. Dečki su praktično ekvivalent svom ženskom pandanu samo što scrunchie gumicu kosu zamjenjuju narukvicom s perlicama, ili gumenom narukvicom, a morske valove u kosi, ležernim šiškama.E-GIRL

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 5)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 6)

Često se povezuje s aplikacijom koja je eksplodirala tijekom karantene. E-girls i e-boys brzo su postali “it” i stekli internet popularnost kao “djeca” TikTok fenomena. Za sve one koji bi to možda pomislili “E” nije skraćenica od “emo”, već se odnosi na “electronic” i to zahvaljujući njihovoj cyberpunk estetici. I ovdje nije teško primijetiti da i ova estetika ima svoje korijene u Tumblru. Sjećate li se kada je grunge bio hit? E pa, E-djevojke su moderne grunge djevojke koje sada umjesto uz Placebo, plešu uz tužni elektro-pop.

E-BOY

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 7)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 8)

Isto se može tvrditi E-dečke. Oni su također imali svoje vrijeme na Tumblru, ali najčešće kao edgy skejteri odjeveni razderani jeans i iznošene Converse tenisice, ali su ih u ovom izvlačenju zamijenili s prugastim dolčevitama i srebrnim asesoarima.

VAPORWAVE

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 9)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 10)

Ako bi djeca 90-ih imala estetiku onda bi to bila ova. Vaporwave je rođen iz glazbenog žanra tako da se veže za elektro, a postao je vizualna art forma početkom 2010. Kao i cottagecore, vaporwave je pomalo nostalgičan i donosi duh prošlosti—doduše mnogo bliže prošlosti, budući da se osvrće na period između 80-ih i 90-ih. Posebno je oživjeo zbog povratka 80-ih godina u glazbi i na ekranima, pa je bilo sasvim očekivano da se utjecaj proširi i na estetiku. Tipični elementi vaporwave podrazumijevaju ranu Internet grafiku, hologram, metalik, i oblike koji pomalo izgledaju kao na acidu.

PLANT MOM

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 11)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 12)

"Mame biljaka" su često opisane kao kreativne, introvertne individue koje vole provoditi vrijeme u svom domu okružene biljkama (i knjigama). Ovo je osoba koja voli prirodu, eko-materijale, i zdrave obroke. Obično veoma opuštena dok ne vidi da niste zalili njene biljke nedjelju dana ili da koristite previše plastičnih vrećica. I da, uvijek ali uvijek nosi cekere.

COTTAGECORE

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 13)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 14)

Cottagecore je puno više od estetske niše. Iako još uvijek nije u potpunosti zaživjela među mainstream publikom sve više je onih kojih koji nose ovakve outfite. Cottagecore je “grandma chic” iliti personifikacija onoga što bi to bile retro stvari koje se nose na suvremeniji način. Pored stila i odjevnih komada, treba napomenuti da se ova estetika razvija u kompletan lifestyle. Čitav online pokret slavi sve stvari koje se oslanjaju na prošlost i harmoniju s prirodom te romantizira život koji pozdravlja tradicionalne zanate kao što su lončarstvo i ručni zanati - štrikanje, heklanje, izrade goblena i slično. U principu, kada bi naše bake i djedovi imali Instagram i dijelili što rade svaki dan, vjerojatno bi se dosta toga poklopilo s ovom estetikom.

SOFT BOIS

Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 15)
Od VSCO djevojke do cyber punka: Različite estetike koje definiraju 2020. (фото 16)

Suvremena reakcija na ono što nam je danas poznato kao toksični maskulinitet. Za razliku od nekadašnjeg sinonima za cool, “snažni” tipovi koji ne pričaju o svojim osjećajima i koji su odrasli u striktnim tradicionalnim spolnim podjelama, soft bois su tipovi koji se ne plaše svoje osjećajnosti i imaju pravu gomilu citata iz filmova i knjiga spremnih za svaku situaciju. A neke i sami napišu. Naklonjeni su glazbi ili umjetnosti, i jednako su glasni po pitanju ženskih prava, kao i žene. Neki od omiljenih soft boisa na sceni su sigurno Tom Holland i Timothée Chalamet.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.my .

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više