Search

Odličan dokumentarac o najvećoj prevari u svijetu umjetnosti je stigao na Netflix

Odličan dokumentarac o najvećoj prevari u svijetu umjetnosti je stigao na Netflix

Tekst: A.P.

Već kad smo pomislili da smo doslovno završili Netflix, naletjeli smo na pravi dokumentaristički dragulj. Radi se o filmu Made You Look koji prati priču o najvećoj prevari u modernoj povijesti američke umjetnosti, a u kojoj su se našli najutjecajniji art dealeri, muzeji i galerije. O ovom slučaju se pisalo naveliko, ali sada je dobio jako zanimljivu ekranizaciju u režiji Barryja Avricha. Što se točno dogodilo i kako je svjetska umjetnička elita prevarena za 70 milijuna dolara?

Odličan dokumentarac o najvećoj prevari u svijetu umjetnosti je stigao na Netflix (фото 1)

Radnja se odvija sredinom 90-ih godina, a centralni lik priče je Ann Freedman, mega uspješna i popularna art dealerica koja radi za jednu od najstarijih i najpoznatijih njujorških galerija Knoedler. Jedan dan u ured joj ulazi stanovita Glafir Rosales, s djelom velikog američkog apstraktnog slikara Marka Rothka. Djelo nije navedeno u katalogu umjetnika, dokumenti o porijeklu i prijašnjim vlasnicima ne postoje, ali postoji priča Glafir Rosales o tajnovitom gospodinu X-u koji je naslijedio djelo od svog oca i držao ga u podrumu. Osim Rhotka, Rosales je najavila da u posjedu ima i neka rana djela Jacksona Pollocka i brojnih drugih velikana američkog apstraktnog ekspresionizma koje želi prodati po jako niskoj cijeni. Kako je povijest Rothkove slike nepoznata, a na prvi pogled se radi o djelu iznimne vrijednosti, Freedman zapošljava sve moguće stručnjake kako bi dokazala autentičnost slike i prodala je za milijunski iznos. Svi svjetski stručnjaci su potvrdili da se radi o nevjerojatno lijepom i autentičnom uratku Marka Rothka. Slika u međuvremenu pronalazi svog kupca - Domenica Del Solea, kolekcionara umjetnina i direktora kuće Tom Ford koji za nju plaća 7 milijuna dolara. Nakon Rhotka, na stol stižu djela Jacksona Pollocka i ostalih umjetnika koja se prodaju uglednim kolekcionarima diljem svijeta. Priča se razmotava, a pritom galerija zarađuje velik novac od provizija. U određenom trenutku se pojavljuje sumnja u djelo Jacksona Pollocka (koja je kasnije dokazana) i tu kreće kaos i drama dostojna najvećih hollywoodskih filmova.

Odličan dokumentarac o najvećoj prevari u svijetu umjetnosti je stigao na Netflix (фото 2)

Ne želimo vam otkrivati cijelu priču jer doista trebate pogledati dokumentarac, ali ćemo kazati da je ovo Fyre Festival umjetničkog svijeta. Jedna velika katastrofa koju predosjećate već na početku filma, ali koju glavna protagonistica (Ann Freedman) uporno negira i nastavlja djelovati po svom. Priča je rezultirala multimilijunskim tužbama, zatvorskim kaznama i najvećim potresom koji je zadesio svijet moderne umjetnosti u Americi.  Ako ne znate što pogledati večeras, pustite ovaj film. Nećete požaliti. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više