Search

Odlična serija "Sneaky Pete" kao veliki povratak Bryana Cranstona na male ekrane

Osim što ju je stvorio, u njoj tumači i jednu od manjih uloga


Image: PR

"Sneaky Pete" je vrhunska Amazonova dramska serija s pažljivo izgrađenim likovima, a čiji je tvorac jedan jedini Bryan Cranston kojeg pamtimo po ulozi Waltera Whitea u mega-sjajnoj seriji "Breaking Bad"

Nakon što je CBS u proljeće odustao od serije "Sneaky Pete" iza koje stoje Bryan "Walter White" Cranston i autor "Dr. Housea" David Shore projekt je u daljnji razvoj preuzeo Amazon. I dobro da je! Naime, potvrda kako "Sneaky Pete" neće ostati samo na pilotu, te da je Amazon streaming-usluga naručila cijelu seriju, bila je odličan znak za nešto dobro, a seriji koja se odnedavno može pogledati u cijelosti na Amazon servisu, donio je samo riječi hvale. Zasluženo!

Riječ je o kriminalističkoj drami od deset nastavaka prve sezone koja govori o Mariusu kojeg tumači sjajni Giovanni Ribisi, prevarantu koji nema kuda otići nakon izlaska iz zatvora, pa se odluči na nevjerojatan potez - uzeti identitet svog cimera iz ćelije, Petea. Marius se zatim s novom ulogom unuka "ponovno ujedinjuje" s Peteovom obitelji i to nakon 20 dugih godina izbivanja te se vrlo brzo nađe uvučen u njihovu neiscrpnu mrežu peripetija, ljubavi i laži koja je uglavnom vezana uz njihov poprilično rubni i upitan obiteljski posao, tzv. lov na glave. No, tu priča tek počinje jer kada gangster Vince (Bryan Cranston) uzme Mariusovog brata za taoca kako bi se osvetio Mariusu radi svega što mu ovaj duguje iz prošlosti, Marius se nađe rastrgan između dvije obitelji: one Peteove i svoje.

Odlična serija "Sneaky Pete" kao veliki povratak Bryana Cranstona na male ekrane (фото 1)

No, u cijeloj ovoj priči, osim što je serija uistinu sjajna i temeljena na pažljivo izgrađenim likovima i njihovim odnosima, zanimljivo je i sve ono što je prethodilo njezinom nastajanju za što sam Cranston objašnjava kako je bilo krajnje neobično. Inspirirana je u biti njegovim govorom na dodjeli nagrada Emmy 2014. godine kada je Cranston otkrio kako je odrastao u vrlo teškim okolnostima te da je stalno pokušavao ići nekom životnom prečicom, kada mu je obitelj i dala nadimak Sneaky Pete.

"Bio je to govor koji je u biti bio inspiriran mojim djetinjstvom kada sam bio bez ikakvog cilja. Otac nas je bio napustio, majka je bila alkoholičarka, bio sam prisiljen jako brzo odrasti. Koristio sam tehniku "linijom manjeg otpora" kako bih izbjegao odgovornost, pribjegavao sam sitnim prevarama, i da danas nisam glumac bio bih vrlo vjerojatno prevarant" objasnio je slavni Cranston, koji je istaknuo i kako ga je gluma odvela u dobrom smjeru i odvukla od mutnih radnji te učinila od njega osobu koja danas uživa u svom poslu i glumačkoj profesiji. Upravo taj njegov govor rezultirao je i pozivom direktora Sony Pictures Televisiona, Zacka Van Amburga, koji ga je nazvao i rekao kako mu je govor bio odličan te da bi to mogla biti sjajna ideja i predložak za seriju.

Odlična serija "Sneaky Pete" kao veliki povratak Bryana Cranstona na male ekrane (фото 2)

Sve to skupa navelo ih je na zajedničko promišljanje o nezrelom mladiću, prevarantu u čijoj se duši ipak skrivaju još neotkrivena dobrota i potreba za smislom u životu. Kako je objasnio za jedan portal, otkriva kako je sa serijom "Sneaky Pete" zapravo htio doprijeti do današnjih klinaca koji se muče, koji još uvijek nemaju neki cilj, ali i nade u život, a htio im je poručiti i da nikada nije kasno za pronaći taj neki žar i pokretač u sebi. "U nekim grubim crtama "Sneaky Pete" je u biti "Breaking Bad", ali unazad, priča o lošem mladiću koji pronalazi razlog da ipak postane dobar" kratko objašnjava Cranston.

Odlična serija "Sneaky Pete" kao veliki povratak Bryana Cranstona na male ekrane (фото 3)

I iako u seriji igra manju, ali ključnu ulogu gangstera koji je namjerno nazvan Vince u čast Vinceu Gilliganu, tvorcu serije "Breaking Bad", Cranston kaže kako u biti u početku nisu imali pojma u kojem smjeru će razviti lik Vincea, odnosno kako bi ga on sam uopće trebao odglumiti. No, prema reakcijama, čini se kako se Cranston još jednom odlično snašao u ulozi negativca, kao i svi ostali glumci kao što je već spomenuti Giovanni Ribisi, pa potom sjajna Marin Ireland, Shane McRae, Libe Barer, Margo Martindale, Peter Gerety…

Naravno, iako je riječ o drami, važno je istaknuti i kako je serijal prožet povremenim britkim i hladnokrvnim humorom koji je ujedno i važna stavka ove serije. "Čak su i najmračniji trenuci začinjeni osjećajem lakoće i daju gledateljima priliku da udahnu prije nego nastave dalje" zaključio je Cranston za kojeg je ovo bio i ujedno veliki povratak na male ekrane na kojima ga uvijek rado očekujemo u svakom obliku, bilo glumačkom, producentskom ili redateljskom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više