Search

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio)

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio)

Tekst: Tina Kovačiček


Talentirane, kreativne i s obzirom na sve čime se bave, itekako sposobne za multitasking. Ove mlade žene primjer su kreative i djelovanja u različitim smjerovima, zbog čega se dan od 24 sata čini prekratak. Ali nije poanta stići već uživati putem u onome što radite. Upoznajte osam zanimljivih žena za neko novo slobodno doba stvaranja.

Darija Walter

Udruga PLANTaža, media freelancer, aktivistica, model

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 1)

O Dariji...

Darija već šest godina razvija kreativne i inovativne projekte u osječkoj udruzi PLANTaža. Kao tajnica udruge te projekt menadžerica najviše je zaokupljena projektima koji imaju visoku vidljivost u promicanju kulture i umjetnosti poput Urbanih intervencija ili pak imaju za cilj djeci približiti prednosti korištenja obnovljivih izvora energije i promicanja ekologije poput projekata Zelena školica ili MOSS. Govori mi kako im uskoro započinju i dva EU projekta koja će značajno pojačati njihove kapacitete, ali i pružiti potrebno znanje za provođenje višemilijunskih projekata. «Veselim se radu s umirovljenicima koji će dobiti priliku naučiti nešto novo o ekologiji, okušati se u žongliranju i drugim kreativnim procesima ali i naučiti kako paziti na svoj duh i tijelo. Uz to, posebno me raduje suradnja s Muzejem vučedolske kulture i partnerima iz Mađarske na prekograničnom projektu Interreg u kojem ćemo stvarati nove turističke proizvode bazirane na zajedničkom vučedolskom nasljeđu.”

Uz razvijanje projekata koji se najviše bave promocijom ekologije, održivog načina života, društvenog poduzetništva i kreativnosti, Darija je veliki zaljubljenik u permakulturu i hortikulturu pa se tako bavi dizajnom eksterijera, što ju zapravo najviše i opušta. Uz to, često ostvaruje i modne suradnje u ulozi modela, radi kao media freelancer te je aktivni član platforme mladih Mladforma koja na području Osijeka okuplja aktivne pojedince iz organizacija civilnog društva pri čemu ju iznimno veseli pokretanje novih priča na području poticanja aktivizma i traženja prostora za mlade kojih u Osijeku kronično nedostaje.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 2)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima...

Potiče me okolina i želja za pozitivnom promjenom ali najviše traženje rješenja za stare ili zaboravljene probleme. Vjerujem da kao pojedinci možemo mnogo doprinijeti za boljitak naše zajednice a s obzirom na to da živim u gradu koji može prednjačiti u toliko zdravih i zelenih rješenja, kreativnost i želja za promjenom nikada ne prestaje. Također, jako sam osjetljiva na nepravdu. Ne volim vidjeti kako se mnogi naši sugrađani bore za svakodnevnu egzistenciju i najviše me boli kada vidim kako se kopa po kontejnerima ili kako djeca u školu idu gladna. To su situacije koje su nedopustive u 21. stoljeću pa ipak mnogi na to okreću glavu i ne poduzimaju ništa.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 3)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 4)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Tajna dobre organizacije za mene je imati dobar planer i brojne bilježnice u kojima se nalaze razne ideje, koraci ili podsjetnici što me sve čeka u danu, tjednu i mjesecu. Malo sam oldschool što se toga tiče pa odbacujem mobilne podsjetnike jer nema boljeg osjećaja nego kada se obavi neki zadatak pa se to sve na kraju lijepo prekriži. Uz to mislim da sam si konačno u životu posložila prioritete i više si ne dopuštam bespotrebno trošenje energije na ljude koji to ne zaslužuju ili razvijanje nekakvih projekata u koje ne vjerujem ili smatram da ne posjeduju potencijal.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 5)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Najsretnija sam kada dođem doma s osmijehom od uha do uha, a umorna k'o pas. Tada mi je najljepše napraviti večeru pa Goran i ja, koji je zapravo i glavni krivac za pokretanje Udruge PLANTaža gledamo film, razgovaramo o budućim planovima ili analiziramo korake za buduće obiteljsko gnijezdo u Kopačevu, malenom selu u Baranji. Uz to, zahvalna sam na svakom danu, lekciji koja se usvojila, svojoj obitelji i prijateljima a najviše što uz sebe imam supruga kao što je Goran koji me samo potiče da budem bolja iz dana u dan. Takvi su dani ispunjeni i kvalitetni jer za miran život zaista ne treba mnogo.

Luna Džidić Uzelac

biologinja, vegan food blogerica Kriška i po, dizajnerica nakita i keramike Plavetna

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 6)

O Luni...

Luna je završila diplomski studij eksperimentalne biologije, a do sada je najviše radila u restoranima kao veganska kuharica. Većinu tih poslova dobila je preko bloga Kriška i po u sklopu kojeg dijeli recepte i savjete za zdravu i vegansku hranu. “U ugostiteljskom svijetu je to još uvijek relativno mlada scena i vlasnici restorana će često radije uzeti nekoga tko se dobro razumije u biljnu hranu, nego školovanog kuhara. Meni je znanje iz struke puno pomoglo u shvaćanju poveznice između hrane i zdravlja, kao i razumijevanju o razradi načina na koje se pojedine namirnice pripremaju. Uz poslove u restoranima, bavila sam se i edukacijom o biljnoj prehrani, ljekovitom bilju, prirodnoj kozmetici i životu bez kemikalija i otpada. Krajem prošle godine dala sam otkaz na zadnjem poslu u jednom norveškom restoranu i vratila se u Hrvatsku kako bih se mogla "full time" baviti stvarima koje su mi do tada bile hobiji.” govori mi svestrana Luna koja je aktivna na polju umjetnosti.

U posljednje vrijeme radi i na različitim umjetničkim projektima; u sklopu Okolo ljetos je izlagala instalaciju "Baš je flora", a umjetničko istraživanje "Growing acts" koje je radila s kolektivom M28, bilo je izloženo na Touch me festivalu u Zagrebu. Uz to Luna se bavi i keramikom te izrađuje nakit od mesinga, o čemu više možete naći na Instagram profilu Plavetna. I dalje bloga o hrani i fotka ju, ali sada to radi uglavnom iz hobija.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 7)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima...

Otkada pamtim, imam potrebu istraživati i učiti nove stvari, vježbati razne vještine i iskoristiti naučeno kako bih bila što neovisnija u svakom smislu i znala da imam život, sreću i zdravlje u vlastitim rukama. A volim i kada je sve oko mene lijepo i ugodno. Mislim da sve što radim doprinosi stvaranju tog osjećaja i te sigurnosti. Stvari koje vidim na putovanjima i običaji na koje naiđem u raznim tradicijama me često inspiriraju za stvaranje nečeg novog.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 8)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 9)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Prirodno sam dosta dobro organizirana i fokusirana pa mi nije teško posvetiti se nečemu što volim raditi. A volim raditi otprilike sve - od npr. konobarenja ili terenskog rada do crtanja, kuhanja, fotografiranja... Uz malo planiranja, učinila sam svoj životni stil jednostavnim i održivim i izbacila sve navike koje mi nisu bile potrebne, kako bih imala što više vremena za aktivnosti uz koje osjećam da napredujem. Mislim da to svatko može uz malo vježbe i volje.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 10)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 11)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Kvalitetan dan ne mora biti samo onaj u kojem odradiš puno posla - ponekad je dovoljno naučiti nešto novo, otići u dobru šetnju prirodom, sjesti na kavu uz "brainstorming" i dobiti tisuću novih ideja... Mislim da je najvažnije na kraju dana osjetiti neki mir, moći reći da smo zadovoljni sa sobom tu gdje smo trenutačno i smjerom u kojem nam život ide. Kvalitetno odrađen dan je onaj nakon kojeg odeš spavati neopterećen.

Stella Leboš

dizajnerica torbi i ruksaka 47, članica kolektiva Ljubavnice, kostimografkinja, vizualna umjetnica

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 12)

O Stelli...

Stella je završila Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer modni dizajn, a nakon nekoliko godina honorarnih poslova iz područja modnog asistiranja i stiliziranja, odlučila je upisati još jedan fakultet - Likovnu akademiju, smjer animacija i novi mediji. Time se okrenula smjeru vizualne umjetnosti; performansu, video instalacijama, zvuku...Tada je s prijateljicama, suradnicama pokrenula Ljubavnice, zanimljiv ženski kolektiv koji od 2014. istražuje znanstveno, fantastično i umjetničko, a koriste se različitim medijima i načinima izražavanja. Stella je sudjelovala i na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, a nedavno su Ljubavnice prezentirale i novi rad “Sedma” , premijerno prikazan nedavno u Tehničkom muzeju. Tijekom godina Stellu su zvali na različite suradnje; za Pedalafest je napravila veliku hammokicu od zračnica u parku Ribnjak, surađivala je s Cirkobalkanom, ljetos je držala radionice animacije za djecu, a zadnje dvije godine aktivnije se bavi i kostimografijom koju je osmislila za predstavu “Playing Reality”, trenutno priprema “Plesačice” u sklopu kojih radi i scenografiju te nam zahvaljujući odličnom timu najavljuje pravu vizualnu poslasticu.

Također, priča mi Stella da se dotaknula i uređenja interijera; “Kako sam vizualan tip i obožavam sve što je kreativno i ima prostora za vizualno izražavanje, nekoliko prijatelja me zamolilo za pomoć oko interijera. Tako sam u suradnji s još jednom osobom uredila kuće za odmor, privatne stanove, a nedavno smo radili jedan hostel u centru Zagreba u sklopu čega smo osmislili i izradili vlastite lampe.”

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 13)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 14)

I to nije sve od Stelle. Još 2014. pokrenula je vlastiti brend torbi i ruksaka 47 koji i danas čvrsto stoji na domaćoj modnoj sceni kao jedan od najuspješnijih. Tako ju uvijek možete sresti u ateljeu u Preradovićevoj 40 koji dijeli s curama iz The All nakita, gdje se razvija prava ženska kreativna energija.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 15)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima...

Mislim da je na mene ključno utjecalo moje rano obrazovanje u Waldorsfskoj školi, prvo u Stuttgartu, a kasnije u Zagrebu. Prvenstveno sam razvijala kreativu pri čemu mi je sve što se radilo rukama bilo posebno zanimljivo. Svako područje koje otvorim me naprosto samo vodi naprijed i dodatno otvara nova kreativna znanja, usko povezana. Recimo, kada sam krenula šivati nisam imala nikakvog predznanja već sam s vremenom i kroz rad počela učiti, a svaka novo naučena vještina otvara neku novu. Nekad imam ideju za koju uopće još ne znam kako ću je izvesti, ali u procesu naučiš toliko novih stvari, a neke te naprosto potiču za dalje. Tako se kod izrade pojedinih instalacija nađem u sferama o kojima ne znam apsolutno ništa poput metala, kamena, varenja ,fizike ili astrologije. Kako je moja draga prijateljica nedavno rekla, neki ljudi su jednostavno horizontalni ili vertikalni, a mi smo horizontalni ljudi i sve nešto novo naš širi i dalje intrigira u druga područja.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 16)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Dosta teško pitanje i ponekad je jednostavno nemoguće organizirati se. Nekad se dogodi da se dva ili tri projekta događaju istovremeno, što bude jako iscrpno, ali na kraju se sve nekako izvede. Tijekom godina naučila sam ne ulaziti previše u stresove i krenuti na vrijeme. To je možda najbitnija stavka. I ne biti kampanjac kad imaš više projekata jer uvijek nešto krene krivo u kreativnom svijetu.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 17)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Jako sam zadovoljna kada uspijem napraviti sve što sam si zadala za taj dan, ali to nije često slučaj. U svijetu gdje si sam sebi šef, koliko god je to genijalno, toliko je i iscrpno samog sebe stalno motivirati i biti dosljedan svome rasporedu. Jer nekad jednostavno možeš samo prebaciti za sutra. Tijekom godina sam se navikla da su neki dani jednostavno bolji od drugih i da neki dani uopće nisu kreativni. Nekad je jako frustrirajuće kada moraš završiti neki projekt ili ideju, ali ako si daš prostor sve se to izbalansira i na kraju se sve napravi.

Ivana Lulić

ekonomistica, glazbena novinarka, glazbenica, zaljubljenica u kratke priče, restauratorica starog namještaja

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 18)

O Ivani...

Ivana je ekonomistica po profesiji, ali glazbena novinarka po zanimanju pri čemu gaji veliki interes prema stvaranju glazbe. Nakon profesije marketing menadžerice u diskografskoj kući posvetila se glazbi. Godinama je bila dio Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i pjevala klasičnu glazbu, ali malo ju je više ipak privlačila pop glazba, stoga je s Gordanom Marković osnovala Auguste. Iza njih su dva zajednička albuma autorske glazbe te nominacija za Porin. Ivana je nedavno snimila svoju samostalnu pjesmu te se veseli razvijati i planirati ostale korake koji će voditi ka njenoj objavi. Svira klavir, malo manje gitaru. Harmoniku je dobila, ali zasad je samo gleda. Pjeva u župnom bendu mladih. Također, Ivana uživa pisati kratke priče i pjesme koje se mogu čitati na domaćim i regionalnim književnim portalima, a trenutno ju baš jako veseli CeKaPe-ova radionica suvremene poezije koju pohađa. UZ to surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja i volontira na glazbenom portalu Soundguardian.com. Ima i dva novootkrivena hobija koji ju poprilično zaokupljaju. Od uličnog otpada stvara gotovo neprepoznatljivi namještaj koji se može ponovno koristiti, a na stranicama starih i raspadnutih knjiga stvara jednostavne crteže.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 19)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 20)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima...

Nekako je u našoj sredini ustaljeno pravilo da bi se trebali nečime baviti i to onda usavršavati, a ja se bavim svačim pomalo i ničim previše ozbiljno. Kako slušam glazbu i čitam knjige po raspoloženju, tako sam shvatila da i moji hobiji dolaze u nekim ciklusima. Ponekad mi odgovara rad rukama i da sam fizički aktivna, a katkad se više volim zavući pod dekicu i umiriti. Bitno mi je samo da nešto radim kada dođe taj nalet kreative. Kada sam bila u stalnom poslovnom odnosu, ta je kreativa uvijek patila jer nikad nije bilo dovoljno vremena za sve moje ideje. Otkako sam samozaposlena, puno mi je lakše balansirati taj poslovni i kreativni dio života.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 21)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Priznajem, nisam dobro organizirana i sve radim u zadnji trenutak. Na kraju ispadne da napravim sve što ne trebam, uvijek pročitam knjige ili obojim neki namještaj, a tekstove napišem tik prije roka za predaju, zadaću par sati prije početka radionice, priču na zadnji dan prijave za natječaj. Ima nešto u tom uzbuđenju kada ponestaje vremena. Kotačići u glavi vrte se sto na sat!

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 22)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (1. dio) (фото 23)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Ne ocjenjujem si tako dane. Dan je uvijek za nešto dobar. Posao nije najbitnija stavka u životu, ali treba biti odgovoran. Na početku dana treba zahvaliti što smo se ujutro probudili, a na kraju dana na svemu što smo doživjeli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više