Search

Parov Stelar: \"Nikad se ne ograničavam definiranjem samo jednog stila\"

Parov Stelar: "Nikad se ne ograničavam definiranjem samo jednog stila"

Razgovor s majstorom plesne glazbe koji uskoro stiže u Zagreb


Image: © Gerd Schneider / naslovna

"Katkad započnem s 'beatom' ili sampleom, a nakon toga slijedi dug proces potrage za pravim komadićima koji dobro pašu zajedno."

Ime Marcusa Füredera, vjerojatno će vam biti poznatije kao Parov Stelar, Austrijanca koji živi i radi u Linzu. Ukoliko ste ljubitelj plesne glazbe s nekim nostalgičnim jazz, swing zvukovima, ovo je vaš čovjek. Jer Parov Stelar osvojio je ljubitelje dobrih plesnih partyja diljem svijeta svojom kombinacijom nu-jazza, elektronike, housea te stekao nadimak predvodnika electro swinga. Nakon što je 2012. nastupio na Terraneo festivalu, 19. prosinca dolazi u Zagreb, u Boćarski dom, zajedno sa svojim bendom instrumentalista probuditi i zagrebačku publiku. Više o koncertu saznajte ovdje, a u nastavku pročitajte mali intervju o počecima, inspiraciji i najzanimljivijem iskustvu iz njegove bogate karijere.

Kako je započela tvoja ljubav prema spajanju klasičnog swinga s modernim beatovima? Kako je uopće sve započelo?

Smiješno, ali dogodilo se sasvim slučajno... Stavio sam ploču Billie Holiday na svoju staru, zapravo tada novu, 1210 miksetu i zaglavila se. I zazvučalo mi je kao odličan loop, kao sample vokala kad ga staviš da se ponavlja. Pomislio sam da je baš cool, sjeo za kompjuter i počeo raditi na novim 'beatovima'. Bio je to magičan trenutak za mene i sve je ispalo odlično. Shvatio sam da je to put kojim želim ići.

Parov Stelar: "Nikad se ne ograničavam definiranjem samo jednog stila" (фото 1)
Kako radiš na stvaranju pjesama? Kreairaš li prvo osnovni 'beat', a zatim potražiš dodatne efekte s ploča ili obrnuto?

Ovisi. Katkad započnem s 'beatom' ili sampleom, a nakon toga slijedi dug proces potrage za pravim komadićima koji dobro pašu zajedno. Problem je što nikad ne znaš hoćeš li naći nešto dobro, i na kraju završiš sa savršenim 'beatom' i ništa više od toga.

Kako ti se sviđa stilska definicija electro-swing u kombinaciji s tvojom glazbom?

Nikad se ne ograničavam definiranjem samo jednog stila. Shvatio sam da je electro-swing taj zvuk koji je učinio ime Parov Stelar prepoznatljivim. No, u posljednjih 15 godina producirao sam albume različitih stilova, neke čak niti približno slične electro-swingu.

Kako biraš sampleove koje koristiš u svojim pjesmama i gdje ih nabavljaš?

Rekao bih da imam nekoliko tisuća ploča kod kuće, ali ne koristim samo sampleove s ploča. Digitalni način je isto u redu. Ponekad odem na buvljak, a ponekad pretražujem YouTube.

Glazbenici svjetskog glasa tražili su te da remiksiraš njihove pjesme. Kako je bilo napraviti remiks za Lanu Del Rey?

Menadžment Lane Del Rey kontaktirao je moj menadžment s idejom o remiksiranju njezine pjesme "Dark Paradise". Bio sam oduševljen što imam priliku napraviti odličnu stvar. Lana Del Rey je odlična umjetnica, a napraviti novu, drugačiju verziju "Dark Paradise" bio je zanimljiv izazov za mene. Na kraju sam bio i više nego zadovoljan.


Odakle crpiš kreativu i inspiraciju?

Osjećaji, iskustva, dnevne situacije, putovanja, odnosi... sve ovo sjajna je inspiracija u stvaranju glazbe. Govorim o svojim osobnim iskustvima i dijelovima života kroz svoju glazbu.

Ispričaj nam neko ludo iskustvo koje ti se dogodilo, ili tvom bendu?

Privatan koncert u Rusiji, ispred dvoje ljudi.

Što planiraš u budućnosti sa svojim bendom Parov Stelar? Imaš li neke želje?

Imam tu snažnu kreativnu potrebu da nastavim u smjeru u kojem smo išli i dosad. Produkcija novih pjesama i njihova prezentacija na sceni. Parov Stelar i dalje se kreće istom putanjom.

Ulaznice za koncert 19. prosinca se mogu kupiti na prodajnim mjestima Eventima, kioscima Tiska i u Tisak media centrima po cijenama od 179 kuna (do 29. studenog), 199 kuna (nakon 29. studenog) i 229 kuna na dan koncerta.

Izvor:http://www.buro247.hr/dogadanja/vijesti/majstor-elektroswinga-parov-stelar-stize-u-zagreb.html

Related articles

Buro 24/7 Selection

više