Search

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji

Vjerujte ženi čiji je moto bio: Kupi jednu sliku dnevno!

Tekst: BURO.

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 1)

Na sam spomen Venecije već me svi poprijeko gledaju. Malo je reći da mi zavide. Pa zar opet ideš tamo? O da, idem. Zar moram imati ispriku za odlazak u Veneciju? Ja je zapravo i imam. Zove se Peggy Guggenheim.

Moj prvi susret s modernom umjetnošću je bio na venecijanskom Biennale d'Arte kad sam bila tinejdžer. Giardini i Arsenale već su bili sami po sebi dovoljni, pa Lido i Murazzi, a onda pravac do muzeja Peggy Guggenheim u četvrti Dorsoduro.

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 2)

Tada nisam puno znala o njoj osim prezimena Guggenheim. Zapamtila sam ga najviše zbog onog zanimljivog arhitektonskog rješenja u New Yorku koje pripada njezinom stricu Solomonu.

Mislim da bi svatko volio upoznati Peggy Guggenheim. Ta žena imala je toliku strast za životom, putovanjima i naravno, Venecijom. Razmišljajući o tome čime bi se mogla baviti, ona je odabrala otvaranje galerije najprije u Londonu "neznajući koliko će tisuća dolara uložiti u umjetnost". U društvu u kojem se kretala bili su: Marcel Duchamp, Samuel Beckett, James Joyce, Max Ernst, Yves Tanguy, Man Ray, Truman Capote, Piet Mondrian. Na pitanje Bernarda Berensona, za kojeg je znala da  mrzi modernu umjetnost, zašto je išla u tom smjeru, Peggy mu je odgovorila: "Da si nije mogla priuštiti stare majstore, a opet je smatrala da je dužnost svakoga zaštiti umjetnost određenog vremena".

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 3)

Tog prvog posjeta njezinoj palači-muzeju, uvijek se rado sjećam. Terasa na Grand Canalu bila je ispunjena ljudima koji ispijaju Aperol, a skulptura Marina Marinija isticala se u toj masi. Totalno opuštena atmosfera koju sam poslije rijetko kad vidjela. Odjednom vidjeti cijelu kolekciju bio je veliki zalogaj. A tek sam shvatila da sam zapravo u Veneciji i upravo po prvi put vidjela Mondriana i Caldera. Nije da nisam primijetila i druge (jednako fantastične) umjetnike, ali njihovo otkrivanje (i proučavanje) sam ostavila za buduće posjete jer sam znala da se vraćamo (svi su bili oduševljeni). Vidjeti Mondrijanovu "Composition no. 1 with Grey and Red" bilo je nadrealno. Od tada svaki put kad sam se vratila tu sliku sam trebala prvu vidjeti. A tek Calderov "bedhead" (engl. zaglavlje) bilo je nešto totalno izvan vremena. Provesti ljeto u Veneciji kasnih devedesetih i nije tako loša stvar. I otkrivati umjetnost s Peggy.

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 4)

Svaki sljedeći Biennale bilo je sve lakše, kao da Venecija postaje drugi dom. Kao što bi Peggy rekla: "Sve u Veneciji ne samo da je lijepo nego i iznenađujuće. Jako je malo, ali toliko komplicirano zbog S-oblika Gran Canala, uvijek se izgubiš u njezinim malim ulicama. Na kraju izađeš na Gran Canalu, ali ne ondje gdje si očekivao".

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 5)

Tako sam polako proširila svoje umjetničko znanje i na ostale muzeje kao što su Galleria dell'Accademia, Museo Correr te Pinaultov Palazzo Grassi i Punta della Dogana. Lista je i duža, ali to je ipak Venecija.

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 6)

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 7)

Od ostalih atrakcija njezinog muzeja izdvojit ću: Vasilija Kandinskog i njegov "Upward" (T-shirt i dalje ponosno nosim!), Renéa Magrittea "Voice of Space" te Constantina Brancusija i "Bird in Space". Naravno, moram spomenuti Jacksona Pollocka i njegovu "Alchemy." Poseban je doživljaj udobno se smjestiti ispred nje i razmišljati zašto je Peggy rekla za njega "začudo, najveći slikar od Picassa".

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 8)

Upoznavajući njezinu kolekciju svaki put iznova značilo je otkrivanje slikara koje je ona sama otkrila. Dala mi je neprocjenjive lekcije o modernoj umjetnosti na kojima sam joj zahvalna. A Veneciju i dalje nastavljam otkrivati kao i Peggy, grad "koji joj je davao osjećaj slobode".

Ostatak otkrijte sami i vjerujte ženi čiji je moto bio: "Kupi jednu sliku dnevno!".

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 9)

Peggy Guggenheim - Wonder Woman u Veneciji (фото 10)

Tekst: Milka Mrduljaš

Related articles

Buro 24/7 Selection

više