Search

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska

Danska priča Darije Darmaniyan


Image: Foto: Daria Darmaniyan

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 1)

Put u Kopenhagen odavno je moja velika želja. Grad koji je toliko poznat po svojoj arhitekturi, visokoj Michelin kuhinji te postotkom najsretnijih ljudi na svijetu dugo je bio na vrhu mog popisa mjesta koja moram posjetiti. I tako sam jedan dan sjela na najraniji let iz Londona i već rano ujutro sam bila u prekrasnoj prijestolnici Sjeverne Europe. Kopenhagen je bio magično ukrašen za Božić, a ulice i šarene građevine bile su pokrivene snijegom. Sletjela sam u pravu zimu.

Sljedeće jutro, već upoznata s gradom, odlučila sam uhvatiti vlak, odnosno više njih, i posjetiti Muzej suvremene umjetnosti Louisiana. Muzej Louisiana se nalazi na otoku Seeland te je smješten na uzbrdici s koje se proteže panoramski pogled na tjesnac Øresund koji razdvaja Dansku od Švedske.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 2)

Muzej je 1958. godine osnovao Knud W. Jensen čija je želja bila upoznati publiku s danskom modernom umjetnošću. S vremenom, Muzej Louisiana je postao središte svjetske poznate moderne i suvremene umjetnosti. Ideja Jensena bila je privući posjetitelje najavom veoma poznatih izložbi koje je zvao "vruća umjetnička djela", te onda usmjeriti publiku da pogledaju i "hladna umjetnička djela", koja nisu bila poznata te su zahtijevala više strpljenja u razumijevanju. Na taj način posjetitelji su imali priliku vidjeti visoko cijenjena dijela te se upoznati s novim umjetnicima.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 3)

Danas, Muzej Louisiana provodi četiri do šest privremenih izložbi, dok se njihova stalna kolekcija sastoji od dijela Picassa, Giacomettija, Warhola, Moorea, Bourgeouisa, Polkea, te mnogih drugih. Trenutna privremena izložba je pod nazivom "Jorn & Pollock Revolutionary Road" fokusirana na radovima britanskog i američkog umjetnika koji se smatraju začetnicima apstraktnog ekspresionizma.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 4)

Jørgen Bo, Wilhelm Wohlert i Claus Wohlert su arhitekti zaslužni za dizajn i izgradnju muzeja po principu stare patricijske vile s novim modernim krilom muzeja koje se proteže paralelno s panoramom nad Øresundom.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 5)

Park suvremene skulpture mene je oduševio najviše. Imati priliku vidjeti suvremene skulpture poznatih umjetnika usred prirode, na bijelom netaknutom snijegu s pogledom na more stvara interakciju između posjetitelja, umjetnosti i prirode.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 6)

Znatiželjna i gladna još umjetnosti, zadnji dan mog putovanja uputila sam se u Ordrupgaard, muzej smješten sjeverno od Kopenhagena u malom mjestu pored Jaegersborga. Ordrupgaard je osnovan 1916. godine od strane bivšeg državnog vijećnika Wilhelma Hansena i njegove žene, koji su bili strastveni kolekcionari moderne danske umjetnosti. Kolekcija Ordrupgaarda obuhvaća mnoga djela iz 19. i 20. stoljeća Francuske i Sjeverne Europe.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 7)

Ono što je privuklo najviše moje pažnje je novo prošireni dio muzeja koji je dizajnirala svjetski poznata arhitektica Zaha Hadid u 2005. godini. Proširenje je izgrađeno od stakla i crnog betona koje daje suvremen pečat cjelokupnom muzeju.

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 8)

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 9)

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 10)

Pogledajte riznicu umjetnosti koju čuva Danska (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više