Search

Posjetili smo poznati sajam Frieze London

Posjetili smo poznati sajam Frieze London

Kako je proteklo ovogodišnje izdanje


Image: Daria Darmaniyan

U nedjelju je završio jedan od najpoznatijih svjetskih umjetničkih sajmova, onaj u Londonu...

Tijekom posljednjih 15 godina broj sajmova umjetnina diljem svijeta iznimno je porastao; tako je 1990. godine u svijetu sveukupno bilo četrnaest sajmova, 15 godina kasnije godine taj broj višestruko nadmašen s novim 51 sajmom, a 2012. godine broj sajmova umjetnina premašio je brojku 200. Među tih dvjesto najbitnijim se smatraju TEFAF Maastricht, Art Basel, Art Basel Miami Beach i Frieze London. Iako spomenuta četiri sajma možda ne okupljaju toliko posjetitelja, ipak, igraju veliku ulogu u određivanju trendova na tržištu umjetnina te privlače crème de la crème iz svijeta umjetnosti koju čine međunarodni trgovci umjetninama, vlasnici galerija, kolekcionari te, naravno, umjetnici, kritičari, kustosi, novinari i direktori bitnih kulturnih institucija. Što je više poznatih i međunarodno priznatih galerija prisutno na sajmu, to sajam postaje utjecajnijim svijetu umjetnina. A galerije žele izlagati radove umjetnika koje zastupaju, odnosno prodaju samo na najpoznatijim sajmovima kako bi na taj način osigurali da ti radovi dospiju u ruke najbogatijih kolekcionara, što se posljedično pozitivno odražava na reputaciju galerije. Također, odbor koji odlučuje koje će galerije sudjelovati na njihovom sajmu bira samo one galerije čiji izbor umjetnina tijekom sajma neće ugroziti status samog sajma, već će donijeti znatne prihode i privući još više posjetitelja zahvaljujući originalnim radovima koje izlažu i koji su na prodaju, ili one galerije s inovativnim kustoskim pristupom uređenja galerijskog štanda.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 1)

Kao i svake godine, "Art Week" ili "Frieze Week", koji je naziv dobio po glavnom sajmu suvremene umjetnosti Frieze London te sajmu moderne umjetnosti Frieze Masters u Regents Parku u Londonu, okupio je najpoznatije igrače u jednom gradu.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 2)

Značaj sajmova umjetnina ne leži isključivo u kvaliteti i kvantiteti izloženih umjetničkih djela na prodaju, nego je jednako bitan i društveni aspekt koji privlači posjetitelje iz različitih dijelova svijeta u potrazi za novim iskustvima, poznanstvima te doživljajima. Tako su Frieze i Frieze Masters popraćeni širokim programom VIP večera i zabava na skrivenim lokacijama po gradu, novim izložbama u muzejima te galerijama suvremene umjetnosti, raznovrsnim konferencijama, i naravno, aukcijama suvremene umjetnosti u vodećim aukcijskim kućama kao što su Sotheby's, Christie's i Phillips.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 3)

Uz Frieze se organiziraju popratni sajmovi umjetnosti koji su strateški pozicionirani u centru Londona te se provode istog tjedna kako bi namamili silne javne ličnosti iz umjetničkog svijeta te privukli njihovu pažnju i zainteresirali ih. S obzirom na raznovrsnost programa, odličan PR i dobru popraćenost na društvenim mrežama, međunarodni posjetitelji ciljano pohađaju paralelne sajmove kako bi još dublje uronili u svijet suvremene umjetnosti, razvijali postojeća znanja, i naravno objavili sličicu-dvije na svom Instagram profilu. Na kraju krajeva, svatko tko je netko u ovome svijetu želi utjecati na buduće umjetničke trendove, a kako bi to i ostvario potrebno je raditi na medijskoj promidžbi, uočiti nešto što još nitko prije nije i uvjeriti sve ostale da je pojedino djelo vrijedno pažnje. Manji sajmovi koji se odvijaju paralelno s Friezom ističu se svojim jedinstvenim karakteristikama i specijaliziranim programom.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 4)

Paviljon umjetnosti i dizajna PAD na trgu Berkeley u Mayfairu nudi posjetiteljima eklektični izbor predmeta suvremenog dizajna, moderne umjetnosti i antičkog nakita. "1:54 sajam afričke suvremene umjetnosti" smješten unutar triju krila Somerset Housea privlači posjetitelje već treću godinu zaredom, a među njima se nalazi više od 1 250 kolekcionara iz Velike Britanije, 700 iz Europe, 600 iz Amerike, 2090 iz Afrike te 70 iz ostatka svijeta. Sunday Art Fair, koji se nalazi na pet minuta udaljenosti od samog Friezea u Maryleboneu, mami kolekcionare koji su u potrazi za mladim umjetnicima, dok je The Other Art Fair u Shoreditcheu poznat po promociji novih kreativaca i umjetnika koji na sajmu imaju priliku prodavati svoja djela, što kolekcionarima omogućuje upoznavanje sa samim umjetnikom, a mogu i iz prve ruke doznati više o umjetnikovu radu i životu općenito. Također, u Shoreditcheu se u to vrijeme odvija i sajam Moreniker koji je isključivo posvećen uličnoj umjetnosti gdje kupci mogu pronaći djela Banksyja ili pak otkriti neku novu zvijezdu street arta. Naposljetku, aukcijska kuća Christie's u South Kensingtonu organizira Multiplied Art Fair koji nudi limitirana izdanja umjetničkih radova poput fotografija, printova, knjiga i postera na prodaju.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 5)

Ipak, posjetitelji spomenutih sajmova ubrzo postaju svjesni činjenice da je naprosto nemoguće pogledati sve radove, s druge strane, iskreno preporučujem pogledati što više jer, kako sam već prije spomenula, ovdje vam se pruža jedinstvena prilika da steknete nova i vrijedna iskustva i proširite poznanstva unutar umjetničkog svijeta.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 6)

Iznenadili biste se, ali u ovome vas svijetu isključivo novac neće daleko odvesti. Sve se vrti oko toga koga znate, koje ste VIP evente posjetili, na koje ste bili pozvani i tko vas je pozvao, tko vas prati na Instagramu te s kime ispijate kave u pauzama između sajmova, u kojima dijelite doživljaje i predviđate tko će biti novi vodeći suvremeni umjetnik i vodite rasprave o tome koja će umjetnina nadmašiti nove rekorde na aukcijama Christie's i Sotheby's.

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 7)

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 8)

Posjetili smo poznati sajam Frieze London (фото 9)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više