Search

Posljednja djevičanska božica živi u Nepalu i ima samo pet godina

Posljednja djevičanska božica živi u Nepalu i ima samo pet godina

Djevojčica kao utjelovljenje istinski božanskog

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Screenshot Vice

Neobičan je taj pojam kulture i tradicije koji nas uči da vjerujemo u ono što nam govore već generacijama, a istovremeno nas suprotstavlja svemu novome što dolazi iz drugih kultura pod izlikom naše je "ispravnije". Tako se 'koplja lome' oko jednog vjerskog običaja na istoku, točnije u Nepalu gdje vjeruju kako posljednje utjelovljenje hindu božice Kali dolazi u obliku djevojčice, a s njenim božanskim bićem koje se pojavljuje na Zemlji dolaze i brojne zabrane što se naravno ne sviđa brojnim aktivistima sa zapada.

Kumari odnosno u prijevodu sa Sanskrta božica, za budiste i hinduiste iz doline Kathmandua predstavlja posljednju 'živuću' božicu. Jedini problem njezinog božanska bića za mnoge je činjenica kako na prijestolje dolazi u dobi od dvije do četiri godine, a ostaje sve do prve menstruacije odnosno do ulaska u pubertet. Tada poprima svoja ljudska odličja i postaje 'nečista' nakon čega odlazi u 'božansku' mirovinu i zamjenjuje ju nova mlada kolegica. Osim što ih za ovako važnu životnu ulogu pripremaju u vrlo ranoj dobi, potencijalne Kumari moraju proći stroga pravila odabira i iskušenja. Moraju biti potpuno zdrave i bez ožiljaka na tijelu, trebaju odgovarati na čak 32 fizička atributa od kojih su zanimljivi neki kao što su trepavice kao u krave, prsa kao u lava, glas čist kao u patke, malen i mokar jezik... Također, djevojčice se ne smiju plašiti krvi i maskiranih ljudi, a testiraju ih tako da ih izlažu masakru bivola te krvavom plesu nakon čega moraju provesti tri noći u prostoriji s glavama mrtvih koza i bivola pri čemu ne smiju zaplakati ili pokazati strah. Da ponovimo - biraju ih kad im je dvije do četiri godine i nevjerojatno je da uspiju izabrati staloženu djevojčicu koja ne pokazuje baš nikakvu emociju prema svemu ovome.

Posljednja djevičanska božica živi u Nepalu i ima samo pet godina (фото 1)

Procesi odabira Kumari traju i do 21 dan, a nakon toga ona seli u vlastitu palaču Kumari Gharu, građevinu pored glavnog Durbar trga u Kathmanduu. Osim glavnog grada Nepala, Kumari se još biraju u Patanu i Bhaktapuru u obiteljima Newara koji i danas iznimno štuju ovu tradiciju nedotaknute djevojčice staru koliko i sama religija. U palači Kumari živi s roditeljima koji napuštaju svoje poslove kako bi joj mogli služiti, a tu su često i privatni učitelji i sluge te danas naravno internet, igrice i crtići. Kumari godišnje smije palaču napustiti svega 13 puta pri tome ne dotičući tlo jer njezina se stopala ne smiju uprljati. Upravo su stopala i dlanovi najsvetiji dijelovi tijela hindu božanstava kojima iscjeljuju. Na balkonu svoje palače Kumari se pojavljuje jednom do dvaput dnevno kada ju mogu vidjeti brojni posjetitelji koji za tu priliku imaju besplatan ulaz u njezin dom. Ona se tako pojavi na svom balkonu, pogleda uzbuđeno mnoštvo u svom dvorištu, ne kaže im baš ništa već ih zbunjeno gleda nakon čega se povuče unutra. Barem je to bilo moje iskustvo koje je prouzročilo u meni čudan osjećaj: Zašto sam uopće to došla pogledati. Djevojčica od svega nekoliko godina života tako je lišena igre s vršnjacima i slobodnog vremena u svojem najrazigranijem periodu života, ali s idejom da je utjelovljenje božanskog. To uvjerenje i roditeljima čini veliku čast kada je njihova mezimica odabrana da bude Kumari.

Nakon umirovljenja obitelj nastavlja primati simboličnu plaću za dobro 'odrađen' posao i dakako uvijek ostaje vjerski ponos i dužnost kao jedan od glavnih motiva. Posljednja Kumari je Trishna Shakya, a izabrana je 2017. godine u dobi od svega tri godine. Još uvijek je na prijestolju i sada joj je pet godina, a kada odsluži svoje, Nepalci vjeruju da će biti u mogućnosti 'otjerati' zlo sa Zemlje.

Leave a comment

više