Search

Posljednji spot im ima preko 4 milijuna pregleda. Pričali smo s KUKU$ Klanom i uvjerili su nas da najbolje tek dolazi!

Posljednji spot im ima preko 4 milijuna pregleda. Pričali smo s KUKU$ Klanom i uvjerili su nas da najbolje tek dolazi!

Intervju s reperima

Tekst: Ema Glavina


Image: Denis Butorac

Činilo nam se to i prije, ali kada je Tram 11 u rekordnom roku rasprodao Malu dvoranu Doma sportova i koncert prebacio u Veliku, znali smo da se rap vratio u Hrvatsku, i to na velika vrata. Uslijedili su koncerti i ostalih pripadnika tzv. stare garde, poput Stoke i Bolesne Braća, a sve popularnija su postajala i neka novija imena, poput Vojka Vrućine. U tu se priču savršeno uklopio i zagrebački KUKU$ Klan, koji čine tri kul dečka, Hilj$on Mandela, Goca RIP i Iso Miki. Slušali smo i njihove starije stvari i znali otpočetka da imaju velik potencijal, što su na kraju i potvrdili velikim uspjehom svog posljednjeg albuma, nazvanog "Glupi Tejp". Kao savršeno zagrijavanje za objavljivanje albuma je poslužilo gostovanje u serijalu "Kvart priča" Vida Juračića s kojim su se predstavili još široj publici. Po našem skromnom mišljenju, to je ostalo najzanimljivije izdanje serijala, a odlične reakcije su bile samo uvertira u ono što je uslijedilo - skoro 4 milijuna pregleda pjesme "Oće k***c" na YouTubeu u svega nekoliko tjedana, ulazak u regionalni trending na svim ključnim platformama i, posljedično, veliki interes javnosti i medija. Uoči njihovog velikog zagrebačkog koncerta 5. travnja u Positive Breweryju, i mi smo ih priveli na blic intervju. Evo o čemu smo sve pričali!

Okej, "Glupi Tejp" je vani i čini mi se da bolju reakciju publike niste mogli ni zamisliti. Ili ste tako nešto i očekivali? 

Goca RIP: KUKU$ je najjači. Postigli smo mega uspjeh s "Glupim Tejpom", a kakav bi tek onda uspjeh postigli s pametnim tejpom?

Iso Miki: Očekivali smo da ćemo postići veliki uspjeh jer smo najjači. Trudimo se i radimo pa smo zato i očekivali uspjeh.

Goca RIP: Pa nismo valjda izbacili tejp i očekivali totalni neuspjeh. 

Hilj$on Mandela: Ja sam očekivao žešći neuspjeh.

"Real Slavs", "Bode Miller" i"Frodo", kao prvi singlovi, najavili su da od albuma možemo očekivati puno. A onda je stigao "Oće K***c" i nadmašio sve. Postoji li neka posebna priča iza te pjesme? Kako je nastala? Jeste li odmah znali da imate sigurni hit?

Hilj$on Mandela: Već je "Real Slavs" nadmašio sva očekivanja, a onda je sve otišlo u k***c.

Iso Miki: Beat smo napravili u dvije minute i Hilje je počeo freestajlati. Čim smo snimili refren, znali smo da će biti hit. Očito je i Fox znao jer se odmah zapalio za traku te je dodatno začinio svojim sosom.

Kakav je osjećaj bilo vidjeti da imate preko milijun pogleda na YouTubeu u prvih 5 dana nakon objavljivanja spota? A onda i dva milijuna u 10 dana? Imate li neki zacrtani broj do kojeg želite doći ili neki konkretni cilj? 

Hilj$on Mandela: Bilo je za očekivati da će postići određeni uspjeh, ali nismo znali da toliko ljudi oće k***c. Cilj nam je nadmašiti sva očekivanja i održati prvi koncert u svemiru. Biti prvi reperi na mjesecu. 

Iso Miki: Dokazat ćemo se svojim radom kako smo se i do sada dokazivali. Mislim da neki limit ne treba postavljati jer je iz priloženog očito da je sve moguće. Zašto se uopće ograničavati? Želimo nadmašiti sve s domaće scene i šire te postići uspjeh za koji ostali misle da je nemoguć na ovim prostorima.

Posljednji spot im ima preko 4 milijuna pregleda. Pričali smo s KUKU$ Klanom i uvjerili su nas da najbolje tek dolazi! (фото 1)

Vaši su videospotovi posebna priča, a čini mi se da su s "Glupim Tejpom" postali još bolji. Možete li nam reći nešto više o tome tko ih radi, kako nastaju, birate li uvijek istu ekipu...?

Goca RIP: Zadnja dva spota radio je Marijan Jurčević, poznatiji kao dffrntvibe. Mislimo da je on najbolji na ovim prostorima. Mi smislimo generalne lokacije i neke ideje, a Marijan napravi taj spot.

Hilj$on Mandela: Ma Marijan je bomba. Fakat mi je drago kaj surađujemo s njim. Također bi spomenuo i MVRSVR ekipu koja je radila spot za "Real Slavs", a surađivali smo i s Red Eye Viewom koji je isto među najboljima u Hrvatskoj.

Isto tako, čini mi se da vam je vaš vizualni identitet jako važan. Uvijek ste prepoznatljivi i ne mogu zamisliti da vas ikad vidim u, primjerice, bijeloj majici i trapericama. Koliko o tome stvarno vodite računa, a koliko to dolazi spontano? Razgovarate li međusobno tko će što odjenuti za kakav nastup ili snimanje?

Hilj$on Mandela: Iced out - no stylist! Ja od 7. osnovne nosim samo trenirke, sumnjam da bi uopće stao u traperice. Općenito, blisko mi je sve što je na tragu ekscentričnosti. Prije sam se oblačio jednostavnije, ali sam s vremenom skužio da ako želim biti javna ličnost, moram biti prepoznatljiv do neke razine. Naravno, ni u ekscentričnosti ne treba pretjerivati. 

Iso Miki: Ja preferiram tamne boje jer se tako osjećam iznutra.

Goca R.I.P: Nemamo stilista i sve sami radimo.

Jesam li u pravu kad kažem da mi se čini da ste s "Glupim Tejpom" odlučili potpuno skrenuti u komedijaške vode i prije svega se dobro zajebavati? Je li to neki smjer u kojem ćete i dalje ići ili možemo očekivati i stvari sličnije "Šnitanju"? Ima li šanse i za kakva veća žanrovska eksperimentiranja? Meni se, recimo, čini da bi KUKU$ takvo nešto skroz mogao profurati.

Goca RIP: Kolko god se album čini ko zajebancija, meni se ne čini kao da publika nije to skroz tako shvatila. Naravno da će se kvaliteta sljedećih stvari dizati jer se uvijek i dizala.

Hilj$on Mandela: Ne vidim neki poseban odmak od postojeće KUKU$ brije koju smo radili. Ekipa koja nas sluša od početka zna da uvijek imamo spreman element iznenađenja i da možemo bilo kaj isfurati i samim time možete, kao i do sada, očekivati novu KUKU$ glazbu koja je uvijek svježa.

Napravili ste već dosta suradnji, ali zanima me postoji li još neko ime, ili više njih, s regionalne scene s kojim biste voljeli nešto napraviti, a još niste imali prilike?             

Goca RIP: Imamo još par imena s kojima surađujemo, ali čuvamo te aseve u rukavu. 

HILJ$ON: Jedine suradnje koje bih volio da se ostvare su sa srpskim reperom Ajzijem i s Anđelom Vešticom.

Što članovi KUKU$A slušaju privatno? Na čiji biste koncert, recimo, vrlo rado otišli da imate priliku?

Goca RIP: Na svoj.

Hilj$on Mandela: Baš to. Da mogu ući u tijelo nekog fana i vidjeti što oni to točno vide u nama, otišao bih na koncert KUKU$-a. Inače smo odrasli slušajući sve moguće žanrove, od rocka pa do bluesa, ali ovih dana nekako najviše slušamo trap, i to iz raznih zemalja. 

Posljednji spot im ima preko 4 milijuna pregleda. Pričali smo s KUKU$ Klanom i uvjerili su nas da najbolje tek dolazi! (фото 2)

Iako vam sasvim dobro ide i ovako, moram vas pitati, kakve su šanse da nekad ponovno vidimo nastup (ili pjesmu) 33 Bande?

Goca RIP: Sve u svoje vrijeme.

Hilj$on Mandela: To mi se čini nezamislivo u ovom trenutku.

Možete li nam otkriti neke planove za budućnost? Za početak znam da vas čeka puno nastupa, pa i onaj zagrebački... Snimke s onog beogradskog izgledaju jako, jako dobro!

Goca RIP: Planiramo osvojiti cijeli Balkan.

Iso Miki: U pripremi je novi album, najozbiljniji do sada, s još jačim spotovima. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više