Search

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala

Intervju povodom premijere spota i koncerta u klubu Boogaloo


Image: Senja Vild

Pjesma "Nećeš me, zar ne" dobila je svoj videospot. No, cijela stvar tu ne staje. Osim što je pjesmu sama napisala i čija je autorica, odlučila je snimiti i englesku verziju spomenute pjesme, kao i spot, a koja nosi naziv "Pills"... Trenutno se priprema za veliku koncertnu promociju u kultnom zagrebačkom klubu Boogaloo, a nama je to sve skupa bio dovoljan povod da s njom malo porazgovaramo i nadoknadimo propušteno...

Omiljena i nenametljiva glazbenica Natali Dizdar, koja je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutna već skoro 15 godina, jedna je od onih za koju opravdano možemo reći kako osvaja svojim glasom, ali i stasom. Naime, otkako se pojavila svima je bilo odmah jasno kako je u pitanju glazbenica kalibra kakav se rijetko viđa na ovim prostorima, a to je bome i dokazala. Ono što isto tako znamo je i činjenica da se publika iznimno veseli njezinim koncertima jer upravo tada, na pravi način možete doživjeti moć Natalinih vokalnih, preciznih sposobnosti koje stvara s neopisivom lakoćom.

A kako bi ova 33-godišnja Zadranka u svom stilu zaključila svoju vrlo uspješnu godinu na izmaku, 2. prosinca u 21 sat, u pratnji svog benda, Natali će održati svoj posljednji ovogodišnji koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo. Bit će to ujedno i njezina velika promocija novog singla "Nećeš me, zar ne" s posljednjeg, inače sjajnog albuma "Iluzije" u izdanju matične kuće Agapa, a koji je upravo dobio i svoj videospot, koji vam premijerno i ekskluzivno predstavljamo na Büro 24/7. Zanimljivo u cijeloj toj priči jest kako se Natali po prvi put odlučila snimiti dva spota za istu pjesmu (hrvatska i engleska verzija) koju je inače sama napisala i čija je ponosna autorica.

Kako bismo zaokupili cijelu priču, doznali malo više o samoj pjesmi i dva famozna spota te kako teku pripreme za veliki koncert, gdje je bila i što je sve u međuvremenu radila ove godine, privatno i poslovno, odlučili smo se čuti s Natali i doznati sve iz prve ruke. Zatekli smo je na aerodromu u tranzitu, a evo što nam je sve rekla...

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 1)

Intervju s tobom smo radili točno prije godinu dana povodom izlaska trećeg studijskog album, "Iluzije" i evo nas sad ponovno (smijeh). Natali, što se sve dogodilo u ovih 365 dana u tvom životu, poslovno i privatno?

Pa, evo za početak ću samo reći da na pitanja odgovaram s aerodroma u Atlanti, čekajući let za Jamajku. A inače, svašta se ovu godinu događalo. Dočekala sam izlazak albuma u Kolumbiji, vratila se s putovanja dan prije svog koncerta na Zrinjevcu, nakon kojeg sam odmah produžila na jedrenje gdje sam zapravo provela većinu svog ljeta, uz prekide samo kada smo imali svirke. Osim toga, album je već zaživio među ljudima, proglašen je jednim od top ljetnih albuma ove godine, pjesme se vrte, od singlova koji su već izašli do novih pjesama koje su se pojavile tek s izlaskom albuma. Osim toga, pripremamo se za veliku koncertnu promociju novog singla "Nećeš me, zar ne" u kultnom zagrebačkom klubu Boogaloo, u kojem ćemo sada po prvi put nastupiti. Jako me to sve veseli, godina je bila vrlo dinamična, a to sve naravno u sinkronizaciji i s privatnim životom. Puno novih ljudi, poznanstava, lijepih mjesta, novih vještina i mjesta koja će mi ostati u sjećanju.

U sklopu ovog intervjua predstavljamo i premijerno videospot za singl "Nećeš me, zar ne" sa spomenutog albuma. Točnije, dva spota (smijeh)! Koliko ti je bitno da sama pjesma bude povezana s videospotom, da se stvori cjelina, je li s ovim spotom to postignuto?

Poanta spota je da podari nekakav vizualni identitet pjesmi, a mislim da smo to s ovim spotom savršeno postigli. Za sad sam vidjela samo preview, ali mogu reći da savršeno dočarava atmosferu pjesme. Drugačiji je od svih mojih dosadašnjih i jako je cool. Spot se snimao na super lokacijama sa sigurnim, vrlo kreativnim i provjerenim timom; redateljicom Renatom Lučić, direktorom fotografije i snimateljem Ivanom Zadrom, producentom Filipom Filkovićem Philtzem (More Magnets produkcija). Sigurna sam da ćemo ljudima opet ponuditi nešto novo i zanimljivo. Glumac u spotu je super. Još nešto što je jako dobro je to da imam prvi put dva spota za istu stvar, na engleskom i hrvatskom. To su pjesme koje sam ja napisala i autorica sam, a surađivala na aranžmanu s Vladimirom Mirčetom. Produkciju potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević kao i cijeli album "Iluzije".

Natali, koliko ti je zapravo bitan taj vizualni dojam, bilo tebe fizički na sceni, na fotografijama, bilo u konceptu videospotova…? Kako bi opisala estetiku koju sama u tom smislu njeguješ?

Kad se baviš pop glazbom mislim da je važan vizualni identitet, da sve prati jedno drugo. U mom slučaju glazba je ono što me prioritetno određuje, ali vizualna estetika i dojam su definitivno nešto bez čega priča ne bi imala cjelinu. Za sve to treba dobar tim. U ovom slučaju sam sretna da smo se opet na neki način spojili s Filipom Filkovićem. Goga se dodatno brine o stylingu i timu koji prati moj izgled, a to su Ruža Institut Kerastase za frizuru i Bojan Jončić za makeup. Dobro se svi poznajemo i razumijemo, tako da je svakako sve neki odraz moje osobnosti i glazbe koju radim.

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 2)

Na hrvatskoj sceni si skoro 14 godina, jel' te to već umorilo? Jesi li osjetilu kakvu preopterećenost ili da ti je pomalo dosadno… kako rješavaš te situacije sama sa sobom? Kako se na neki način liječiš od toga?

Ne znam baš za dosadu, ali naravno da postoje trenuci zasićenja u svemu, pa tako i u ovome. Srećom, nepredvidivost ovog posla ostavlja dovoljno prostora da se mogu baviti i s drugim stvarima. A kad se zasitim i umorim sveg,a obično imam dovoljno vremena da se ponovo svega i zaželim.

Već dugo godina u glazbenom smislu njeguješ neki svoj poseban žanrovski izričaj, prepoznatljiv, onaj koji je tvoja publika zavoljela jer je autentičan… kako to da se nije dogodio neki (drastični) pomak, jer manje više svi glazbenici nekako  tako "zastrane" (ne mislim negativno)… ali ti si i dalje dosljedna svome? Jel' to znači da nas tako nešto čeka ili nisi u toj fazi i nikada nećeš ni biti?

Glazbenici koje ja slušam, volim i pratim dosljedni su sebi i onome što rade, tako da ne bih znala na koga točno misliš. U životu je jedino bitno da se krećeš i pratiš sebe u tim promjenama, pa tako i u glazbi... Svakim albumom nešto se novo dogodi, zvuk se malo promijeni, dobije se neka nova dimenzija. Mislim da smo to postigli s "Iluzijama", kao i prethodnim albumima. I to mi je najvažnije. Već radimo na novim pjesmama koje se za mene vrlo razlikuju od recimo pjesama na ovom albumu, ali možda to nekom drugom neće zvučati toliko drugačije. U svakom slučaju, nadam se da ćemo nastaviti raditi istim kontinuitetom i dosljednošću i da nećemo razočarati ljude koji prate i vole moju glazbu.

Koji su ti općenito planovi po pitanju glazbene karijere, znam da je u pripremi tvoj veliki zagrebački koncert 2. prosinca u klubu Boogaloo, ujedno i promocija singla "Nećeš me, zar ne", koliko te vesele koncerti i taj susret s publikom, uživaš li u tome, kako se pripremaš?

To će biti treći koncert ove godine u Zagrebu i ujedno zadnji, tako da se jako veselim jer su prethodna dva bila u drugim prostorima i ambijentima, a ovaj me podsjeća na prošlogodišnju prepunu Tvornicu jer se događa u otprilike istom periodu. Veselim se klupskoj atmosferi i još jednom susretu sa zagrebačkom publikom. Inače, jako volim Boogaloo, tamo sam bila na nekoliko odličnih partija i svirki, tako da nam je svima iz benda drago što smo tamo, ovaj put na pozornici.

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 3)

Nedavno su mediji krivo interpretirali izjavu tvog brata da se seliš iz Hrvatske u SAD. Ti si to odmah demantirala, ali nevezano za to… jesi li razmišljala o tome kao opciji, tj razmišljaš li o tome ikada da recimo tamo negdje nastaviš svoju karijeru s obzirom na možda veći broj mogućnosti…? Koje je tvoje mišljenje o tome?

Otići negdje s nikakvim planom i napustiti sve što sam tu gradila malo mi je blesavo u ovom trenutku života, ali ne bih isključila život u nekoj drugoj državi jer volim držati opcije otvorene. S glazbom bih se svakako bavila na ovaj ili onaj način, ali za selidbu bih ipak morala imati neki konkretniji plan i ideju. U svakom slučaju, sve je moguće.

Slobodna sam bila zaključiti da se s glazbom ne planiraš baviti doživotno… tko zna? S obzirom na to da si diplomirala na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i stekla zvanje profesorice socijalne pedagogije. Studiraš Geštalt… možeš li nam malo više reći o tom području tvog interesa, vidiš li se da radiš negdje u toj struci i gdje? Je li ti to jedan zapravo jako mudar i pohvalan bekap?

Ja volim imati back up, imati više opcija, plan B, nazovite to kako hoćete. Imam dovoljno vremena i energije za različite aktivnosti, a psihologija je nešto što me oduvijek privlačilo. Zbog toga sam se nekako usko vezala uz to područje, najprije s fakultetom, a zatim i s Geštalt psihoterapijom. Trenutno sam upisala i dodatnu edukaciju za psihoterapijski rad s djecom i adolescentima tako da je to definitivno nešto čime ću se u nekoj bliskoj budućnosti baviti. Zanimljivo je i voljela bih razviti taj kapacitet za rad s ljudima.

Tvoj brat je isto glazbenik, a bavi se i video produkcijom, kako to da ne surađujete puno više? Jeste li zaključili da je bolje za vas oboje da svatko gradi svoju karijeru zasebno, da se po tom pitanju susretne kada se to kozmički dogodi… ili? Koja je priča oko vaše suradnje, kakav odnos imate ti i tvoj brat? Savjetujete li se međusobno i ohrabrujete i bodrite?

S bratom sam odradila neka super fotografiranja, jedna od najboljih čak, a radio mi je i spot za pjesmu "Iluzionist". On je sad trenutno više usredotočen na neke druge stvari, predaje na Akademiji i ima zaista puno posla. Nismo ništa pretjerano planirali, te suradnje su se dogodile spontano i drago mi je zbog toga. Inače, privatno smo bliski, družimo se i sretna sam jer mislim da je privilegija imati brata ili sestru s kojim si ujedno i prijatelj.

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 4)

Nedavno sam radila intervju s tvojom dugogodišnjom menadžericom Gogom Bosak, rekla bih samo da je u pitanju žena zmaj… Kako bi ti opisala Gogu, jeste li vi nakon toliko godina postale i prijateljice, koliko ti je Goga zapravo bitna kako poslovno tako i privatno? Koliko je povjerenje bitno u tom vašem odnosu i kako ste ga ispravno izgradile? Posvađate li se ikada i zbog čega? (smijeh)?

I suze i smijeh, kao u svakom odnosu. Povjerenje je nešto osnovno i na tome sve počiva, od početka je tako. Ona je zapravo jedina menadžerica s kojom sam ikad surađivala i mislim da smo dobar tim, inače bismo se već davno razišle. Odnos menadžera i pjevača je vrlo specifičan i delikatan, pogotovo jer se miješa i prijateljstvo, i privatno i poslovno i cijeli taj, često naopaki svijet showbusinessa zna biti poprilično dramatičan. Ali mislim da smo dosad već naučile razdvojiti stvari i komunicirati na pravi način. Goga Bosak je velika profesionalka, esteta i općenito osoba na koju se možeš osloniti. Teško bi bilo sve to graditi sama i sigurna sam da bi dosta toga danas drugačije izgledalo da se nismo upoznale.

Činjenica je da jako malo nekako znamo o tvom privatnom životu, nisi baš sklona pričati o tom segmentu svog života, samo o profesiji i glazbi kao takvoj i to je sasvim legitimno… No, doznala sam da si nedavno položila za skipericu, kako se to dogodilo i otkuda želja za tim? Što to znači za tebe dalje onda? Je li i to neka vrsta poslovnog bekapa ili je to za gušt?

Ne znam tko vam je to rekao, možda netko od mojih "brodskih" kolega (smijeh)... Reci ću samo da sam dijete s mora i da mi je ovo ljeto provedeno na jedrilici bilo jedno od najljepših u životu. Idealan spoj avanture, opuštanja, prirode, novih iskustava i vještina i naravno, nezaboravne zabave.

Voliš jako putovati, pa ako nam možeš reći na temelju čega odabireš destinacije, koliko ti putovanja općenito znače i kako izgleda jedno tvoje planiranje i cijela ta avantura, s kim zapravo najviše putuješ i voliš putovati? Koja je iduća destinacija?

Mislim da ću malo mirovati sad kad se vratim s Jamajke, a nakon toga možda odem na Island. Daleko mi je to sad za razmišljati, ne planiram putovanja previše unaprijed. Lijepo mi je putovati sama, a najljepše je kad si u dobrom društvu nekoga tko je s tobom na istoj valnoj duljini. Za Kolumbiju sam npr. imala neki okvirni plan, pa sam se na kraju našla u nekoj desetoj i sasvim nezamislivoj situaciji i ispalo je bolje nego što sam ikad mogla zamisliti. Putovanja su idealna za spontanost, kao podsjetnik na to koliko smo zapravo slobodni, što često u svakodnevnom životu zaboravimo. 

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 5)

Natali, moram te to pitati, znatiželjni smo jako, a gdje je u svemu tome ljubav, ne znamo ništa o tome, a htjeli bismo znati sve… Jesi li (sretno) zaljubljena i koliko je ljubav u životu tebi bitna, hrani li te ispunjava ili ti je sporedna možda i dobrodošla ako se dogodi kao svojevrsna nadogradnja?

A znam da biste htjeli, ali moram nešto zadržati i za sebe. Ljepše je tako (smijeh). Nije mi sporedna i nije mi nadogradnja, a tko kaže da je tako, laže. Čovjek je najstvarniji kad voli, sve ostalo je nadogradnja, bolja ili lošija. Ja trenutno uživam u svemu što mi se događa i ne bih ništa mijenjala. 

Rođena si u Zadru, živiš u Zagrebu, pretpostavljam da si na toj relaciji često… Gdje te u Zagrebu možemo najčešće vidjeti, gdje voliš odlaziti, relaksirati se, koja mjesta, događanja posjećivati… što te pak s druge strane najčešće izluđuje u metropoli?

Zapravo sam se u zadnje dvije godine u potpunosti preselila u Zagreb. Osim, naravno po ljeti, a tad sam svugdje, u Zadru čak i najmanje. U Zagrebu ima nekoliko mjesta gdje volim otići, od Swanky bara, Pločnika, do nekakvih underground lokacija kao što su Medika, općenito mjesto izlaska mi uvijek ovise o tome kakva glazba svira. Inače, često odem na Sljeme, volim odraditi sat yoge, trčanja kroz Maksimir, a najdraže mi je kod najbolje prijateljice na kauču (smijeh).

PREMIJERA: Natali Dizdar ima dva spota za istu pjesmu! Evo što nam je o tome ispričala (фото 6)

S obzirom na radni tempo koji imaš, a koji je prilično nagruvan, kako uspijevaš izgledati i biti zdrava, koliko računaš vodiš o svojoj prehrani, izgledu, liniji, stajlingu… kako zapravo izgleda tvoj jedan radni dan, opiši nam ga molim te kako sve stigneš ili je sve stvar samo dobre organizacije?

Ma stignem ja sve, nije to baš tako nagruvano. Ide u fazama ili se sve događa u isto vrijeme ili ništa. Radni dan obično uključuje šminkanje, frizuru, sve te ženske rituale, posebno ako se radi o snimanju. Ako imam probu onda je to 101 detalj usklađivanja s bendom, koncerti obično uzmu dva dana ako se negdje putuje, što je najčešće slučaj, sve u svemu uvijek je nešto drugačije. I da, važna je dobra organizacija, jer je onda manje stresa, a opuštenost i dobra energija u ovom poslu je gotovo sve. 

I za kraj, što nam spremaš sve u 2018. godini, stiže li nam možda novi album, neka koncertna turneja, neki kazališni live album po uzoru na onaj uspješni ZKM koji se dogodio, neki duet, neki iskorak izvan glazbe, kako to često zna biti, gluma, slično… možeš li nam otkriti nešto?

Mi već radimo na novim pjesmama, ali mislim da je novi album ipak preambiciozan plan za 2018., još ćemo malo uživati u plodovima ovogodišnjeg. Ne znam što će biti, nadam se daljnjem kontinuitetu sa svirkama i koncertima… U planu je koncertna dvorana, a znamo koja i može biti, Lisinski (smijeh). Znat će se na vrijeme!


Verzija spota za pjesmu na engleskom jeziku

 

Credits za fotografije intervjua:
Hair styling: Ruža Institut Kerastase
Makeup: Petra Sever
Styling: Goga Bosak by Diesel

Related articles

Buro 24/7 Selection

više