Search

Premijerno smo posjetili najiščekivaniju izložbu godine u Zagrebu

Premijerno smo posjetili najiščekivaniju izložbu godine u Zagrebu

Multimedijalni projekt "Nikola Tesla - Mind from the Future"

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Senja Vild

O zagrebačkoj izložbi inspiriranoj životom i radom jednog od najvećih svjetskih izumitelja, čije porijeklo svakog Hrvata čini iznimno zadovoljnim i ponosnim, govori se već duže vrijeme

Ovog će vikenda, 25. 11. projekt "Nikola Tesla - Mind from the Future" konačno otvoriti vrata Meštrovićevog paviljona te prikazati Teslu iz sasvim novog, svježeg, interaktivnog i dizajnersko-kustoski besprijekornog kuta. Možemo vam reći jedno: Najveći doista zaslužuju najbolje! Autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić, i sama impresivna vizionarka i umjetnica, 11 je godina putovala svijetom za potrebe krosmedijalnog dokumentarnog filma "Mechanical Figures Inspired by Tesla". Razmišljala je o Tesli, istraživala njegov život od samih početaka u Smiljanima, pa sve do najsitnijih detalja i utjecaja koje je ostavio iza sebe u New Yorku, a za potrebe filma pitanje o značenju Tesle za njihove živote postavila je i Terryju Gilliamu i Laurie Anderson, jer Tesla se u svijetu doista smatra i underground ikonom. Njezino je putovanje postalo iskustvo "šetnje kroz film", prostorna galerijska instalacija "Nikola Tesla - Mind from the Future" čija je namjera provesti posjetitelje kroz Teslin um.

tesla

U ovoj kompleksnoj narativnoj instalaciji, posjetitelji će putovati od Smiljana do Novog Zelanda te putem "upoznavati" Marka Twaina, Stanforda Whitea, J.E.R. Houdana, Thomasa Edisona, Georgesa Meliesa, Marinu Abramović, Andyja Serkisa i druge. Na putovanju koje gotovo nalikuje Alisi u zemlji čudesa, posjetitelji će tražiti i slijediti promišljanja o mogućnostima i privlačnosti koje pruža zaigranost ljudskog stvaralačkog uma. Vjerojatno ste čuli za ono mitsko mišljenje o Nikoli Tesli kao povučenom samotnjaku, e pa potpuno je krivo. Tesla je bio iznimno zanesen i znatiželjan, a vrijeme je uživao provoditi dijeleći mišljenje s vizionarima i umjetnicima. Druga je stvar što ga nisu svi mogli razumjeti. Ova izložba želi prikazati njegovu zaigranu stranu, na način koji je razumljiv svima.

tesla

U Zagrebu spomenutu izložbu možete pogledati sve do 20. ožujka 2018., nakon čega će gostovati u gradovima gdje je Tesla djelovao - New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti. Vrhunac putovanja koji aktualizira neprikosnovenog vizionara i humanista, Nikolu Teslu, koji je svojim patentima zadužio svijet i čiji su lik i djelo neiscrpna inspiracija suvremenih umjetnika, odvio bi se na svjetskom EXPO-u u Dubaiju, 2020. godine, koji u fokus stavlja ljudsku genijalnost, a Nikola Tesla jedan je od najvećih svjetskih genija.

Na izložbi je radio cijeli tim stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva poput Sasche Machieda koji je vodio projekte kao što su Paviljon SAD-a na Svjetskoj izložbi 2015. u Milanu, Giorgio Armani Retrospective, Venice Art Biennale, Guggenheim New York i Bilbao... zatim Maxa Pinuccija i Elene Degl'Innocenti iz toskanskog studija za dizajn i interaktivno pripovijedanje MBVision & Animation Light Project, istaknutog španjolskog kustosa i autora Miguela A. Delgada te kreativne platforme Organizam, u čijem sastavu djeluje i kolektiv Babuške, pod vodstvom Marije Juza i Bernarde Cesar, koji je zaslužan za inovativni "elektro magnetski" vizualni identitet izložbe. Izložbi se aktivno priključilo i nekoliko novo odabranih hrvatskih umjetnika inspiriranih Teslom svih generacija. To su Mile Blažević, Pero Jelisić, Nikola Vudrag, Ida Blažičko, Vitar Drinković, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar & Janko Ivčić.

Premijerno smo posjetili najiščekivaniju izložbu godine u Zagrebu (фото 1)

Kako je uopće došlo do postavljanja ovako kompleksnog projekta u Zagrebu upitali smo autoricu Helenu Bulaju Madunić, a njeni će vas odgovori o najimpresivnijem dijelu zagrebačke izložbe uvjeriti da ju svakako posjetite.

Za početak: koje su se sve okolnosti poklopile da Zagreb dobije ovako veliku izložbu posvećenu Nikoli Tesli?

Iako konceptualno upravo tako osmišljena "priča", odnosno prostorna interaktivna "filmska freska", postoji u mojoj glavi još od 2005., sama izložba je nešto što po prvi puta nije bila moja osobna producentska inicijativa. Taman kad sam odustala od Hrvatske, u kojoj je zbilja ponekad i naporno biti inovativan, složilo se nekoliko sinergetskih silnica. Zahvaljujući inicijativi Siniše Šare i Krešimira Renza Prosolija, CEO-a agencije Real grupa, koja je ujedno producentska kuća projekta zadužena i za promociju, započeli smo priču inspiriranu Teslom. Uz to, iznimna energija i producentska vizija ravnateljice HDLU-a Ivane Andabake, otvorila nam je vrata predivnog prostora. I tako smo krajem prošle godine odlučili da je izložba naš zajednički put priče o Tesli. Vjerujem da će publika zaista uživati u ljepoti Teslinog stvaralačkog duha, a hrvatska kulturna i umjetnička scena dobit će još jedno svjetsko kapitalno pionirsko djelo novog pripovjednog "žanra" - interaktivne filmske freske.

tesla

Najavljena je kao najveća multimedijska izložba do sada u Hrvatskoj. Što posjetitelji mogu očekivati?

Izložba je tek jedan od puteva mog interaktivnog eksperimentalnog dokumentarnog filma "Mehaničke Figure_Inspirirani TESLOM", koji nakon 11 godina stvaranja i puta po cijelom svijetu, postaje prostorna galerijska instalacija. Da bismo to postigli, kružni prostor galerije transformirali smo u Hotel Budućnosti po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt "Hotel Attraction", u kojem naravno "živi" Tesla, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici, koji su, na tragu inspirativnih impulsa ljudskih kozmičkih veza, odlučili svoj život posvetiti apsolutu stvaranja, u službi kreativnog života. Budući da je Gaudijev plan ostao samo kao ideja na papiru, naša interpretacija također želi apostrofirati važnost ideje te je ova rekonstrukcija ideje hotela pretočena u interaktivnu filmsku fresku koja se sastoji od narativnih scena života iz bliske budućnosti, u kojoj čovjek živi u sinergiji s robotima u retro futurističkom okružju nove ere Art Decoa. Na neki način rekreiramo život u Teslinom snu, u kojem je tehnologija u službi čovjeka kao umjetnika života. Kako bismo dočarali objektivni realitet inspiracije Teslom, kroz izložbu pratimo njegov životni put od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu, ali kroz jednu potpuno novu perspektivu, fokusirajući se prije svega na utjecaj Teslinog rada u razvoju optičkih igračaka, fotografije, filma, animacije, glazbe, znanstvene fantastike, kognitivne psihologije, astronomije i umjetnosti Art Decoa, polazeći od ideje da biti Inspiriran Teslom znači u sebi probuditi kod kreativnog života, što je ujedno i glavna poruka koju ovom izložbom želim prenijeti široj javnosti.

tesla

tesla

Na koji način će se u dobroj sinergiji prezentirati umjetnost i znanost?

Tu bih citirala Laurie Anderson s kojom sam razgovarala o Tesli i kojoj sam postavila slično pitanje na koje mi je ona jednostavno odgovorila: "Bila sam prvi umjetnik rezident u NASA-i i najvažnije što sam naučila na tom boravku je da ni znanstvenici u svojim istraživanjima nemaju pojma što traže... Prvo osjetiš neku slutnju i držiš oči širom otvorene... nastojiš biti dobar promatrač jer promatranje je ključ razumijevanja nove ideje koja dolazi prema tebi...", pa bih u tom duhu rekla da je upravo u tome sadržana naša želja da posjetitelji postanu istraživači i promatrači svega što smo im priredili i da možda i sami otvore neki novi put stvaranja na temelju tog iskustva.

tesla

tesla

Zbog čega će izložba biti svima razumljiva i, očekuje se na kraju krajeva, dojmljiva?

Upravo jer je rađena s tom namjerom. Svako umjetničko djelo treba biti rađeno s tom namjerom, inače je samo još jedno agresivno i bahato samo prezentiranje potpuno efemernih i nebitnih osobnih senzacija. Ja sam kao autor zastupatelj teorije objektivne umjetnosti, gdje smo mi umjetnici, baš kao i znanstvenici, samo dekoderi viših ideja objektivne realnosti unutar dimenzije u kojoj djelujemo. Mi smo zapravo aktivatori društvenih promjena na onoj prvoj, pred pionirskoj razini, dok se ideje još krčkaju u polju kolektivne svijesti prije nego li postanu trend, tehnološko dostignuće, budućnost .... I upravo na tome počiva i moja inspiracija Teslom, koji je pak bio inspiriran velikim umjetnicima od Goethea do Marka Twaina, s kojim se i družio. Sve što sam do sada radila, uvijek je "dodirivalo" najširu moguću publiku, a i ovi materijali su već dobrano "testirani" pa čak i u Zagrebu na Noći muzeja posvećenoj Tesli prije par godina, kad sam se iznenadila strpljivim pogledima najneočekivanijih gledatelja.

tesla

tesla

Koje ključne trenutke samog postava u Meštrovićevom paviljonu biste izdvojili?

Ovo je priča o ideji, o potencijalu ideje, rekreirana kroz postavljanje zadnjeg Teslinog konceptualnog patenta "Projektora iz glave u ideju nikad sagrađenog Gaudijevog hotela Attraction. Mislim da ono što se najviše izdvaja u ovom "postavu" je zapravo ta ujedinjenost cjeline koja živi u našem "Hotelu Attraction" koji će primati goste u svoj nadrealno realni svijet, koji se dogodio kao manifestacija ideja, mada se možda nikada i neće "dogoditi" izvan plašta galerije. Od svih ideja i procesa stvaranja, razmišljanja, inspiriranja, istakla bih da imamo najveću ideju, tj. najveću skicu ideje na svijetu tešku 2 tone i visoku 12 metara, koja je zasigurno zaslužila naziv atrakcije, zatim filmsku interaktivnu fresku koja se proteže na 1000 m2, galeriju portreta na balkonu gdje o Tesli kao inspiraciji u umjetnosti govore živući klasici suvremene umjetnosti - Marina Abramović, Laurie Anderson, Terry Gilliam, Andy Serkis, Douglas Rushkoff, Christopher Priest, Peter Roche, Samantha Hunt - da spomenem samo neke.

tesla

tesla

Zbog čega se paviljon pokazao kao dobar odabir za ovu izložbu?

Prije svega, zato što prostorno podsjeća na velike Tesline zavojnice iz laboratorija u Colorado Springsu gdje je Tesla eksperimentirao s vrlo visokim frekvencijama, osvijetlio žarulje zataknute u polje nekoliko stotina kilometara od laboratorija, prvi put u povijesti poslao električni impuls ljudskim naporom oko zemaljske kugle te, ne manje važno, primio signale iz svemira za koje je tvrdio da nisu samo kozmički frekvencijski "pjev", već da se radi o komunikacijskom kodu inteligentnog porijekla, moguće čak s Marsa..., a znamo da je robot odaslan na Mars prije deset i više godina napravljen prema Teslinim robotskim tehnologijama... Uz sve to, nekako mi se nakon godine dana intenzivnog "kruženja" u mislima prostorom galerije čini da je Meštrović vrlo vjerojatno bio inspiriran tim zavojnicama... A naravno, važna je i činjenica da je ova galerija hram umjetnosti, Dom hrvatskih likovnih umjetnika i jednostavno je nemoguće zamisliti iti jedan drugi prostor koji bi na ovakav način ispričao priču o Tesli kao inspiraciji u umjetnosti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više