Search

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača

Obitelj Jakšić

Urednik: Tina Kovačiček


Kada se sastanu ljubav prema umjetnosti i obiteljskoj tradiciji nastaje jedna lijepa priča koja traje već godinama. Jedna od takvih je i ona obitelji Jakšić koja na otoku Braču itekako oživljava umjetnički duh...

Obitelj Jakšić svoju umjetničku tradiciju bilježi još od davne 1903. godine, kada nalazimo prvi pisani spomen o kamenoklesarskoj radionici u Donjem Humcu u vlasništvu Ante Jakšića, djeda Dražena Jakšića koji je danas autoritet po pitanju dizajna i obrade kamena u Hrvatskoj. Dražen talent ima zahvaliti i ocu Lovri, samoukom kiparu koji je svojom rukom svojevremeno oblikovao brojna kamena zdanja diljem Dalmacije. Draženova supruga Ida Stipčić Jakšić nakon perioda dizajniranja ekstravagantne odjeće i modnih dodataka, zadnjih desetak godina vlastitu ljubav prema kamenu pretače u unikatni nakit od poludragog kamenja i srebra, ručno obrađujući sirovinu do posljednjeg i najfinijeg zamišljenog detalja.
Ida i Dražen svoj su talent i osjećaj za lijepo prenijeli i na djecu, Dinu i Lovru. I tako već godinama traje tradicija jedne od najpoznatijih umjetničkih obitelji u Hrvatskoj.

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 1)

Prva Galerija Jakšić svoje je mjesto pronašla u dvorištu obiteljske kuće Jakšića u Donjem Humcu, na otoku Braču. Otvorena je 2008. godine, i od tada do danas aktivno društveno djeluje kroz raznorazne projekte koje provode sami članovi obitelj Jakšić. Osim toga, s vremenom je postala i svojevrsna turistička atrakcija, ponajviše zbog autorskih djela koja se mogu vidjeti i doživjeti u prostoru galerije. Logičan idući korak obitelji Jakšić bio je i otvaranje umjetničke galerije u Splitu, i to ove godine. U prostorijama galerija mogu se, između ostalog, pronaći likovna umjetnička djela, a koja su rad mladih snaga obitelji, Dine i Lovre.

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 2)

Dina Jakšić, danas doktorica umjetnosti, i kao takva jedna od rijetkih u Splitu i na otocima, prve je konkretne korake prema slikarstvu započela u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Logičan slijed nakon toga bila je akademija, i to u Rimu, na kojoj je diplomirala 2006. godine, na odjelu za slikarstvo. U periodu od završetka Akademije do stjecanja titule doktora svoje struke na zagrebačkom sveučilištu, Dina je imala velik broj izložbi, između ostalog i u inozemstvu pa je tako izlagala u Italiji, Švedskoj, Sloveniji, Francuskoj. Ipak, najzapaženije su dvije koje su održane u autentičnom okruženju izvornog bračkog kamena.

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 3)

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 4)

Riječ je o jedinstvenoj izložbi u bračkom kamenolomu 2009. godine čiji je koncept savršeno objedinio prirodu, kamen i modernu umjetnost. Godinu dana kasnije autorica je slikama na kamenu obložila unutrašnjost jedne pojate (stare napuštene kućice) u Špadića dvorima, u Donjem Humcu, referirajući se tako na kamenoklesarsko podrijetlo svoje obitelji, i općenito na povijest otoka Brača. Dina njeguje sebi svojstven stil apstraktnog ekspresionizma s posebnim naglaskom na kolorističke kompozicije u kojima se naziru neizravne asocijacije na mediteranski ambijent. Autorica se nerijetko u svom stvaralaštvu dotiče kamena koji oblikuje i koristi kao podlogu za slikanje, a sve bogatstvo njezina talenta moguće je doživjeti u obiteljskim galerijama u Splitu i na otoku Braču gdje izlaže svoje radove.

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 5)

U galerijama je izložen i nemali broj kamenih skulptura Dininog brata, akademskog kipara Lovre Jakšića. Lovre je diplomirao kiparstvo 2005. godine na Akademiji u Splitu i do danas je imao nekoliko samostalnih i petnaestak skupnih izložbi. Njegov likovni izraz možemo locirati u razvedenim organskim oblicima gdje na tradicijskom izvoru istražuje nove mogućnosti kamenih oblika. Ono što je specifično jest kombinacija glatke obrade kamena i nezaglađenog, hrapavog dijela koji skulpturu vraća u prirodu, u izvorno stanje kamena pronađenog u bračkom kršu.

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 6)

Također, Lovre se izvrsno pronalazi i u izradi realističnih figura koje se uglavnom rade po privatnoj narudžbi ili za javne institucije. Trenutno najaktualnija javno izložena realistična skulptura je bista Jean-Michela Nicoliera, francuskog državljanina i vukovarskog branitelja, postavljena 3. svibnja 2015., na dan grada Vukovara, uz most Jean-Michel Nicolier. 

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 7)

Priča o poznatoj umjetničkoj obitelji s otoka Brača (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više