Search

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije

Tekst: BURO.


Veze i odnosi sami su po sebi vrlo komplicirana kategorija koja nas često može navesti da pomislimo kako nemamo pojma što se događa. No, kada se u sve to uplete i emotivna manipulacija, "igra" postaje još zamršenija, a jedna strana redovno iz nje izlazi povrijeđena (ili, u najmanju ruku, zbunjena). S pojavom društvenih mreža koje nam isprepliću svaki segment života, emotivna manipulacija dobila je pregršt novih nivoa i jedan poprilično popunjen rječnik pojmova koje bi valjalo savladati. Čisto kako ne bismo upali u zamku. Ili kako bi i sami osvijestili da činimo drugima nešto što možda ipak ne bismo trebali.

Benching

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 1)

Kao kada trener drži igrača na klupi koji nije najbolji trenutno za igru ali može zatrebati, tako ovom sistemu svi pristupamo nekada u emotivnim odnosima. Možda nam se netko sviđao prije, ali nikada nije profunkcioniralo zbog tajminga ili situacije. Ili netko nije bio spreman za pravu vezu, ali nas je držao na tankom ledu. Rezerva. Zimnica za duge dane kada su nam odjednom svi dobri.

Breadcrumbing

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 2)

Jedan od surovijih oblika emotivne manipulacije kojem je izuzetno teško oduprijeti se. Breadcrumbing radi onaj tko ostavlja sitne stvari u formi poruka, lajkova, poziva, generalno pažnje na društvenim mrežama, s kim dejtamo dovoljno često ali nismo u vezi. Neko tko daje minimum da ostanemo zainteresirani, ali nedovoljno da se odnos pretvori u nešto smisleno. Mrvice kruha koje za razliku od bajke, u stvarnom životu nažalost ne vode nigdje.

Gaslighting

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 3)

Najopasniji oblik emotivne manipulacije pa čak i emotivnog nasilja, čest u toksičnim i nasilnim odnosima. Odnosi se na manipulaciju u kojoj je jedna osoba natjerana da preispita sve svoje stavove, misli, ideje, sjećanja. Svrha gaslightinga je da se kod žrtve posadi sumnja u samu sebe i svoju percepciju realnosti. Konstantna konfuzija i sve ono što "nismo dobro razumjeli", "ti si tako osjetila", "nisi dobro vidjela", "vjeruješ li stvarno u to?" često spadaju u domenu ove manipulacije.

Ghosting

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 4)

Nažalost s ovim fenomenom su vjerojatno svi imali iskustva barem jednom. Jako tipičan za suvremenu dejting scenu, gdje osoba s kojom gradimo neki odnos samo odjednom iščezne bez traga, glasa i najgore od svega ikakvog objašnjenja. Ultimativno ignoriranje gdje je svaka poruka, poziv, golub pismonoša, što god da pokušavate napraviti da dođete do te osobe osuđeno na propast u trenutku kad ta osoba nestane kao duh.

Haunting

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 5)

Nedosljedan ghosting. Ono što počne kao totalno iščezavanje može se razviti u haunting- lagani povratak u život isto tako bez upozorenja i objašnjenja. Suptilno je i obično se događa preko društvenih mreža. Iskusni haunter se poslije ghostanja nikada neće vratiti kroz poruku ili poziv, ali hoće kroz gledanje Insta storija, lajkanje fotografija, povremenu reakciju. Ne padajte na ovo, ako žele komunikaciju, imaju vaš broj. I sve one neodgovorene poruke od prije.

Orbiting

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 6)

Orbiting je novi ghosting. U vrijeme društvenih mreža sve se rjeđe događa da netko baš u potpunosti nestane. Umjesto toga orbitirat će oko vašeg svijeta i sistema kroz društvene mreže, konstantno nadgledajući što se događa. Uporno i posvećeno vrebanje ali bez prave interakcije i ikakvog pokušaja da se stupi u komunikaciju, koje se pojavljuje i kod onih s kojima smo nekada komunicirali (onda je veoma blizak hauntingu) ili s onima s kojima nikada nismo vjerojatno i nećemo, ali smo na radaru.

Situationship

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 7)

Odnosi se na vezu koja je nastala ne toliko zbog romantične povezanosti, iskrene zainteresiranosti i osjećanja koliko zbog udobnosti ili zgodne situacije. Ono kad započnete vezu s okej ali ništa specijalnim frendom zato što je zgodno dogovoriti susrete, ili s bilo kim tko djeluje dovoljno okej da se preživi low energy zima. U skladu s tim, situationship ima rok trajanja, koji se obično poklapa sa promjenom situacije koja je do nje i dovela.

The slow fade

Provjerite poznajete li sve termine iz rječnika emotivne manipulacije (фото 8)

Ako je ghosting iznenadna i neočekivano proglašena smrt nekog odnosa, slow fade je ubijanje veze tupim predmetom i iz sto udaraca. Događa se vremenom kada se jedna strana sve više i više odaljava od druge dok u jednom trenutku prekid ne postane jedina preostala opcija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više