Search

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru

Novi filmski projekt redatelja Nevija Marasovića


Image: PR

"Film zapravo govori o nekoj mojoj generaciji koja sve kasnije sazrijeva i u ovom moru svega što nam se nudi, zapravo ne zna niti tko je, niti gdje ide..."

"Comic Sans" naziv je četvrtog projekta ambicioznog i sjajnog redatelja Nevija Marasovića koji je sniman na otoku Visu, nakon serije "Instruktor" i igranih filmova "Show Must Go On" i “Vis-à-vis", a funkcionira kao svojevrsni prednastavak i "making of" "Comic Sansa". Upravo taj film danas ima svečanu premijeru u kinu Europa dok u hrvatske kino dvorane službeno stiže 8. ožujka. Kako stoji u najavi, "Comic Sans" u kojem nas glavni, disfunkcionalni protagonisti vode na putovanje od Zagreba do Visa, donosi filmsku priču punu emocija i humorističnih životnih situacija: iznenadna smrt tetke s otoka Visa povezat će sina, razmaženog zagrebačkog dizajnera Alana i oca, šarmantnog umjetnika i bonvivana Brunu, u avanturi života koja će rezultirati nizom tragikomičnih ljubavnih susreta, brodolomom na otoku Jabuka i razotkrivanjem tajne jednog pomalo zaboravljenog fonta iz devedesetih. U ulozi Alana gledamo tako Janka Popovića Volarića, poznato lice domaćih TV serija, kazališnog i filmskog glumca koji je s Marasovićem uspješno surađivao na filmovima "Vis-à-vis" i "Goran", dok "Comic Sans" supotpisuje i kao koscenarist. Tim povodom odlučili smo tik uoči premijere sjesti s Jankom i postaviti mu nekoliko pitanja, evo što nam je rekao… 

Marasović vam se uvijek vraća i vi njemu, kakva je to spona među vama nastala kroz sve filmske projekte koje ste dosad radili, u kojem momentu ste kliknuli? Jer čini mi se da je to sad preraslo i u prijateljstvo?

Prije šest godina Nevio me zvao da zajedno pročitamo tadašnju verziju scenarija "Comic Sansa". To je bila svojevrsna audicija za ulogu Alana Despota, glavnog lika u filmu. Tada smo krenuli pričati o scenariju i raditi na njemu, a u tom radu nam je pala na pamet i ideja za film "Vis-à-vis". I tu se naša suradnja negdje i zahuktala. Radeći na "Vis-à-visu" sprijateljili smo se, shvatili da imamo sličan pogled na cijelu našu profesiju i vid posvećenosti projektima koje radimo i nastavili suradnju čekajući da se jednom ostvari velika želja obojice. Snimati filmove, a kao krajnji cilj, snimiti i "Comic Sans". U međuvremenu smo snimili i film "Goran", a evo od 8. ožujka je "Comic Sans" službeno u kinima. Prije tri dana smo na FEST-u u Beogradu dobili nagradu za najbolji film regije i sada jedva čekamo premijeru u Zagrebu. 

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 1)

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 2)

"Comic Sans" je zabavni film, čini mi se iz trailera da ćemo se nasmijati… S ozbirom na to da vas ne viđamo previše u filmovima takvog žanra, što možemo očekivati od filma? 

"Comic sans" je i duhovit i feelgood film, ali mom liku su svi ti događaji čista muka. Ništa mu ne ide od ruke, dok njegov otac, neodgovorni i beskrajno opušteni slikar, živi svoj život s velikom lakoćom. Njihov susret i vrijeme koje nakon puno godina nesuočavanja jednoga s drugim, provedu zajedno na Visu, tjera ih da se pozabave svojim odnosom i barem krenu u raščišćavanje starih sukoba. Mog oca u filmu glumi Zlatko Burić, danski glumac iz Osijeka koji ima ogromnu karijeru po cijelom svijetu i koji nas je sve na setu oduševio svojom neviđenom toplinom i talentom. Jako smo se zbližili na probama i snimanju i mislim da smo dobro razvili odnos oca i sina. Što se komedije tiče, ja strašno volim komične uloge i valjda će biti prilike da se u životu i njima bavim.

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 3)

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 4)

Kakav je vaš lik zapravo? Pročitala sam ovo, da tumačite razmaženog zagrebačkog dizajnera Alana koji, nakon što mu se apsolutno sve raspadne - prvenstveno ljubavni život i karijera - odlazi na Vis, pred vrata svom šarmantnom tati kojeg glumi spomenuti Zlatko Burić. Postoji li ikakva poveznica između vas privatno i lika, ako da kakva? 

Alan Despot je prije svega klasično derište moje generacije. Kada ga na početku filma ostavi djevojka, pratimo njegovu smiješnu autodestrukciju i isključivo krive poteze, ali i to kako ga taj kontinuirani pad natjera da se suoči sa svojim manama i slabostima i prihvati sebe kakav doista jest. Stjecajem okolnosti nađe se na otoku Visu sa svojim ocem Brunom, gdje ga sa svih strana sustižu odnosi iz prošlosti s kojima je tako prisiljen suočiti se, i na neki način napokon odrasti. Film zapravo govori o nekoj mojoj generaciji koja sve kasnije sazrijeva i u ovom moru svega što nam se nudi, zapravo ne zna niti tko je, niti gdje ide. Što se tiče sličnosti između mene i Alana, one naravno postoje. Pripadamo istoj generaciji, obojica smo imali svojih uspona i padova, autodestruktivnih faza… I grafika nam je nekakva dodirna točka, ali mene su život i neke moje odluke prilično rano natjerale na jednu drugu vrstu odgovornosti, tako da bih rekao da sam ja prije svega zreliji od njega i imam nešto više iskustva.

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 5)

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 6)

Tema filma je u biti na relaciji odnosa oca i sina. I vi ste otac, kakav odnos njegujete sa svojim sinom, do čega držite, što vam je bitno u cijeloj toj priči? Jeste li možda štogod sami naučili iz filma?

U filmu sam puno skužio o odnosu s vlastitim ocem, ali i sa sinom. Naš odnos je jako dobar, jako smo bliski i zajedno prolazimo kroz lijepa i ona manje lijepa razdoblja. Jako sam ponosan na njega i na to kako odrasta. Bitno je da odraste u OK čovjeka, sve drugo je ipak nekako njegov izbor.

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 7)

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 8)

Prije nego što ste postali glumac radili ste kao grafički dizajner u Vjesniku, što vam je sad super "sjelo" za ulogu u "Comic Sansu"… Zanimljivo! Kako se to dogodilo i u kojem momentu se prelomilo da to ipak bude gluma?

Dosta sam dugo tražio što bi bilo to što bi me kao profesija okupiralo i doista zanimalo. Stjecajem okolnosti odmah sam nakon srednje škole krenuo raditi, imao sam neku relativnu sigurnost u poslu kojim sam se bavio i mogao sam istraživati što bih jednom u budućnosti volio studirati i čemu bih se volio posvetiti. Prijemni za studij kamere na Akademiji je kroz cijelu srednju školu bio moja preokupacija, ali kada sam skoro slučajno završio u dramskom studiju Teatra Exit, otkrio sam glumu i ostavio kameru iza sebe, a koju godinu kasnije prestao raditi i kao grafičar. Imao sam neopisivu sreću da u dvadeset i prvoj otkrijem što me zaista veseli, ispunjava i čime se u potpunosti želim posvetiti.

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 9)

Razgovarali smo s Jankom Popovićem Volarićem jer film "Comic Sans" u kojem glumi danas ima premijeru (фото 10)

Što biste poručili ljudima da ih još dodatno privučete i motivirate da odu u kina pogledati ovaj novi hrvatski film, "Comic Sans", koji svečanu premijeru ima danas u kinu Europa? Što mogu očekivati osim zabave?

Film je zabavan, ali je zapravo i pogled na svijet jedne generacije koja je dosta izgubljena do svojih srednjih tridesetih i koja je smiješna, pomalo snobovska i koja je svuda oko nas.

Jeste li vi sami zadovoljni ovim projektom kako je ispao?

"Comic Sans" je ispao točno onako kako smo se svi koji smo radili na njemu i nadali. I zbog toga sam izuzetno sretan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više