Search

Razgovarali smo s članicama  Zagrebačkog plesnog ansambla ususret premijeri \"Gore\". Sjajne su!

Razgovarali smo s članicama Zagrebačkog plesnog ansambla ususret premijeri "Gore". Sjajne su!

Plesna premijera u ZKM-u

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Jelena Janković

Zagrebački plesni ansambl i nagrađivani mađarski koreograf Ferenc Fehér zadnjih dva mjeseca s članicama ansambla rade na silovitoj predstavi "Gore". Predstava prikazuje zajedničko putovanje, stanje povišenih emocija i uzbuđenosti. Šest plesačica Margareta Firinger, Ivona Grubišić, Jovana Zelenović, Sintija Kučić, Andreja Jandrić i Gendis Putri Kartini u zajedničkom ritualu otkrivaju radost pripadanja zajednici, ali i odgovornost pojedinca prema zajednici i zajednice prema pojedincu. Premijera predstave održat će se na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih, 28. listopada u 20 sati, dok je druga izvedba "Gore" rezervirana za 29. listopada. Kostimografiju predstave potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Nenad Kovačić dok će vas cijena ovog audio-vizualnog doživljaja stajati 50 kuna. Prije premijere predstave, koju ne želite propustiti, razgovarali smo s članicama ansambla.

Margareta Firinger

Ako uzmemo u obzir da plesna industrija u Hrvatskoj ne dobiva institucionalnu podršku koju bi trebala, koja je odluka prevagnula da ljubav prema plesu postane profesionalna?

Margareta: Ples sam zavoljela kao dijete i to se niti u jednom trenutku života nije promijenilo. Već u srednjoj školi mojoj obitelji nije bilo jasno čime ću se baviti. Njihova podrška bila jedan od važnijih faktora da se odlučim na upisivanje Akademije u Salzburgu te da se profesionalno počnem baviti manje popularnom granom umjetnosti.

Ivona: Zapravo se nikad nisam službeno odlučila baviti plesom. Otkako sam prvi put stala na plesni pod, zaljubila sam se i od tog se trenutka njime profesionalno bavim. Istina je da ne dobivamo podršku kakvu bi htjeli, ali smatram da možemo utjecati na razvoj i poboljšanje sustava.

Sintija: Oduvijek sam sanjala o studiranju na plesnoj akademiji u inozemstvu, ali nikad za to nisam imala sredstva. Da se istovremeno u Zagrebu nije otvorio Odsjek plesa pri ADU u Zagrebu, što mi je bilo financijski povoljnije, vjerujem da bi se okrenula nekom drugom studiju, vjerojatno onda i drugoj struci.

Jovana Zelenović

Jovana: Čini mi se da sam prirodnim putem zagazila u svijet profesionalizma, a jedna od odluka bila je da upišem srednju školu za balet. To je valjda onaj prvi trenutak kad mlada osoba mora donijeti odluku vezanu za svoju dalju budućnost. Meni je od početka bilo jasno da je ples nešto što mi daje smisao - u najširem kontekstu.

Andreja: Otkad znam za sebe plešem. Otkad plešem, znala sam da će to biti moj život.

Izdvojite jednu stvar koja je na vas utjecala prilikom rada na predstavi 'Gore'. Dva mjeseca pripremate se svakodnevno, što biste izdvojile kao najljepši trenutak?

Margareta: Upravo ovih dana proživljavam te najljepše trenutke. Konačno su se sve kockice spojile i imamo predstavu. Materijale već dugo znamo i uvježbavamo, a sada se konačno otvaraju prostori za interpretaciju i uživanje. Zadnji dani su vrlo stresni ali i najzanimljiviji s performativne strane.

Ivona Grubišić

Ivona: Osim što ova predstava otvara novu plesnu sezonu, ujedno i predstavlja nove članice ansambla. U dva mjeseca intenzivnog rada razvila se ugodna radna atmosfera i rodila su se nova prijateljstva što pozitivno utječe na rad u dvorani.

Sintija: Kao najljepši moment ove predstave izdvojila bih suradnju s četiri nove članice ansambla. Dobra energija i super ljudi zaista su mi olakšali ovaj proces.

Jovana: Ne znam je li najljepši, ali svakako najzanimljiviji mi je bio odgovaranje na više zadaka u isto vrijeme. S jedne strane uklapanje u novi kolektiv Zagrebačkog plesnog ansambla i s druge strane razumijevanje i realizacija neke daleke zamisli koreografa.

Andreja: Jedan-dva-tri-četiri-pet-šest-sedam-osam. Najljepši trenutak bio je kad smo shvatile koliko smo jake i složne kad zagusti.

Andreja Jandrić

Koji su vaši plesački snovi? Gdje biste voljele plesati, u kojem dijelu svijeta i s kim?

Margareta: Moji se snovi mijenjaju se iz dana u dan. Osim ove predstave, trenutačno mi je najviše stalo do nekih manjih projekata koji su proizašli iz suradnje s bliskim prijateljima plesačima. Ponajprije jer se tu radi o potpunoj umjetničkoj slobodi stvaranja i izražaja. U takvim projektima dotičem neke dijelove sebe koje ne mogu dotaknuti s bilo kim. Projekt koji je još u procesu stvaranja započela sam s Jovanom Zelenović i Chiarom Marollom. Očekuje nas rezidencija u Svetvinčenti uz potporu Mediteranskog plesnog centra, te rezidencija u gradiću Celrà, uz potporu L'animal a l'esquena. Zanima me improvizacija. Ona je uvijek bila moja preferirana metoda u stvaranju materijala. U svojoj budućnosti voljela bih se zateći u projektima koji istražuju to područje. Kao uzore navela bih Julyena Hamiltona, Meytal Blanaru te Adrienn Hod. Tri potpuno različita pristupa improvizaciji kroz koja sam prošla u edukaciji i koji su utjecali na mene i moje viđenje plesa. Istovremeno me uzbuđuje rad u "velikim kompanijama". Biti dio nečije vizije i usavršiti određeni stil je jedna stepenica na putu plesača iz koje svatko može profitirati.

Ivona: Točno tu gdje jesam. Studirala sam u inozemstvu zadnje četiri godine i uvijek sam govorila kako ću se po završetku studija vratiti u Hrvatsku s ciljem prenošenja stečenog znanja i želje za sudjelovanjem u stvaranju još bolje i veće plesne scene. Jednostavno volim život u Zagrebu i sve me veže za Zagreb. Do sada su mi se ostvarili svi plesački snovi, što sada daje prostor novim željama koje će tek biti ostvarene.

Sintija Kučić

Sintija: Moj plesni snovi su vrlo jednostavni. Zdravlje i još malo zdravlja te da karijera potraje. U ansamblu ZPA sam zadovoljna i u istom vidim potencijal za plesanje u svim dijelovima svijeta.

Jovana: I dalje tražim i sama odgovor na to pitanje. Ali trenutačno mi odgovara tu gdje jesam.

Andreja: Tu sam gdje želim biti. Što se tiče gostovanja, voljela bih da ih je više po Južnoj Americi i Africi.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više