Search

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom

"Find Your Way to Fly"

Tina Kovačiček


Image: privatni album,
Marko Ćurić (portret)

"Ja nisam bitan, bitno je ono što ostaje iza mene. Nadam se samo da će moj rad inspirirati neke nove mlade ljude da se počnu baviti uličnom umjetnošću ili bilo čime drugim što ih ispunjava i čini sretnim"

Ostavio je tragove na zidovima diljem Beograda i mnogih europskih gradova, a odnedavno se i Zagreb upisao na tu listu. Jedan je od najzanimljivijih i najzaposlenijih street art umjetnika iz regije, a o njegovim se zidovima priča i puno šire. Pogotovo kad svoj sjajan umjetnički trag ostavi u Brazilu i Indiji. Iako je ovaj simpatičan 26-godišnjak po struci arhitekt, ljubav prema uličnoj umjetnosti je prevladala, i mi nemamo baš ništa protiv. Štoviše, njegova ulična umjetnička "poezija" divan je prizor za oči. Arteza smo uhvatili nakratko u Zagrebu, popričali i složili se kako ulična umjetnost postaje sve popularnija i popularnija. 

Upravo si se vratio sa svog posjeta Zagrebu. Reci mi nešto više o tome.
U Zagreb sam došao kako bih sudjelovao na Ohoho festivalu u Medici. Plan je bio da nacrtam jedan mural, ali sam se igrom slučaja u Beograd vratio ostavivši iza sebe pet oslikanih zidova.

Rekao si da je to zasigurno jedan od najuzbudljivijih posjeta Zagrebu dosad. Sviđa li ti se Zagreb, i što najviše?
Moji prethodni posjeti Zagrebu bili su jako kratki i nisu bili vezani uz crtanje. Sad sam prvi put ostao malo duže – spojio sam četiri dana koje sam posvetio samo crtanju i druženju s lokalnom ekipom. Crtanje je bilo super, ali ipak mislim da je ekipa obilježila ovo putovanje. Sviđa mi se tempo života u Zagrebu – malo je sporiji nego u Beogradu, ali je grad živ i ne dopušta ti da sjediš na mjestu!

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 1)

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 2)

Po struci si arhitekt. Kako i kada si završio u kreativnim vodama crtanja grafita i ulične umjetnosti?
Crtanjem po zidovima se bavim od svoje petnaeste godine, mnogo duže nego arhitekturom. Kada sam završio diplomski studije arhitekture, konačno sam bio slobodan da svoju punu pažnju usmjerim prema onome što me najviše ispunjava – uličnoj umjetnosti.

Što najviše voliš kod posla kojim se baviš?
Najviše volim dinamičnost koja ide ruku pod ruku s čestim promjenama radnog okruženja. Projekti na kojima radim traju mnogo kraće nego arhitektonski projekti na kojima sam radio tijekom studija. Ulična umjetnost omogućuje mi da stalno budem u pokretu i da često putujem, upoznajem nove ljude i kulture.

Ostavio si tragove diljem Srbije i naše regije, ali i dalekim zemljama poput Brazila i Indije. Kako si se zatekao u Brazilu i situaciji da crtaš grafit posvećen legendarnom filmu "Tko to tamo peva"?
U Brazil sam otputovao turistički s idejom da tamo provedem zimu – to mi je omogućilo da nastavim s crtanjem u trenutku kad je u Europu stigla zima. Kasnije sam iz Brazila nastavio put Indije kako bih sudjelovao na festivalu ulične umjetnosti u New Delhiju na koji sam bio pozvan.

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 3)

Imaš li neku posebnu situaciju koju pamtiš sa svojih putovanja?
Jedna od najupečatljivijih situacija s putovanja nije vezana uz crtanje, već uz djecu koja su mi pritrčala na plaži u Indiji vičući "Pen sir, pen please" (Olovku, gospodine, olovku, molim Vas). Pomalo zbunjen što ne traže novac za hranu, dao sam im olovku i oni su otišli. Kasnije sam saznao da si velik broj djece u Indiji može ni olovku priuštiti, te zbog toga od "bogatih" stranaca traže ovo malo blago. Ne mogu ne pomisliti kako bi moj život izgledao da si kao mali nisam mogao priuštiti olovku...

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 4)

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 5)

Primjećuješ li neke razlike u kulturi grafita vani i ovdje?
Kultura grafita je manje-više svugdje ista, ali razlike u odnosu društva prema ovoj kulturi variraju od zemlje do zemlje. Mislim da se grafiti u Europi i Americi vrlo često smatraju vandalizmom, dok sam u Indiji i Brazilu stekao dojam da društvo na to gleda kao na umjetnost. Naravno, pravila nema i ovaj odnos varira od zemlje do zemlje, ali jedno je sigurno – ulična umjetnost postaje sve popularnija i popularnija!

Postoji li neki tuđi rad koji te zatekao, oduševio, promijenio pogled na uličnu umjetnost... S obzirom na to da je danas ulična umjetnost postala, između ostalog, medij odašiljanja poruke.
Radovi portugalskog umjetnika Alexandrea Fartoa, poznatog i kao VHILS su nešto što je ostavilo dubok dojam na mene. Ranije sam smatrao da rad sa sobom treba nositi poruku, ali sad bih ipak rekao da je ponekad dovoljno samo da je nešto lijepo.

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 6)

A vlastiti rad koji ti posebno znači?
Mural iz serije "Find your way to fly" koji prikazuje djevojku u crvenoj haljini koja levitira pijući kavu je svakako obilježio početak jedne nove faze u mom radu i zbog toga mi je posebno drag.

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 7)

Primjećujem inspiraciju, između ostalog, ženskim likovima i siluetama. Kako odabireš svoje motive?
Uvijek se trudim svoje radove prilagoditi okruženju u kojem crtam. U posljednje vrijeme pokušavam u svoje radove unijeti mir i stvoriti atmosferu sanjivosti, stoga se ženski likovi provlače kao jedan od elemenata uz pomoć kojih gradim atmosferu na svojim muralima. Naravno, crtanje ženske ljepote uvijek je izazov koji rado prihvaćam.

Što činiš kad ti nestane inspiracije?
Čitam, gledam, razmišljam ili jednostavno počnem crtati bez razmišljanja – inspiracija dolazi kad je najmanje očekuješ!

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 8)

Vidjela sam da imaš divnog psa, Iunu. Često je tu negdje.
Tako je, Iuna ide sa mnom gdje god krenuo, ako ne fizički, onda svakako u mislima i u srcu! :)

Andrej Žikić u nekoliko riječi.
Andrej Žikić, Artez, Kiri... Sve je to ista osoba koja smatra da je crtež na zidu mnogo bitniji od imena osobe koja ga je stvorila. Ja nisam bitan, bitno je ono što ostaje iza mene. Nadam se samo da će moj rad inspirirati neke nove mlade ljude da se počnu baviti uličnom umjetnošću ili bilo čime drugim što ih ispunjava i čini sretnim.

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 9)

Gdje ćemo te vidjeti sljedeće?
Vjerojatno na internetu, ako pratite moj rad – ako ne, onda se možemo sresti na nekom od festivala na kojima ću sudjelovati – DUK u Čačku, SB fest u Slavonskom Brodu, na Soundwave festivalu u Tisnu... Ili možda u Finskoj, Malti, Španjolskoj ili Škotskoj? Vidjet ćemo kamo će me ove godine crtanje odvesti!

Razgovarali smo s majstorom beogradske street art scene – Artezom (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više