Search

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl

Umjetnica s berlinskom adresom

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Ana Santl

Izvrsnih fotografa danas ne nedostaje. Svi oni dio su vizualnog svijeta u koji se vrlo lako uvući, svijeta trenutka koji fotografija čudesno zaustavlja. Nekima od njih poći će za rukom da vas u njega uvuku s lakoćom. Meni se to dogodilo s mladom i iznimno talentiranom Anom Santl...

Njezin sam rad slučajno otkrila online pretražujući informacije za jednu drugu priču, a kako sam kopala dublje, bilo je jasno da sam hipnotizirana Aninom čistom, eteričnom fotografskom estetikom koja govori tisuću riječi. Ana je svoje prve fotografske korake napravila prilično rano, tijekom školskih izleta gdje je dokumentirala situacije i portretirala ljude koji su joj dragi, a to joj je oduvijek dolazilo prirodno, govori mi. Kako je njezino zanimanje za fotografiju raslo, s petnaest godina je upisala školu fotografije u Austriji, i napustila Sloveniju.

Ana Santl

"Kako se moje školovanje približavalo kraju, počela sam razmišljati kako da se nastavim baviti fotografijom, a da mi pritom ne dosadi upravo to što najviše volim. Spoj umjetnosti, dizajna i fotografije mi se učinio iznimno zanimljivim. Provodila sam mnogo vremena na internetskim stranicama i blogovima te sam otkrila online magazin iGNANT. Nakon preseljenja u Berlin poslala sam im mail i tako sam počela s njima surađivati. Skoro tri godine bila sam stalni član njihovog tima i u tom periodu sam mnogo naučila. S vremenom sam postala preznatiželjna i oko drugih mogućnosti te sam prešla u freelance vode.", objašnjava Ana kako je tekao njezin profesionalni put.

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl (фото 1)

Ana Santl se u Berlin preselila 2013., svega nekoliko mjeseci nakon završene škole fotografije u Grazu. Kada je šarmantni austrijski gradić postao pretijesan, prilika za novi grad otvorila se sama od sebe. Upoznala je fotografkinju Claru Nebeling koja je imala slobodnu sobu u Berlinu, četiri godine kasnije, Ana živi i stvara u jednom od najzanimljivijih svjetskih gradova za umjetnike. "Berlin je još uvijek fantastično mjesto za započeti karijeru. Scena je dovoljno velika da pronađeš svoj put, ima mnogo inspirativnih kreativaca s kojim želim raditi i uvijek se nešto događa. Naravno, konkurencija je velika, ali rekla bih da je to zdravo i potrebno za pomicanje vlastitih granica prema naprijed."

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl (фото 2)

Njezina lista klijenata i suradnika uključuje poznate brendove kao što su adidas, Nike, Birkenstock, BlueYard, Céline, Clue, Deutsche Bank, Factory Berlin, König Galerie, a njene radove redovito objavljuju printani časopisi poput i-D Germany, Intern Magazine, Kinfolk te online blogovi, stranice i časopisi čitani u cijelom svijetu; Architectural Digest, AOL Huffington Post, Colossal, Designtaxi, Highsnobiety, iGNANT, Inhabitat, Kinfolk, MyModernMet, Selectism, Spiegel Online, TrendHunter, Where Cool Things Happen, Zeit Online.

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl (фото 3)

"Uživam surađivati s magazinima, dizajnerima, umjetnicima i glazbenicima, ali isto tako volim izazove koji za mene predstavljaju komercijalni "veliki" klijenti. Rad s njima je potpuno drugačiji od onog što radim inače, ali mislim da je važno pronaći balans između svoje sigurne zone i onoga u čemu si zaista dobar te riskiranja s novim projektima koji će ti pomoći da naučiš nešto novo i unaprijediš neke svoje vještine.", odgovara mi Ana za koju je, s obzirom na impresivnu listu suradnika, Berlin bio pravi izbor, a odabir da bude freelance fotograf itekako uspješan.

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl (фото 4)

Kad sam je pitala da mi ukratko opiše svoj fotografski stil, rekla mi je da su njezine fotografije "intuitivne, emotivne i uvijek se iznova mijenjaju, razvijaju i nadograđuju", a ono što najviše voli kod svojih fotografija kada ih pogleda ponovno nakon dugo vremena otkad su nastale jest: "Onaj isti osjećaj kakav je bio u trenutku stvaranja fotografije. Volim život koji su mi te fotografije pomogle stvoriti, ljude koje sam upoznala i mjesta na koja su me odvele."

Romantični svijet iznimno talentirane slovenske fotografkinje Ane Santl (фото 5)

Ana trenutno u suradnji s iGNANT produkcijom radi na knjizi što ju vodi na brojna putovanja, a dok knjiga ne ugleda svjetlo dana, šanse da naletite na njezino ime u nekom od svjetskih umjetničkih dizajn časopisa su velike. Do tada pratite njezin rad na stranici I Am Not Ana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više