Search

Rusija kroz objektiv njemačkog fotografa

Rusija kroz objektiv njemačkog fotografa

Intervju: Frank Herfort

Urednik: A.P.


Image: Frank Herfort

Danas se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara izložba fotografija "Rusija: Život, mjesta, trenuci" u organizaciji Russia Beyond The Headlines i Muzeja za umjetnost i obrt, uz potporu Sberbank Hrvatska, Veleposlanstva Rusije i kompanije Parisienne.

Prikazati Rusiju drugačijom od one kakva je prikazana u turističkim vodičima san je mnogih fotografa. Fotografirati prirodu i ljude načinom koji se razlikuje od uobičajenog uspijeva samo pojedincima.  Jedan od njih je poznati njemački fotograf Frank Herfort koji posljednjih nekoliko godina putuje po Rusiji. Njegove fotografije prikazuju najproturječnije i najneobičnije trenutke ruske svakodnevice. Herfort fotografira u raznim dijelovima Rusije.

Kada ste i zašto odlučili da ćete fotografirati Rusiju?
Počeo sam fotografirati u Rusiji oko 2001. Prijatelj me pozvao na put u Moskvu samo na nekoliko dana. Nakon tog kratkog putovanja osjećao sam da se trebam vratiti i upravo sam to i učinio. Ne postoji pravi "zašto", više se radilo o instinktu.

Što želite ispričati ljudima svojim fotografijama?
Samo želim pričati priče. Priče o nepoznatim stvarima i neobičnim situacijama i ljudima. Zapravo me više zanima stvaranje kulise stvarnog svijeta nego pričanje ičega.

herfort

Kakvu Rusiju želite predstaviti ljudima? Kako vi vidite Rusiju?
Za mene je Rusija velika zemlja. Ona je čudo, misterij, ogromna, prijateljska i jako specifična zemlja koja predstavlja puno slobode koja je u bilo kojem drugom zapadnom i modernom društvu nestala. No, s druge strane, ovdje su istovremeno prisutne i super visoke tehnologije i siromaštvo. Ja sa svojim slikama ne želim predstavljati Rusiju, fotografije koje snimam govore o meni i o mojim osjećajima.

Što vam je važnije - ljudi, priroda ili arhitektura?
Jako me zanimaju različiti pojedinci, a volim i arhitekturu koju uvijek pokušavam uslikati na svojim fotografijama. Volim i prirodu, no ne volim je baš fotografirati u njezinom čistom obliku. Ako postoji nekakav socijalni kontekst, i ona može postati zanimljiva.

herfort

Koju vam je fotografiju bilo emocionalno najzahtjevnije snimiti?
Zapravo je za sav moj umjetnički rad vrlo emotivan i u tom smislu ne mogu izdvojiti neku određenu fotografiju koja je manje ili više emocionalno složena. Ako bih imao fotografije koje nose manje emocionalnih aspekata - ne bih ih pokazivao.

Što vam je bilo fizički najzahtjevnije snimiti?
Snimanje na otvorenom zimi može biti vrlo hladno i već sam puno puta završio zamrznutih prstiju i nogu. Ali bavljenje dozvolama, zaštitarima i organizacijom uglavnom je zahtjevnije od samog.

Tekst: Maria Grigoryan

facebook.com/frankherfortphotographer

https://www.instagram.com/frank_herfort

Related articles

Buro 24/7 Selection

više