Search

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno”

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno”

Tekst: Vanja Ratković

Proteklog ljeta, zahvaljujući YouTube algoritmu, na istoj mreži naišla sam na otkriće desetljeća - bosanskog glazbenika Stoposto. Njegova numera “Da me trnci bude” bila mi je na repeatu jedno dva tjedna, a nakon ovog opijajućeg singla bacila sam se na istraživanje ostatka njegovog opusa (obavezna lektira Kopakabana i Palmica, između ostalih). Fuzija je nešto što opisuje njegov stil, kako muzički, tako i vizualni. Kreće se od old school rapa, do trapa i neo r’n’b-ija. I upravo u tome je njegova ljepota.

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno” (фото 1)

Stoposto se nije začahurio u jednom žanru i slijepo se držao njega, već se upustio u nemirne muzičke vode. Ovo nije novitet – Z++ je imao obradu pjesme Seke Aleksić “Crno i zlatno”, zakleti predstavnici oldskula Prti Bee Gee na posljednjem albumu imaju i trap stvar, a Juice je oformio punk bend. Buktanje scene uvek donese nešto novo.

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno” (фото 2)

Ja osobno glasno podržavam ova istupanja iz kultur-fašističke norme Balkana, koja radi tabore od muzičkih žanrova. Big bullshit. Istupanja muzičara iz kanona kod nas možemo nazvati pravim malim revolucijama. Pa je tako i Stoposto revolucionaran. Ali uz ovu formu, ide i suština – talent. Sjajan je i kao reper/pjevač, a isto tako i kao producent. Uz sve to beskrajno je duhovit, kao i njegova raja. U to sam se uvjerila na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, kada sam ga i upoznala, na Saketovom tulumu (ofc) gdje je puštao muziku.

Nekoliko mjeseci kasnije, odlučili smo napraviti intervju, u kojem smo pričali o sceni, kreativnom procesu i tome kako bi njegova muzika izgledala da je osoba.

Kako si krenuo baviti se muzikom?

U srednjoj sam se dosađivao pa sam pisao rime povazdan. Još nisam stao, sve sam jači i jači što je ne samo očigledno nego i neosporivo. Eto, reci slobodno ako se ne slažeš. A znam da se slažeš. Moraš se slagati kad znaš kako stvari stoje i tko sam ja. (smijeh)

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno” (фото 3)

Na sceni si prisutan više od 10 godina. Što bi rekao da su najveći izazovi probijanja na regionalnoj sceni?

Najveći izazov bi bio objaviti dovoljno storyja dnevno, ovo ostalo je lagano. (smijeh) Kao što bi rek’o brat Sheck Wes - Watch me in 3 months bro.

Spotovi su ti vizualno ekspresivni. Kako bi opisao cjelokupan proces, od početka ideje za pjesmu do posljednje ruke u montaži videa?

Sve ovisi kakvu pjesmu radim, kome je namijenjena, koji joj je cilj. Ako radim art, polomit ću se da to sve bude konceptualno konzistentno. Ako "pravim gas", hoću da lupa iz auta i klubova. Isto vrijedi i za audio i za video - a moraš u sve biti uključen ako želiš viziju izgurati do kraja s minimalno kompromisa.

Jedan si od rijetkih repera čiji lirički raspon ide od žene-koks-gas do Loyle Carnera i sentiša.

Ma svi imaju takav lirički raspon, samo ne žele zbunjivati publiku mijenjanjem stilova pa se opredijele za jedan. Razumiju osnove marketinga. Razumijem ih i ja, samo mi je dosadno ograničiti se na jedan zvuk, brendirati se na jedan način i izbacivati trake koje svi očekuju, i ne riskirati. Što je život ako nećeš plivati uzvodno? Inat silan bosanski.

Da je tvoja muzika osoba, kako bi izgledala/tko bi bila?

Jako pitanje, bravo Vanja oko moje. Allen Iverson.

koji su tvoji muzički uzori kod nas i u svijetu?

Kanye, Travis, Kid Cudi, A$AP Rocky, Portugal. The Man, Giggs, Burna Boy i Dino Merlin.

Sarajevski glazbenik Stoposto za BURO: “Što je život ako nećeš plivati uzvodno” (фото 4)

Na koga još trebamo obratiti paznju kada je sarajevska rap scena u pitanju?

Samo na mene i na Black Beriza.

Kada možemo očekivati nastup u Beogradu?

Zovite, doći ćemo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više