Search

Senka Bulić: \"Sve što radim, radim strastveno, idem do kraja\"

Senka Bulić: "Sve što radim, radim strastveno, idem do kraja"

Razgovarali smo s karizmatičnom glumicom o njezinim aktualnim projektima

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Foto:Tomislav Ćurković,
Goran Perojević

Moćna kao glumica, uvjerljiva kao redateljica, na vlastitu nas je karizmatičnost podsjetila svojim posljednjim projektom "Dream of Life" u kojem je utjelovila glazbenu ikonu Patti Smith ostaviviši svoj autentičan trag

Senka Bulić: "Sve što radim, radim strastveno, idem do kraja" (фото 1)

Kada bi vas pitali da izdvojite najkarizmatičniju glumicu hrvatske scene, koga biste izdvojili? Büro 24/7 uredom jednoglasno se izgovorilo ime Senke Bulić kao jedne od njih. Moćna kao glumica, uvjerljiva kao redateljica, na to nas je ponovno podsjetila svojim posljednjim projektom "Dream of Life" u kojem je utjelovila glazbenu ikonu Patti Smith ostavivši svoj autentičan trag. O predstavi su se mogle čuti samo pohvale, a Senka nam je otkrila postoji li sličnost nje i Patti.

U Vašoj posljednjoj predstavi "Dream of Life" bavite se likom i djelom Patti Smith. Kako ste se odlučili baš za ovu glazbenu ikonu?

Dugo vremena sam na nagovor Ivice Buljana razmišljala o radu na predstavi o velikoj umjetnici Patti Smith. Mene je vrijeme Patti Smith obilježilo, vrijeme slobode, punka, rocka, bitnika. Izuzetna umjetnica, izravna, iskrena. Osim što je idol moje i mnogih drugih generacija, u njenom materijalu smo osjetili silnu snagu koja je uvijek jednako autentična.
Okidač za intenzivno bavljenje je bio izlazak autobiografije "Just Kids" nakon koje smo predložili Jeleni Svilar i Morani Foretić da ponude neku svoju priču o Patti. One su to napravile jako dobro. Paralelno sam počela s muzičkim probama s mladim glazbenicima. Stvorili smo predstavu-performans-koncert. Prvi dio je monološki, izgovaram tekst s uporištem u Pattinoj biografiji nakon čega predstava kulminira rock izvedbom.

Ukoliko pođem od pretpostavke da je prepoznavanje sličnosti između lika i glumca na osobnoj razini moguće, možda i poželjno za uživljavanje u ulogu, postoje li sličnosti Vas i Patti?

Sigurno postoje, ali na razini shvaćanja umjetnosti, življenja umjetničkog života. Strast, vjera u sebe, vlastitu umjetnost, odanost ideji umjetnosti, politička i socijalna osjetljivost. Sličnosti u fascinaciji nekim zajedničkim autorima, mom zanimanju za umjetnost koje je vezano i uz likovnost, glazbu, pjesništvo, performans. Moj umjetnički put nije bio jednostavan. Nisam birala sigurne pozicije, potreba da se bavim samo onim što me zanima nosila je sa sobom i mnoge rizike. Nisam osoba kojoj bi pristajala jedna etiketa, kreiram i kao glumica, redateljica, producentica...

Senka Bulić: "Sve što radim, radim strastveno, idem do kraja" (фото 2)

Kako ste se pripremali za ulogu?

Intenzivno sam proučavala razne materijale o Patti, muziku, filmove, knjige... Opsesivno sam slušala, čitala. Ponovno otkrivala sve moje idole koji su za nju bili ključni - Warhola, Sheparda, Hendrixa, Mapplethorpea... Htjela sam koncept koji će izbjeći zamku ilustracije, imitiranja... Htjela sam autentičan rad.

Kako je bilo raditi s redateljem Ivicom Buljanom na ovom komadu?

S Ivicom radim već preko dvadeset godina. S njim sam otkrivala za mene kao glumicu važne autore. Surađivala sam s njim i kao producentica na nama važnim predstavama "Kiklop", "Pijani proces" u Velikoj Gorici, "Adio kauboju" u Splitu... Svaki put kad radim s njim, bez obzira što sad već jako dugo surađujemo, za mene je neko novo, svježe, inspirativno iskustvo. Još od prvog projekta u Teatru &TD, Fedre s Letom 3, Anom Karić... znala sam da je to moj senzibilitet, moj umjetnik.

Trenutno igrate i u predstavi "Roberto Zucco" također u režiji Ivice Buljana te koprodukciji Novog Kazališta, Ljubljanskog mini teatra i budimpeštanskog Maladype Szinhaz. Kakav su iskustva rada na tom projektu?

Veliki komad u kojem sam uvijek htjela igrati. Koltes je jedan od mojih omiljenih autora. U predstavi igram na mađarskom, talijanskom i engleskom s prekrasnim mladim glumcima koji su se bespoštedno davali i projektu i Ivici i meni. Vrlo studiozan rad, brutalno poetičan koji zahtijeva veliku fizičku i duhovnu spremnost. Skoro na rubu nekog meta iskustva. Teatarska kompanija Maladype i grad Budimpešta djelovali su na mene vrlo inspirativno, kao neka vrsta duhovne oaze.

Senka Bulić

Kako se odmarate između projekata? Kako uopće sve stignete?

Prije završetka projekta poželim odmor, pomislim i da ću ga ostvariti, ali uvijek krenem u novi projekt. Svo svoje vrijeme najčešće opet ulažem u umjetnost. I nakon "Dream of Life" sam odmah počela s pripremama za novi projekt. Pokušavam pronaći neki način da uravnotežim obaveze, volim izaći u neki dobar restoran, čitam, posjećujem izložbe... Volim dobru literaturu, neka dobra mjesta grada. Nemam strogo razdvojeno privatno i poslovno vrijeme. Osim s umjetnicima volim se družiti i s ljudima koji nisu iz tog miljea...

Što najviše volite kod posla kojim se bavite?

Sve u vezi svog posla obožavam, stvaranje, igranje... To je življenje u umjetnosti koje teško onda razdvajam, procjenjujem. Svo uzbuđenje, rizik, stvaranje... Vrlo sam rano odlučila da ću se samo ovim baviti. U sve što radim ulazim jako strastveno, idem do kraja. Radi se o mom životnom izboru, nečemu što me održava...

Senka Bulić: "Sve što radim, radim strastveno, idem do kraja" (фото 3)

Što pripremate sljedeće?

Radit ću ponovno Antonina Artauda i Bernard Marie Koltesa. Zadnji dio trilogije po Artaudu, "Svršimo s božjim sudom Part III"  za koju spremamo organsku instalaciju u suradnji s mladim biotehnologom i inovatorom, koja će propitivati ideju nove, zamjenske prirode, prirode budućnosti. Osim toga počinjem raditi i  "Damu s kamelijama" koju je adaptirao René de Ceccatty po romanu Aleksandra Dumasa sina. Ovaj dramski tekst je napisan po narudžbi glumice Isabelle Adjani, kada se nakon velike filmske karijere vratila kazalištu, te odlučila utjeloviti Marguerite Gautier. René de Ceccatty, umjesto da prilagodi i osuvremeni scensku verziju autora, adaptirao je sam roman, koji je autobiografska transpozicija životne situacije mladog Dumasa. U predstavi želimo odraziti osobno i suvremeno poimanje ljubavi kroz ovaj njen bezvremenski izraz. Pripovijedanje će biti labavo, ritam opušten, s mnogo elipsi. Uključivat će filmsko iskustvo vremena, opernu ekspresivnost kao i neposrednost performansa. Pokušat ćemo izraziti temeljnu situaciju iz koje je nastala drama: trenutačnu i slijepu ljubav dvadesetogodišnjeg mladića i plemenitost heroine.
Planiramo raditi i  "Coco Bernard" Marie Koltesa, vrlo slojevit tekst o izokrenutim identitetima, pozicijama moći. Situaciji u kojoj velika, karizmatična, snažna osoba poput Coco Chanel postane slaba i moć preuzme njezina sluškinja. To je predstava o izmjeni snage moći - izvrnutih identiteta. Vrlo slojevit, zanimljiv tekst.
Uz to igram ostale predstave, "Dream of life" na Sceni Travno 14. veljače, u Tvornici kulture 17. i 18. veljače,  "Rekvijem za organe", "Šumu Striborovu" i nadam se da ću napokon dobiti neki stalni prostor u kojem bih mogla uspostaviti vlastiti repertoar i veću suradnju s mojim omiljenim umjetnicima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više