Search

Smislili smo način kako da otputujemo i posjetimo izložbu istovremeno

Smislili smo način kako da otputujemo i posjetimo izložbu istovremeno

Tekst: Tina Kovačiček


Putovanja nam jako nedostaju i sve ono što nose neki novi gradovi kada ih posjetimo. Jedan od tih doživljaja jest i posjet različitim izložbama, kulturama, novim vidicima. Ipak izložbe se nisu zaustavile, traju, postavljaju se, samo u malo drugačijim oblicima. Možda i nisu tako loši ti novi oblici jer vjerojatno prvi puta imamo priliku iz vlastite fotelje obići cijeli svijet. Imamo priliku recimo prošetati Louvre muzejem bez gužve. Odabrali smo tri izložbe koje možete posjetiti ovaj tjedan baš s tog mjesta - iz vlastite fotelje.

Electronic: From Kraftwerk to The Chemical Brothers -The Virtual Tour

Smislili smo način kako da otputujemo i posjetimo izložbu istovremeno (фото 1)

Do 3. svibnja 2021. traje zanimljiva izložba u londonskom Muzeju dizajna. Zapravo traje i kod vas doma ako to poželite jer je event virtualnog tipa i vodi vas kroz pregled najboljeg od elektronske glazbe. To znači da ćete poželjeti i zaplesati, a zapravo izložba je i najavljena kao party u vašem domu. Pridružite se kustosicama Muzeja dizajna Gemmi Curtin i Mariji McLintock dok vas vode kroz ključne trenutke glazbene povijesti.

Smislili smo način kako da otputujemo i posjetimo izložbu istovremeno (фото 2)

Na svojoj virtualnoj turneji možete poslušati ekskluzivne intervjue s vrhunskim umjetnicima kao što su Jean-Michel Jarre, Shiva Feshareki, Alan Oldham i A Guy Called Gerald. Zatim pričat će vam i dizajneri i likovni umjetnici poput Judasa, Kate Moross, Piera Schneidera i Françoisa Wunschela iz Arhitekture 1024, također Yuri Suzuki i Weirdcore. Upoznajte se s počecima elektroničke glazbe; od pionira s početka 20. stoljeća do Daphne Oram, Jeffa Millsa i drugih. Istražite rođenje housea i techna u Chicagu i Detroitu, povijesnu plesnu kulturu New Yorka i “Second Summer of Love” u Velikoj Britaniji. Uronite u audio-vizualne doživljaje koji mijenjaju um te nastupe uživo Weirdcorea za Aphex Twin, Smith & Lyall za The Chemical Brotherse i Maxa Coopera; uz očaravajuću instalaciju svjetla i zvuka s potpisom 1024 Architecture, CORE. Ukratko svi koji nešto znače u ovoj industriji govore i djeluju u sklopu ove virtualne izložbe, a posjet djeluje vrlo zanimljivo.

Link na prijavu je ovdje.

Mona Lisa VR iskustvo

Kažu kako su jedne od najpregledavanijih online muzejskih tura one u pariškom muzeju Louvre. Dobra stvar je što na taj način izbjegavate gužve koje su nezibježne ako ste u posjetu uživo, a Louvre je u vrijeme epidemije dopustio virtualni pregled gotovo svih svojih umjetničkih riznica. Jedna od žena koje se svijet nikako ne može zasititi je Mona Lisa, a prošle je godine osmišljena posebna izložba u čast 500. obljetnici smrti njezina autora Leonarda da Vincija. Naziv izložbe “Mona Lisa Beyond the Glass" dao je naslutiti novi pogled na legendarnu Mona Lisu, a ovog puta virtualna stvarnost odigrana je u korak sa svim novim tehnologijama. U suradnji s tvrtkama HTC Vive Arts i Emissive VR, posjetitelji su mogli razgledati izložbu s posebnim slušalicama i naočalama te doživjeti detalje slavne slike kao nikad prije. Spomenuta je izložba završila u veljači, ali dobra vijest je što se preslila u virtualno iskustvo moguće iz vaše fotelje. Naime, svi sada možete pristupiti proširenoj kućnoj verziji putem Viveporta, besplatne aplikacije za telefone "VR - Mona Lisa" i putem drugih VR platformi. Uronite u video od 360 stupnjeva ili upotrijebite Cardboard viewer kako biste otkrili najnovija otkrića istraživanja provedenih na Leonardovim djelima, kreativnom procesu i slikarskim tehnikama.

Google Arts Project: Street Art

Smislili smo način kako da otputujemo i posjetimo izložbu istovremeno (фото 3)

Odličan Googleov projekt, također nastao u vrijeme epidemije tijekom prošle godine, u svojoj široj perspektivi nudi zanimljiv pregled umjetnosti na različite načine u cijelom svijetu. Dio koji se odnosi na uličnu umjetnosti vodi vas pak kroz pregled fantastičnih grafita i murala koji se nalaze posvuda. Usput vam priča priče kroz audio ture o tome kako su nastali, dopušta vam virtualne šetnje, a kroz interaktivne značajke možete saznati svašta i o samim umjetnicima. Cijela je stvar upotpunjena i kratkim video formama. Mi smo odlutali u Argentinu zatim se vratili u Europu i skočili do Italije i Grčke i nastavili dalje prema...

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više