Search

Stop being poor iliti važna lekcija o lažnim vijestima

Stop being poor iliti važna lekcija o lažnim vijestima

Tekst: BURO.


Kako znate da je nešto što vidite na mrežama istinito? Imate li ono posebno šesto čulo koje vam odmah kaže da nešto nije baš kako treba i da, možda, vijest koja kruži internetom nije baš sasvim provjerena? Ili pak spadate u one koji istraže sve prije nego što povjeruju? Ili jednostavno povjerujete odmah, po sistemu sve je istina dok se ne dokaže suprotno? Koji god da je vaš sistem za snalaženje, činjenica je da nije sasvim lako navigirati kroz sve što nas zasipa sa svih strana i vjerojatno više nego ikada prije živimo u eri lažnih vijesti. Tračevi, političke smicalice, zdravstvene teorije zavjere, u koje god polje da zagrebete naletit ćete na neku od poluprovjerenih informacija.

Na ovu lekciju nas je nedavno podsjetila i kraljica realityja i 2000-ih, Paris Hilton. Velike su šanse da, kada pomislite na Paris, pomislite i na čivavu od koje je nerazdvojna, mnogo roze boje, “Simple Life” i generalno raskošan životni stil i sve što je potpomagalo da njeguje imidž razmažene bogatašice. U to se uklapa i njena fotografija s tuluma u Palm Springsu na kojoj nosi majicu sa sada već legendarnim natpisom “Stop being poor”. Rečenica za koju nismo ni dovodili u pitanje je li istinita jer je bilo veoma jednostavno da povjerujemo da je nosi netko koga doživljavamo kao sinonim za bogatu nasljednicu koja maše kreditnim karticama i LV torbama i govori svijetu da prestane biti siromašan, nešto kao suvremena verzija Marije Antoanete. Tko će drugi ako ne Paris Hilton?

@parishilton

Debunking the #STOPBEINGPOOR myth. Don’t believe everything you read. #greenscreen #Iconic

original sound - ParisHilton

Neke je ta rečenica oduševila i postala nešto što se citira, neki su i tada imali komentare na temu koliko je problematična, ali i jedni i drugi su govorili (a po potrebi se čak i svađali) o nečemu što se izgleda nije niti dogodilo. To jest, dogodilo se, ali ne baš kako smo mislili do sada jer, kako Paris kaže, majica s ovakvim natpisom nikada nije ni postojala. Hilton je nedavno na Instagram Reelsu, odlučila ispraviti stvar i u kratkom videu pod nazivom “Debunking the #STOPBEINGPOOR myth" rekla da nikada nije nosila takvu majicu i da je sve bilo fotošopirano. Prava istina jest da je na majici pisalo “Stop Being Desperate”, a da je fotografija kasnije izmijenjena.

Ono što nije sasvim jasno je koji su bili točni razlozi ovoga, mada se može pretpostavljati da je bila samo dobra fora i da se slagalo uz tadašnji imidž Paris, što još jednom potvrđuje da nikako nije u pitanju "glupa plavuša" nego zapravo genijalka koja je brižljivo njegovala svoj imidž.

Ipak, sada je došlo vrijeme za nešto drugačiji stil i znatno drugačiji pristup. Kao ozbiljna četrdesetogodišnjakinja, Paris već neko vrijeme prebire po svojoj prošlosti i govori o stvarima i temama o kojima se back in 2000s nije govorilo. Ili barem ona nije. U rujnu 2020. izašao je dokumentarac "This Is Paris" o zlostavljanju koje je proživjela tijekom srednje škole, a cijeli film je, kroz njen primjer, fokusiran na tinejdžere s problematičnim ponašanjem i pitanje mentalnog zdravlja. Time se pridružila velikom broju poznatih ličnosti kao što je recimo i Emily Ratajkowski koje aktivno rade na tome da preuzmu više kontrole nad medijskom slikom koja se formira o njima, a upravo u tom duhu dolazi i ovo novo otkriće.

otkriće Da Paris - ma koliko to nevJeroJatno dJelovalo kada se sJetimo Paris od nekada - nije osoba koja bi nosila "Stop being poor" majicu već "Stop Being Desperate", kao i važno pitanje koliko mediji utJEču na sliku koju imamo o nekome.

Uostalom, o tome je i Reese Witherspoon nedavno govorila kada je u jednom intervjuu rekla da je imala "sreće" jer su je mediji uvijek stavljali u kategoriju "dobre djevojke" i da često razmišlja o tome što bi bilo s njenom karijerom da su mediji profilirali njen imidž tako žestoko i surovo kao recimo Britneyin.

I točno, istina je da mnogo toga što "znamo" o poznatima nije točno. A ako je nekada bilo moguće, danas je itekako moguće manipulirati i informacijama i fotografijama i, zapravo, bilo čime. U kratkom videu uz smješak Paris je rekla: “Ne vjerujte svemu što pročitate.” Točno, plus pretočno, osim što to isto može važiti i i za ovu njenu izjavu. Možda je ovo naknadna alternacija? Možda Paris sad pametnije zna što treba raditi, a što ne? Možda ima jasniju predodžbu o tome kakvu sliku sebe želi poslati u svijet? Možda, možda... ali kao što i sama kaže, i što definitivno vrijedi zapamtiti, ne vjerujte svemu što pročitate.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više