Search

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program!

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program!

Što nam donosi novo izdanje?


Image: PR

Odlučili smo detaljno proučiti program ovogodišnjeg izdanja Design Districta Zagreb koje počinje sutra. Priznajem da nam pritom baš i nije bilo lako jer je program prilično bogat i raznolik, a evo što smo sve izdvojili...

Festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt nastali su s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

Iako to već znamo, vrijedi ponoviti kako Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju "kreativne zone Martićeva" prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program! (фото 1)

Ovaj višeslojan multidisciplinarni projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje te pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Prvo festivalsko događanje održalo se od 16. do 19. lipnja 2016. i bilo je vrlo, vrlo uspješno, dok se brojne druge aktivnosti odvijaju kontinuirano tijekom cijele godine kako bi sam projekt 365 dana u godini na neki način živio. No, sada sam stiže i drugo, još bogatije izdanje koje počinje sutra 13. lipnja i trajat će sve do 18. lipnja, a svaki festivalski dan kreće već oko 8 ujutro i traje do 22 sata. Mi smo zato odlučili detaljno provjeriti ovogodišnji program koji je prilično bogat i raznolik, a u nastavku vam donosimo zanimljiva događanja Design Districta...

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program! (фото 2)

Vođena svjetskom putopiskinjom i stanarkom Dizajn distrikta, Anjom Mutić, prva zagrebačka radionica "Ulične mudrosti" uči sudionike kako pristupiti urbanom okolišu i pronaći odgovore na osobna ili poslovna pitanja. Snažno vođeno iskustvo, koje koristi ulice kao nevidljive sveučilište, pokazuje sudionicima da je svaki trenutak izvanredan i svaka ulica puna inspiracije. Ne postoji obična ulica, samo obično razmišljanje.

Neizostavna za posjetit će biti i Zelena soba u kojoj će se naći zeleni elementi za uređenje interijera i eksterijera: el. vertikalnog vrta ("žive slike"), zen stolić za kavu, zeleni tepih od živog busenja trave i dr. Posebno povodom festivala, tvrtka Hortiart je napušteni prostor Dione preobrazila u Zelenu sobu te ga ispunila i video-projekcijama na temu hortikulture i vertikalnih vrtova.

Nadalje, uz Vanju Jović posjetitelji će imati prilike doznati koliko daleko seže područje "reprodukcije reprodukcija"? To istražuje projekt prijenosa umjetničkih djela iz tehnika dubokog tiska u visoke. Grafike se pojavljuju na keramičkim pločicama, njihova spontanost i nepredvidivost pretočena je u ilustracije. Svaki korisnik (recipijent) može svoje pločice kombinirati, spajati i sastavljati u nedogled, prema vlastitom nahođenju. Mogućnosti su neograničene.

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program! (фото 3)

Vergissmeinnicht ("Ne zaboravi me" - također njemačko ime šumske potočnice) je projekt autorice Tene Letice Tkalčević  koncipiran kao simbioza ilustracije (u trodimenzionalnom papirnatom obliku) i derutnih prostora. Naime, na pojedinim lokacijama s vidljivim oštećenjima bit će postavljene papirnate instalacije biljke, kako bi se privremeno sanirale bolne točke zapuštenih zgrada, one koje se ne bi smjele zaboraviti.

"Počnite s pitanjima, ne s idejama! Zašto je važno istraživanje u dizajnu?” - u ovom razgovoru Alexandra Matz i Ena Muraspahić otkrit će vam kako doći do dobrog dizajna i zadovoljnih korisnika postavljajući pitanja prije osmišljavanja ideja. Bit će tu i "Raspričavanje" koje slučajne prolaznike pretvara u pisce, pisce u čitatelje, čitatelje u pobjednike, a sve skupa u gubitnike! U "Raspričavanju" sudjeluju ekipe pisaca i spisateljica (od 3 do 5 članova) koje moraju u 45 minuta napisati priču i potom je pročitati pred publikom. Tema priče je slobodna, ali ekipe na početku dobivaju tri pojma i predmet koje moraju nekako uvrstiti u svoje priče. Voditelj programa, buntovnik bez razloga i ekspert bez temelja je Luka Ostojić. Spomenimo i Dobru špajzu u Booksi koja će biti jedna od lokacija tzv. solidarne ekonomije u Zagrebu, gdje ćete moći doći i po svježe i zdrave namirnice.

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program! (фото 4)

Turu kvartom s povjesničarem umjetnosti Krešom Galovićem ne bi bilo dobro propustiti jer je u pitanju višesatna povijesno-pregledna tura kvartom. Slično tome ponudit će i Oris Kuća arhitekture koja organizira stručna vodstva kroz arhitektonsku baštinu u zoni Design Districta i koja će sve zainteresirane upoznati s načinima na koji je percipirana blokovska izgradnja od početka 20. stoljeća pa sve do danas.

Zanimljivo je i kako je Hrvatska narodna banka u sklopu Design Districta odlučila otvoriti svoja vrata za razgledavanje Okrugle dvorane, glavne prostorije nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. Palača Burze otvorena je prije točno devedeset godina, 18. lipnja 1927., u zgradi koja je danas sjedište HNB-a. Građena je prema projektu poznatog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića, a sama funkcija zgrade zahtijevala je monumentalnu građevinu.

Jedna od popratnih izložbi koja se čini interesantnom jest ona imena "Kvart osobno". Riječ je o izložbi fotografija mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović, članice tima festivala Design District Zagreb, koje su nastale 2016. i 2017. godine tijekom priprema za prvo, odnosno drugo izdanje festivala.

Počeo je Design District Zagreb, a mi smo detaljno proučili program! (фото 5)

A ako se poželite malo opustiti tu su i satovi Vinyasa Flow ili Ashtanga joge koji će se održavati na krovu zgrade u Martićevoj 45, pred sam zalazak sunca (s krasnim pogledom na cijeli grad) i pod vodstvom Izabele Marić, iz udruge Verbasana. Svi su slobodni pridružiti se vježbanju i opuštanju.

Dakle, da rezimiramo, bit će tu puno konstruktivnih dijaloga na zadanu temu, predavanja, radionica, izložbi, gastro momenata, dobre glazbe i zabave, a kako biste se dobro organizirali da vam ništa ne promakne kompletan raspored i program možete pronaći ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više