Search

Sve što trebate znati o najvećem holivudskom skandalu

Sve što trebate znati o najvećem holivudskom skandalu

Prljavi posao Harveyja Weinsteina, jednog od najmoćnijih filmskih producenata


Image: Getty,
MARCO GROB FOR TIME,
ALEX CAYLEY,
DANIEL BERGERON,
MILLER MOBLEY,
PAUL ZIMMERMAN

Hollywood ovih dana potresa veliki seksualni skandal u koji je upetljan Harvey Weinstein. Slavnog i "nedodirljivog" producenta optužile su mnoge žene; manekenke, asistentice te holivudske glumice, među kojima su Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow... za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. New York Times je objavio je priču, Weinstein odbacuje sve optužbe, a Pandorina kutija je zapravo tek otvorena...

Harvey Weinstein (65), jedan od najutjecajnijih holivudskih producenata našao se u velikom skandalu koji trenutno trese filmski svijet. Iako o njemu već preko tri desetljeća kruže negativne priče, odnosno da je sklon seksualnom maltretiranju i zlostavljanju svojih kolegica, zbog velikog broja hvaljenih i nagrađivanih filmova, točnije doprinosa filmskoj industriji na svaki mogući način, ova najmoćnija holivudska faca ostala je sve ovo vrijeme nedirnuta i netaknuta. "Gangs of New York", "Pulp Fiction", "The English Patient", "Shakespeare in Love", "My Week with Marilyn", "Malena" … bolje da ne krenemo s nabrajanjem, ali iza svih tih blockbustera upravo stoji Harvey Weinstein i njegova The Weinstein Company producentska kuća koju je 2005. godine osnovao s bratom Bobom. Filmovi koji su izlazili iz njegove produkcije zaradili su preko 300 nominacija za Oscara, a o zaradi i dolarima da ne pričamo. Svi su željeli uzeti dio tog Weinsteinovog kolača koji je garantirao uspjeh u industrijiPa, zamjeriti se njemu generalno, nitko nije smatrao pametnim i mudrim. Lakše je bilo šutjeti i trpjeti, okretati leđa... No, eto, ipak mu se netko zamjerio, i to ni manje ni više nego New York Times koji je prije nekoliko dana izbacio veliku, detaljnu i kompleksnu priču u kojoj je otkriveno kako je Weinstein, producent kojeg je na jednoj dodjeli Zlatnih globusa glumica Meryl Streep nazvala bogom, čak 30 godina sustavno zlostavljao mlade glumice, asistentice, modele.

Danas Streep u svojoj izjavi tvrdi kako nije znala što se oko nje tada događalo i jedna je od rijetkih koja se oglasila po tom pitanju, a da je prethodno surađivala s njim. Slično je komentirala i Glenn Close koja je rekla kako je čula glasine o njegovom ponašanju, no nije u njih vjerovala te da je sad zbog toga "posramljena, ali i ljuta". Zanimljivo je da je ostatak Hollywooda, po tom pitanju ostao uglavnom tiho i skrušeno. Reakcija na temu zlostavljača, koju je javnost dočekala s gnušanjem jest ona modne dizajnerice Donne Karan, inače bliske Weinsteinove prijateljice, koja je svojom izjavom implicirala da su glumice koje su optužile producenta za silovanje i maltretiranje same to izazvale načinom oblačenja i ponašanja. Ubrzo se ponovno javila kako je sve izvučeno iz konteksta i da to nije njezino mišljenje. 

Harvey Weinstein

No, vratimo se na početak. Iako se o tome sve ove godine špekulirao, konačno se "potvrdilo" kako se notorni Weinstein čak osam puta tijekom svoje producentske karijere izvansudski nagodio sa svojim žrtvama, kako osjetljive informacije na tu temu ne bi izašle u javnost. Ali, kako je pokazala istraga cijenjenih newyorških novina, nije bilo riječ o "samo" osam slučajeva. Bilo ih je uistinu bezbroj, toliko da se više ne mogu niti izbrojati jer se svaki sat pojavi nova osoba, s novim iskazom.

Jedna od žena na koju se Weinstein neprimjereno okomio, a koja je među prvima javno progovorila o tome, bila je glumica Ashley Judd Producent joj je prije nekoliko godina uručio poziv u hotel u kojem je boravio. Ona je mislila da je riječ o poslovnom doručku. No, umjesto doručka dočekala ju je poruka u kojoj je Weinstein poziva u svoju sobu i dočekuje samo odjeven u kućni ogrtač s bonus ponudom, da ga glumica izmasira i potom gleda dok se tušira. "I kako da izađem iz sobe nakon takve ponude, a da ne uvrijedim osobu poput Harveya" prisjetila se slavna glumica svoje neugodne epizode. Istovremeno je Weinstein postigao izvansudsku nagodbu s glumicom Rose McGowan, zvijezdom filma "Scream" koja je tada imala 23 godine, a koja je za pozamašnu svotu pristala na šutnju, odnosno da svoju epizodu s Weinsteinom neće podijeliti s javnosti.

Niz se samo nastavlja, a za ovakvo traumatično iskustvo nije bila "zakinuta" ni privremena zaposlenica The Weinstein Companyja, Emily Nestor. No, njezina karijera u producentskoj kući trajala je ravno 24 sata jer dotična nije pristala na seks koji joj ovaj producentski moćnik ponudio, i to u zamjenu da joj karijera procvjeta. Priča tu ne staje. Talijansku manekenku i glumicu, Ambru Battilanu, Weinstein je pozvao u ured kako bi porazgovarali o njezinoj karijeru. Nekoliko sati kasnije na lokaciju je pozvana i policija, a poslije se pričalo kako je manekenka s njima bila u dosluhu i da je na sastanak zapravo došla ozvučena. Stvar se otela kontroli i stigla ravno na naslovnice tabloida, a Ambra je ispričala kako ju je tada Weinstein uhvatio za grudi i pitao jesu li prave. Bio je to slučaj u kojem producent nije prošao nekažnjeno, ali je tvrdio kako mu je sve bilo namješteno. Naravno, ostao je lakši za pozamašnu cifru jer je Batillani potom platio u zamjenu za daljnju šutnju. 

Harvey Weinstein, Ashley Judd

Cijeli slučaj je ipak kulminirao zapisom jedne od direktorica u The Weinstein Company, Lauren O’Conner. Naime, upravo je ona cijelu situacija detaljno opisala iz vlastitog iskustva i iskustva kolegica te upozorila tvrtku na producentove opasne navike i maltretiranja. Kazala je kako u kompaniji vlada otrovna atmosfera. 

Nakon što se u međuvremenu suočio sa svim tim optužbama, Weinstein je dao i izjavu u kojoj tvrdi kako mu je sada nakon svega jasno da je njegovo ponašanje izazvalo mnogo boli zbog koje se iskreno ispričava. "Iako pokušavam popraviti svoje ponašanje, znam da je preda mnom još dug put ", rekao je u izjavi koju je poslao New York Timesu, a pritom je blagoglagoljivo i pokunjeno poručio kako odlazi i na terapije te planira odmor kako bi se mogao detaljno posvetiti rješavanju problema koji ga je ovih dana zadesio. Njegova odvjetnica Lisa Bloom tvrdi kako je savjetovala Weinsteina o pitanju tretmana žena u radnom okruženju te kako on još mora učiti nove vještine. No, zanimljivo u cijelom slušaju jest i kako on odbacuje neke od optužbi koje mu se stavljaju na teret, a pogotovo od njegove nekadašnje zaposlenice Lauren O’Connor. Da cijela stvar bude gora, Weinstein je inače slovio kao liberal, borac za ženska prava, humanitarac. 

Iako je na priču u New York Timesa reagirao i tužbom, a poslije i priopćenjem u kojem se opravdava, producent je u međuvremenu dobio otkaz u vlastitoj producentskoj kući Direktori kompanije The Weinstein Company odlučili su ga smijeniti. No, Harveyja nije napustila samo njegova kompanija, nego ubrzo i dotična odvjetnica Lisa Bloom, koja je na svom Twitter profilu napisala kako više nije njegova pravna savjetnica. Producentov ponor se nastavio, napustila ga je i supruga Georgina Chapman. Ona je zatražila razvod jer kako kaže, smatra da su njegovi postupci neoprostivi. "Srce mi se slama zbog svih žena koje su pretrpjele nevjerojatnu bol zbog ovih neoprostivih postupaka. Odlučila sam napustiti supruga. Briga za našu malu djecu sada je moj glavni prioritet i molim medije za privatnost u ovom trenutku" - rekla je modna dizajnerica i glumica Georgina za medije, koja s producentom u braku od 2007. godine i s kojim ima dvoje djece. Na temelju njene izjave, oglasio se i sam Harvey koji je kazao: "Vodio sam teške razgovore sa svojom obitelji, jako teške, ali moja obitelj stoji uz mene … Georgina će me, zajedno s ostalima tjerati da budem bolje ljudsko biće i da se ispričam ljudima zbog lošeg ponašanju". 

Harvey Weinstein, Rose McGowan

No, kao i u vrlo sličnom slučaju američkog komičara Billa Cosbyja, čija je afera ne tako davno tresala filmsku industriju, svakodnevno se sve više visokoprofiliranih glumica javlja sa svojim iskazima i neugodnim iskustvima koje su imale s Harveyjem, posebno u svojoj mladosti. Posljednje koje su se javile su one s A liste. Među glumicama koje je pohotni zlostavljač Weinstein po sličnoj formuli maltretirao (poziv u hotel, doručak, golotinja, iniciranje masaže i iznuda seksualnih usluga…) bile su i Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette... Angelina Jolie otkrila je kako joj se tijekom snimanja filma "Playing by Heart", Weinstein nabacivao u hotelskoj sobi. Ona ga je tada odbila. Kazala je kako je imala jako puno neugodnih iskustava s Weinsteinom dok je bila mlada, nakon čega je odlučila da više nikada neće surađivati s njim. "Upozoravala bih druge ako su se dogovorili za angažman s njim. Takvo ponašanje prema ženama na bilo kojem polju, u bilo kojoj zemlji, je posve neprihvatljivo" poručila je Angelina u svom mailu na tu temu. 

Njezina kolegica, Gwyneth Paltrow ispričala je pak kako je i nju Weinstein jednom prilikom pozvao u svoj apartman na Beverly Hillsu, i to nedugo nakon što joj je dao ulogu u filmu "Emma", adaptaciji Jane Austen. Tada je imala samo 22 godine. I nju je zatražio da ga masira u njegovoj sobi. Pobjegla je prestravljeno i to ispričala svom tadašnjem dečku, Bradu Pittu. Ona se povjerila svom tadašnjem dečku Bradu Pittu koji se sukobio s Weinsteinom, no producent ju je ipak upozorio da nikome više ne priča o događaju. Koga je još sve slavni i donedavno "nedodirljivi" producent sve ove godine seksualno uznemiravao, pitanje je sata i dana kada će se pojaviti nove informacije, točnije nove optužbe na njegov račun.

Bob i Harvey Weinstein

Unatoč svemu, ostaje otvoreno pitanje - kako će sve zapravo završiti. Naime, činjenica je da Weinstein itekako donosi novac, a donosi i nagrade. S druge strane, vrlo je diskutabilno tko će i hoće li ga njegovi suradnici konačno početi ignorirati, napuštati u poslovnom kontekstu jer to je najmanje što trenutno mogu učiniti. No, u svakom slučaju ovo je valjda prvi put da je neki medij javno imenovao i proveo opsežnu istragu protiv Weinsteina, koji je očigledno na piku imalo mlade djevojke, a kojem se njegov buran temperament (po kojem je inače poznat) sve ovo vrijeme tolerirao, ali se nadamo da sve ovo drugo što mu pripisuju itekako neće.

Vjerujemo i kako će ovaj moćnik angažirati i najbolji mogući tim odvjetnika koji će biti vrlo ustrajni u njegovoj obrani, pa se možemo samo nadati da je u pitanju početak svojevrsnog početka kraja za Weinsteina. Nakon svega, logičan scenarij za ovog zlostavljača, ukoliko se naravno, dokažu sve iznesene optužbe, bio bi samo finalno Weinsteinovo potonuće, izgon iz industrije i najgori mogući oblik kažnjavanja. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više