Search

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć

30. rujna i 1. listopada

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Buro arhiva

Donosimo vam detaljan pregled dva dana odličnog umjetničkog programa na različitim lokacijama u centru Zagreba. U pitanju su Bijela noć i Dan otvorenog trga, manifestacije koje biste ovaj vikend svakako trebali posjetiti...

Ovu subotu, 30. rujna Zagreb će ponovno biti dio svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć (Nuit Blanche) koja će ujediniti raznovrsne umjetničke performanse, instalacije, kulturna događanja i intervencije. Projekt Bijela noć nastao je u Parizu kao jednodnevni besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti, a koncept su ubrzo preuzeli drugi svjetski gradovi, od Montreala preko Rige do Melbournea. Hrvatska će metropola već treću godinu za redom biti dio ove umjetničke bajke, a 13 lokacija u Donjem gradu posjetiteljima će dati priliku da uživaju u umjetnosti i istražuju skrivene kutke grada od 19:00 do 01:00. Ovogodišnja tema Nokturno u duhu je održivog turizma, budući da je 2017. godina proglašena Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Ono što nas najviše veseli su impresivne svjetlosne i audio instalacije te neobični performansi na lokacijama gdje biste ih najmanje očekivali kao npr. kod spomenika Nikoli Tesli, a jedan će zagrebački kip poprimiti novo ruho zahvaljujući posebnom mappingu. Cijeli program je besplatan, a evo što ne smijete propustiti!

Trg u G-duru
Lokacija: Hrvatsko narodno kazalište
Vrijeme: 21.15-1.00h

Svjetlosno-auditivna instalacija unutar kazališne zgrade. Dvjesto svjetlosnih tijela stvara novu kompoziciju arhitekture kazališta u kojoj komuniciraju vanjski i unutarnji prostor, otvarajući se u različitom spektru boja. Ritam boja i svjetla u sinkronicitetu je s nekim od najpoznatijih djela skladatelja klasične glazbe koje uživo transformira skladatelj i glazbenik Alen Sinkauz.

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć (фото 1)

Munjevita Izvedba
Lokacija: Kod spomenika Nikoli Tesli
Vrijeme: 19.00-1.00h

Teslini izumi jednako su korisni koliko i umjetnički izazovni. Mladi hrvatski izumitelj Ivan Kožar izradio je muzikalnu Teslinu zavojnicu, koja će uz pomoć plesača pod kreativnim vodstvom Emila Matešića proizvesti performans s iskrama od nekoliko milijuna volti. Nakon izvedbe posjetioci će moći uz pomoć neonskih cijevi i sami osjetiti snagu munje u svojim rukama.

Zvučni susreti Farszky-Sinkauz
Lokacija: Paviljon na Zrinjevcu
Vrijeme: 19.00-1.00h

Udaraljkašica Kaja Farszky te skladatelj, glazbenik i performer Nenad Sinkauz izvode svojevrsnu glazbeno-scensku izvedbu kao instant-kompoziciju u kojoj sudjeluju i tave i posude s vodom, pa i brusni papir. Svojom izvedbom stvaraju novi ritam noći.

Fantom
Lokacija: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Vrijeme: 20.00-1.00h

Fantom je čarobna izvedba koja pokušava uhvatiti i dodirnuti tajanstveni svjetleći objekt koji se propinje iznad glava promatrača te prolazi između njih. Njegov čudesan let uživo prati izvedba na violončelu. Fantom tako poput alkemičara pokušava uloviti snove svih onih gledatelja koji su spremni povjerovati u njegovu čaroliju.

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć (фото 2)

Znanost i umjetnost
Lokacija: Trg J.J.Strossmayera
Vrijeme: 19.30-1.00h

Strossmayerov park otvara se kao park znanosti u novoj vizuri koja je koncentrirana na poziciju kipa Josipa Jurja Strossmayera i začelje zgrade HAZU-a. Centralni kip J. J. Strossmayera, čovjeka koji je utemeljitelj značajnih hrvatskih institucija, postaje sjecište znanosti i kulture. Kroz mapiranje kipa te kroz vizualnu povijest samog trga, i to kombinacijom mapiranja kipa i zgrade HAZU-a te povezano sa zvučnom i svjetlosnom prostornom instalacijom, gradi metaforičku priču o smislu i važnosti znanosti i kulture.

Samo šuma
Lokacija: Trg kralja Tomislava
Vrijeme: 19.30-1.00h

Na zagrebačkom asfaltu nailazimo na gustu šumu. U šumi se može šetati, sjesti i odmoriti. Šuma je ozvučena i posjetitelji imaju dojam da su na trenutak uistinu zalutali u kakvu šumu u kojoj uz uporabu moderne tehnologije možete, ako bolje pogledate, naići i na neke neobične nemani.

Pripovijetka
Lokacija: Mažuranićev trg
Vrijeme: 19.00-1.00

Višekanalna audiovizualna instalacija u parku na Mažuranićevu trgu. Nekoliko zaslona raznih dimenzija smještenih među zelenilom čini scenu ovog događanja. Osnova rada narodna je pripovijetka Jaje Harambaša, koja govori o hrabrom jajetu koje napušta svoje selo kako ne bi bilo pojedeno. Putem sreće druge životinje, koje se pridružuju potrazi za boljim mjestom za život. Koristeći se osnovnim motivima basne, instalacija kroz likove životinja aktualizira relevantne teme za život u gradu, odnos prema javnom prostoru, arhitekturi i svakodnevici življenja u gradu.

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć (фото 3)

Yujiapu - audiovizualni performans
Lokacija: Francuski paviljon (u sklopu Festivala 25 FPS i Rezidencije Muzičkog salona)
Vrijeme: 22.00h

Filmski redatelj Karl Lemieux i umjetnik zvuka BJ Nilsen posjetili su Kinu u zimu 2015. kako bi dobili materijal o zloglasnim gradovima duhova. Rad koji prezentiraju u izvedbi uživo sastoji se od prizora i zvukova snimljenih u Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se ondje izgradio milijarderski projekt, buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada u Yujiapuu te linije i okviri filmske vrpce na dvanaest 16 mm projektora grade vizual apstraktnih elementa koji polako otkrivaju neviđenu pustoš urbanog krajolika. Muzički je materijal nastao elektroničkom manipulacijom izvornih snimki – field recordinga iz Yujiapua.

Priča o umjetnosti ovog vikenda u Zagrebu neće stati u subotu! Već tradicionalni, četvrti Dan otvorenog trga održat će se u nedjelju 1. listopada, od 11:00 do 13:00 sati. Ove su godine uz HNK, uključeni i Muzička akademija te Muzej za umjetnost i obrt i Školski muzej koji će povoljnijim ulaznicama i besplatnim vodstvima približiti izložbe svim posjetiteljima.

Za početak, priuštite si obilazak kroz unutrašnjost zgrade HNK i otkrijte tajnu povijest kazališta. Glumci će vam pričati priče o najljepšoj zagrebačkoj kazališnoj zgradi svakih sat vremena od 10 do 13h. Nadalje, s početkom u 11h, na balkonu HNK te tratinama na istočnoj i zapadnoj strani trga, izvodit će se ulomci iz opernih, baletnih i dramskih predstava koje će izvesti umjetnici Hrvatskog narodnog kazališta i Muzičke akademije i time će predstaviti ovosezonski repertoar kazališta.

Sve što trebate znati o spektakularnoj manifestaciji Bijela noć (фото 4)

MUO će ove nedjelje raditi do 19h, a bit će moguće po sniženoj cijeni pogledati zadnji dan izložbe "Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici" te ostalog postava uz besplatno vodstvo. Hrvatski školski muzej bit će besplatan za sve, a moći će se pogledati stalni postav muzeja (1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća) te izložba "Kad bi drveće hodalo. Ostavština Grigora Viteza".

Što god da odabrali ovaj vikend rezervirajte za umjetnost i kulturu jer Zagreb će joj biti posvećen dva dana! Detaljan popratni program za Bijelu noć potražite ovdje te za Dan otvorenog trga ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više