Search

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju?

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju?

Apsolutni pobjednik Oscara 2020. godine

Tekst: L.L.

Image: Getty Images,
IMDB

Južnokorejski filmaš Bong Joon-ho na jučerašnjoj je dodjeli nagrade Oscar iznenadio sve, a sudeći prema reakcijama na osvojena priznanja, i samoga sebe. Sa sjajnim filmom "Parazit" osvojio je prestižnu nagradu za film godine i tako s trona skinuo favorite poput "Jokera" i "Once Upon a Time in Hollywood". Iako se o njegovoj pobjedi prije dodjele nagađalo skromnim tonom, Bong Joon-ho svijetu je uspio prenijeti svoje umijeće, a svijet i sama Akademija zatim su, čini se, isto prepoznali pa i bogato nagradili. Njegov je film tako u povijest ušao kao prvo južnokorejsko ostvarenje koje je uopće primilo nominaciju za Oscara, a zatim isti i osvojilo u čak nekoliko kategorija. Naime, Bong Joon-ho za "Parazita" je osvojio nagradu za najboljeg redatelja, za najbolji originalni scenarij, za najbolji internacionalni film i Best Picture nagradu za najbolji film 2019. godine. Tako je "Parazit" postao prvo ostvarenje koji nije na engleskom jeziku, a osvojilo je Oscara za najbolji film.

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju? (фото 1)

Danas svjetski poznati južnokorejski filmaš rođen je 1969. u gradu Daegu u Južnoj Koreji, završio je sociologiju na južnokorejskom Yonsei Sveučilištu, dvije godine služio u vojsci, a zatim je, po povratku, na fakultetu osnovao filmski klub "Yellow Door" koji je, mogli bismo reći, označio početak njegove karijere filmaša. Nakon sociologije, upisao je korejsku filmsku akademiju, gdje je počeo stvarati još više, a već 1990-ih, jedan je njegov film, "Memory Within the Frame and Incoherence" prikazan na filmskom festivalu u Vancouveru te brojnim lokalnim filmskim festivalima.

Valja spomenuti i kako je, negdje između izgradnje hvalevrijedne karijere i postizanja svjetskog uspjeha, Bong Joon-ho oženio današnju, jednako skromnu, suprugu Jung Sun-young te zajedno imaju sina Hyomina Bonga koji je također odlučio krenuti očevim, filmaškim stopama te iza sebe ima već nekoliko uspješno odrađenih manjih projekata.

Upravo ono što ime njegovog oca danas predstavlja za Hyomina Bonga, imena poput Martina Scorsesea i Quentina Tarantina oduvijek su predstavljala za Bong Joon-ho-a, a danas je, vjerujemo, ogromno priznanje dobiti toliko vrijedne i velike pohvale za film koji je nadišao čak i ideje velikog Tarantina. Na spomen konkurecije kada su u pitanju filmske nagrade, Bong Joon-ho u jednom je intervjuu dao popriličnu diplomatsku, ali tako jasnu izjavu.

"Biti nominiran s takvim imenima velika mi je čast i, na kraju krajeva, mislim da svi zapravo koristimo isti jezik - filmski."

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju? (фото 2)

Prije "Parazita", južnokorejski je filmaš iza sebe već imao nekoliko više nego uspješnih projekata. Sada već davne 2006. godine stvorio je film "The Host", a nekoliko godina kasnije i film "Snowpiercer" kojima se probio na sam vrh južnokorejske filmske scene. Internacionalni uspjeh Bong Joon-ho okusio je pak još 2017. godine svojim filmom "Okja" koji je tada osvojio brojna priznanja, a u kojem se, između ostalih, pojavljuju i holivudske zvijezde kao što su Tilda Swinton i Jake Gyllenhaal. Filmom "Okja" ispričao je divnu priču o djevojčici koja se bori protiv multinacionalnih kompanija kako bi spasila svog najboljeg prijatelja Okju, zvijer koja je s njom provela cijeli život. I taj je film, politički i socijalno prenio poruku koju je, u prenesenom značenju, svojim filmovima Bong Joon-ho oduvijek htio, pa i nastavio širiti.

Osim dotadašnjih hvalevrijednih uspjeha, važno je spomenuti, za Bong Joon-ho-a protekla je godina bila velika i zbog jednog značajnijeg razloga. Prije desetak je godina, naime, snimio film o ubojstvima u južnokorejskom gradu Hwaseongu. Deset žena silovano je i ubijeno u razdoblju od 1986. do 1991. godine, a 2003. godine Bong Joon-ho odlučio je snimiti film "Memories of Murder". Prikupio je tada podatke koje mu je ustupila policija, novinari te prijatelji i obitelj žrtava, kako je objasnio, no falio mu je taj jedan mali komadić, htio je znati kako ubojica zapravo izgleda. Nešto prije premijere filma "Parazit" do njega je došla vijest kako se desetak godina nakon objavljivanja njegovog filma, u jednoj južnokorejskoj policijskoj postaji pojavio čovjek koji je priznao silovanja i ubojstva. Tada je, kako je izjavio u jednom intervjuu, njegova misija napokon bila ispunjena.

Nakon uspjeha s "Okjom" i sjajnih vijesti iz domovine, Bong Joon-ho, čini se, u potpunosti se opustio pa krenuo u osvajanje svijeta filmom "Parazit". Ostvarenje je to s elementima crne komedije, drame i krimića, kojeg su ubrzo po prikazivanju na nekim od najvećih filmskih festivala u svijetu, publika i struka proglasili najboljim filmom desetljeća.

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju? (фото 3)

Po izlasku filma "Parazit" kritika i filmski znalci bili su oduševljeni načinom na koji je snimljen, radnjom koje oduzimaju dah i onom mrvicom crne komedije koja nam je zatim svima zajedno pomogla shvatiti što je Bong Joon-ho htio reći. Za svoj je film jednom prilikom izjavio kako istim želi potaknuti publiku na razmišljanje, pa i dijeljenje ideja koje su se u trenutku gledanja u glavama pojedinaca rađale.

"Nadam se da će publika nakon gledanja filma imati o čemu razmišljati. Na određenim dijelovima, film je smiješan, u drugima će vas natjerati da se bojite, u trećima vas rastužiti. Jedino što želim jest da takav prikaz filma natjera ljude da sjednu, popiju piće i popričaju o idejama koje su im se vrtjele u glavi za vrijeme gledanja filma", rekao je tada.

Ovaj je svestrani filmaš, treba dodati, imao i nekoliko cameo uloga u vlastitim filmovima, pojavljivao se u dokumentarcima, svojim djelima stvarao povijest, a onda su ta ista djela od jučerašnje dodijele napravila povijesni trenutak za njega. Nagrade i priznanja koja je do jučer primio, a primanje kojih sam naziva sekundarnim poslom i nečime u čemu se trudi što više uživati, uključujući Zlatne globuse, premijere na brojnim svijetskim festivalima poput onog u Cannesu, čini se, bile su samo uvertira u ono što je Bong Joon-ho-a tek čekalo.

Tko je Bong Joon-ho, čovjek koji je stvorio najbolji film na svijetu i pomeo holivudsku konkurenciju? (фото 4)

Akademija se, naime, na veliko iznenađenje, napokon odlučila tek mrvicu odmaknuti od #MeToo pokreta i politički korektnih filmova, onih koji paze na svaki detalj i govore o pogrešnim postupcima koje je danas teško ispraviti te najvažniju filmsku nagradu godine dodijelila južnokorejskom filmu koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Veliko bravo za Bong Joon-ho-a i promjene koje tek dolaze. A vi, ako još uvijek niste pogledali film "Parazit", jedino što morate znati jest da bolje vrijeme od ovog naprosto nećete pronaći.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više