Search

Tko stoji iza hipnotizirajuće glazbe trenutno najpopularnijeg tv serijala?

Tko stoji iza hipnotizirajuće glazbe trenutno najpopularnijeg tv serijala?

Dvojac iz benda S U R V I V E


Image: screenshot

"Stranger Things" nova je genijalna Netflixova tv serija, a ono što je još genijalnije jest njezina glazba iza koje stoje dva člana iz američkog benda Survive. Upravo oni su svojom sjajno pogođenom estetikom itekako doprinijeli velikom uspjehu ovog televizijskog remek-djela o kojem trenutno svi pričaju.

Iako se već iz prvog trailera o kojem smo pisali ovdje vidjelo da nam stiže nešto izvrsno, odmah po izlasku serije "Stranger Things" bilo je jasno kako se radi o svojevrsnom remek-djelu sa Spielbergovim, Kingovim i Carpenterovim DNK-om u sebi, a s druge strane originalnom pričom i inspirativnom vizualnom estetikom. Vibra 80-ih, sjajan "povratak" Winone Ryder kao i ostala glumačka postava, kamera, naracija, scenografija, fantastična i uvjerljiva gluma klinaca, razrađeni dijalozi, mistična atmosfera te zastrašujuća čudovišta kao da su ispala iz radionice filmaša Guillerma del Toroa… samo su djelić onoga što ovaj serijal čini hipnotizirajućim i opravdano sjajnim, hvaljenim. No, ono što je jednako privuklo veliku pažnju, osim same serije i radnje, jest i njezina dominantna, karakteristična i intrigantna glazba. Atmosferična, ona iskonska čista elektronika iz razdoblja 80-ih sa spooky misterioznim i dark melodičnim synth pulsirajućim prizvukom, pokazala se akcentnim bonusom, koji je očigledno svima izvrsno "sjeo". Jer dan kada je "Stranger Things" službeno lansirana na Netflixu, točnije 15. srpnja, na društvenim mrežama, pa potom i medijima postavljalo se prilično učestalo pitanje, tko pobogu potpisuje glazbu i hoće li Netflix ponuditi i službeni soundtrack serije "Stranger Things", kao i u dosadašnjim slučajevima svojih serijala. Odgovor je, na svu sreću da hoće, samo je pitanje dana. 


Iako se u međuvremenu pojavila djelomična playlista s poznatim nam izvedbama pjesama koje smo isto imali prilike čuti u osam epizoda ove znanstveno fantastične horor serije prve sezone, poput Joy Divisiona i stvari "Atmosphere", The Clasha i "Should I Stay or Should I Go", Toto i "Africa", fanovi ipak nisu (još) dobili ono za čime su inicijalno čeznuli od prvih popratnih tonova serije, ono što traže i žele slušati jest - ostatak glazbene podloge čiji se karakteristični vibe može već čuti i osjetiti u otvornoj glazbenoj temi serijala, a koja neodoljivo podsjeća na spooky specifičnu elektroniku horor pionira Johna Carpentera i benda Tangerine Dream-a. A upravu to otvornu temu iz "Stranger Things" serije potpisuju dvojac Kyle Dixon i Michael Stein, inače ne jedini članovi američkog retro electro synth benda imena S U R V I V E. 

Tko stoji iza hipnotizirajuće glazbe trenutno najpopularnijeg tv serijala? (фото 1)

Upravo je njihov glazbeni izričaj privukao tvorce serijala, tzv. braću Duffer, Matta i Rossa ("Wayward Pines"), koja su im upit za suradnju na seriji uputila tek mailom, a sve ostalo je sada povijest. "Čini se da su braća Duffer veliki fanovi benda S U R V I V E. Čuli su našu glazbu koju smo radili za film "The Guest" iz 2014. godine. Poslali su nam mail i pitali jesmo li slobodni za suradnju. Našu pjesmu "Dirge" s našeg posljednjeg LP-a iskoristili su za trailer koji im je bio potreban tek za pitch serije na Netflixu. I onda su shvatili kako to zapravo sve skupa savršeno funkcionira.” kazali su Dixon i Stein u jednom intervjuu i objasnili na koji su način zapravo uspjeli komponirati doslovno deset sati glazbe za seriju.

Tko stoji iza hipnotizirajuće glazbe trenutno najpopularnijeg tv serijala? (фото 2)

Tko stoji iza hipnotizirajuće glazbe trenutno najpopularnijeg tv serijala? (фото 3)

"Snimali smo mi glazbu već četiri godine i ostalo nam je jako puno toga za što smo nekako uvijek govorili da će biti jednom za neki film, jer smo oboje zapravo blago opsjednuti filmovima i filmskom glazbom. A kad su nas angažirali za "Stranger Things", što nikako nismo mogli odbiti, onda smo to sve skupa nekako sjedinili i prošli, preradili, iskoristili, doradili i oplemenili te posebno razvili za svakog lika iz serije, pojedine situacije… Bili smo u procesu od samih začetaka serijala kada nije bio poznat niti konkretan "cast", sve je bilo na riječima i opisima, tako da nam je to zapravo jako na neki način pomoglo. Vizija je bila da složimo nešto glazbeno prilično zastrašujuće, nešto što je strašno i za klince, ali i za odrasle, pogotovo za određene scene. Dali su nam pritom odriješene ruke, uz naravno prethodne sugestije.” pojasnili su Dixon i Stein te ispričali anegdotu kako su odmah po lansiranju serije otišli na kampiranje i kako neko vrijeme nisu imali signala na mobitelu te da im je mobitel gotovo izgorio kada su počele stizati zaostale poruke pohvala i čestitki i notifikacije u onom trenu kada su konačno došli u zonu signala. Priznaju i kako to nisu nimalo očekivali, ovakav hype, da im je suradnja bila veliki izazov i gušt te da nemaju još jasno definirane planove za dalje, ali da zato imaju hrpetinu mailova na koje moraju odgovoriti te da im uskoro izlazi i novi, drugi album. Zvat će se "RR7349", imat će devet pjesama koje će biti popraćene "vojskom sintesajzera" s obzirom da su se pohvalili kako imaju cijelu jednu zavidnu kolekciju, drum mašinama te ostalom elektroničkom opremom. A dok čekate službeni izlazak soundtracka iz "Stranger Things" serije ili pak novi album, ili oboje, poslušajte njihov dosadašnji rad u nastavku. Naime, mi smo oduševljeni i ne možemo prestati slušati već danima, dok su neki od nas seriju već dosad pogledali i dva puta. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više