Search

Što će biti cool raditi, čitati i slušati ovog ljeta?

Što će biti cool raditi, čitati i slušati ovog ljeta?

Tekst: BURO.


Svaka godina ima neki special touch, svoje trendove, ludosti i genijalnosti prema kojima je pamtimo. Prošla je nažalost prošla u sjenci pandemije, mada i nju, kada smo rekapitulirali, ispostavilo se da su se dogodile neke ozbiljno sjajne stvari. Čak je i u takvoj godini bilo onih stvari koje su nas radovale i skretale nam pažnju, muzike koja je spašavala dane, serija koje su obilježile godinu, novih trendova i fenomena. Ipak, prije nego što dođemo do kraja godine, i vremena da popišemo što je sve obilježilo ovu, na red dolazi možda još zanimljiviji dio: predviđanja! Prema svemu što vidimo, svim tendencijama koje uočavamo, ovo će biti kul stvari ljeta 2021.

2000-te

Sasvim očigledno, pomama za 2000-ima je došla i ne namjerava otići u neko skorije vrijeme. Ne jenjava, i po svemu sudeći, ni neće do daljnjeg. Ne samo da su moda i beauty prepuni utjecaja iz ovog perioda, nego i dnevne vijesti ispunjavaju priče i novootkriveni skandali tadašnjih zvijezda kao što su Britney Spears, Paris Hilton ili Lindsey Lohan koja se bacila u svijet NFT umjetnosti. 2000-te doživljavaju svoj revival i mnoge figure koje su neko vrijeme bile zaboravljene (ili se barem tako činilo), se opet nalaze u centru pažnje. Istovremeno, na ljeto nas očekuje i dosta remakeova poznatih naslova 2000-ih i čini se da će period pred nama biti idealno vrijeme za obnavljanje gradiva iz lekcije 2000., ali i pretresanje ormara u potrazi za špangicama i kompletima koje opet možemo nositi.

biti offline

Lorde, Warsan Shire i Michaela Coel imaju nešto zajedničko, a to je da su sve tri ograničile provođenje vremena na društvenim mrežama i uopće svoje online prisustvo u cilju boljeg fokusiranja na projekte, ali i izbjegavanja konstantnog osjećaja nadgledanja od strane fanova i kritičara. Tko je što napravio i zašto je to pogrešno je tema broj jedan društvenih mreža i zna postati izuzetno naporno kada si poznata ličnost kojoj se gleda i mjeri svaki korak. Zato je važno naći zdravi balans. Da uvježbamo kako da vrijeme koristimo najproduktivnije i najugodnije moguće, a to sigurno ne znači bjesomučno scrollanje kroz tuđe feedove. Da kakofoniju mreža zamijenimo mirom i fokusom na ono što radimo. Uostalom, mora biti da je izuzetno dobra taktika ići što češće offline, jer nije slučajnost da su ove tri žene koje prakticiraju "nedostupna" sistem istinski genijalne u onome što rade.

Summertime sadness VIBE

Nije Lana del Rey jedina koja zna tugovanje učiniti privlačnim i kul. Zapravo, u posljednje vrijeme se pojavila čitava jedna nova scena u koju spadaju imena poput Jensen McRae, Olivia Rodrigo i Phoebe Bridgers. One su vratile baladama dostojanstvo koje su imale i ponovo ih uspostavile kul tipom pjesama. Nisu zainteresirane za besmislene riječi, ali baš ni za pretjerivanje i patetiku već pronalaze sasvim kul dozu emotivnosti i sentimentalnosti. Postoji nešto sirovo u njihovom zvuku i podsjećaju na drugu generaciju kantautorica kao što su Jenny Lewis, Fiona Apple i Michelle Branch koje su išle ovim putem. Kul sentimentalnost je melodija u kojoj se njišemo ovog ljeta.

Maksimalizam

Otkako nam je od prošle godine mnogo toga bilo uskraćeno, ove godine želimo sve! I zato raditi mnogo stvari, biti mnogo toga i biti ponosan na to, truditi se, ne plašiti se onog “malo si previše…” komentara. Biti previše, i na previše strana, pojačati sve na maksimum, razigrati i interijere i ormare, eksperimentirati i isprobavati. Prošle godine smo shvatili kako je sve veoma nestabilno i prolazno tako da ove godine: neka bude svega! I to u dinamici koju želimo, bez pravila i sputavanja! Maksimalizam na svim planovima zvuči kao sasvim logičan odgovor na sputavanja 2020.

UmJetnice

Prošla godina je bila katastrofa u pogledu javnih događanja ali ove godine se situacija ozbiljno popravlja, a art svIJet to proslavlja uz velike retrospektivne izložbe. I to umjetnica! Ako je Linda Nochlin ’71 pitala "Why Have There Been No Great Women Artists?” možemo reći da je ova godina cIJela u znaku velikih umjetnica. Sophie Taeuber-Arp, poznata po geometrijskoj apstrakciji, povezanošću s dadaističkim pokretom i suradnjama s mužem Hansom Arpom dobiva svoju retrospektivu "Sophie Taeuber-Arp: Living Abstraction" koja je već postavljena u Kunstmuseumu u Baselu pa odatle ide u London pa u New York. U muzeju Thyssen-Bornemisza u Madridu je prije nekoliko dana otvorena retrospektivna izložba radova Georgiae O'Keeffe koja zatim ide u Centre Pompidou u Parizu pa sljedeće godine u Basel. Izložba "Yayoi Kusama: A Retrospective" otvorena je u Gropius Bau u Berlinu nakon čega ide u Tel Aviv i predstavlja retrospektivu osam najvažnijih Kusaminih izložbi koje su se otvorile između 1952. i 1983., a sada će biti rekreirane. Koju god od izložbi da uspijete uhvatiti i u kojem god gradu, obećavamo da će biti genijalno.

Što će biti cool raditi, čitati i slušati ovog ljeta? (фото 1)

profili sa memovima

I to veoma specifičnim nišama. Meme profili kao što su @on_a_downward_spiral ili @freeze_magazine predstavljaju sve specifične fore, kaotične kombinacije i presjeke, kao i profiltrirani internet u svom najboljem obliku. Meme može postati bilo tko ili bilo što, od Fione Apple i Kate Bush preko Lizzo do naslova tekstova o temama iz popularne kulture. Nitko nije siguran da neće postati dobra internet fora, a ovi posebno kurirani profili će ostati favoriti i ove godine i svakome dati ono što traži. Dobru dozu zabave, u polju koje osobno najviše razume.

kreativnost

Tafting (da to su oni mekani tepisi koje viđate svuda), vez, pisanje poezije, video eseji, blogovi, pravljenje zineova, LiveStreaming, WebCam fotografija i sve ostalo što vam padne na pamet. Sve to je bilo popularno i prije, a ove godine će biti još više jer nam je svima potreban neki oblik ispoljavanja onoga što osjećamo. Komunikacija emocija i misli i ideja kroz stvaranje.

Knjiga “The Vanishing Half”

Bestseller New York Timesa, čiji prijevod u Bookinom izdavaštvu dolazi na ljeto i koje će zasigurno biti jedna od the knjiga na svim listama. “The Vanishing Half” donosi priču o dvije identične blizanke Vignes koje su iste zapravo samo na prvi pogled. Nakon što su odrasle u malom južnjačkom gradu i pobjegle od kuće sa 16 godina, njihovi životi su krenuli u sasvim drugom smjeru: njihove obitelji, zajednice u kojima žive, njihovi rasni identiteti. Jedna sestra živi s kćerkom u crnačkoj zajednici u istom gradu iz kojeg je nekada pokušala pobjeći. Druga je “prešla” u bjelačku zajednicu, udala se za bijelca i vodi sasvim drugačiji život, a knjiga prati ne samo kako su njihovi životi povezani, već razvoj obiteljii generaciju za generacijom od 50-ih do 90-ih i od Juga do Kalifornije. Maestralno djelo koje jedva čekamo pročitati!

Nova održivost

Iako možda još uvijek ne znamo što je "novo normalno", znamo da je ono staro normalno bilo sve samo ne ta riječ i da su se tijekom prošle godine dogodile velike i važne promjene. Ono što nam sada ostaje kao zadatak je da se pronađu novi sistemi održivosti, zaštite, suradnje, da više razmišljamo, i osmislimo kako ćemo raditi bolje, kako izgleda suvremeno radno okruženje izmijenjeno radom od kuće, što je produktivnost. Kolektivna svijest se promijenila i vrijeme je da to primijenimo i u praksi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više