Search

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu?

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu?

Tekst: BURO.

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopuda, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika, u razdoblju od 1. do 5. srpnja ove godine održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 1)
Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 2)
Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 3)

Ponta Lopud donosi ekskluzivne filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, kreativne susrete filmskih profesionalaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost te jedinstvena gourmet iskustva i dru-ženja u opuštenoj atmosferi otoka Lopuda poznatog po kvalitetnoj, organskoj mediteranskoj hrani i kvali-tetnom umijeću življenja. Posebna pažnja posvećena je i ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 4)

„Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i Covid pandemija donijela velike promjene i u mom živo-tu. Prijateljstvo s bračnim parom Purivatra i život na otoku tijekom zadnjih godinu i pol iznjedrili su nastanak festivala Ponta Lopud. Ideja da Lopud stasa u „kreativni hub“ trebala bi ovom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, jer Lopud to zaslužuje.“, izjavila je Tilda Grossel Bogdanović, direk-torica Ponta Lopud Festivala.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 5)

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti Ponta Lopud uz podršku industrijske platforme SFF-a Cinelink nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagra-de Oscar 2013. godine za najbolji film na stranom jeziku IDA. Tijekom tri majstorska tečaja namijenjena režiserima i glumcima iz regije i svijeta Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. U razgovorima o svom bogatom filmskom stvaranju, a koji će se održavati na brojnim otočkim lokacijama uključujući i hotel Lafodia, Pawlikowski će uključiti i polaznike, koji će predstavljati svoje ideje, vizije i projekte. Kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profe-sionalnih prijateljstava. Polaznici ove godine stižu na izravan poziv organizatora dok će idućih godina po-ziv za profesionalne filmske radionice biti i javno otvoren.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 6)
Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 7)

“Radujem se prilici da na predivnom otoku Lopudu pokrećemo projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma. U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti.“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 8)

Večernji sati tijekom festivala u programu su, osim za uživanje u ponudi otočkih restorana, rezervirani za filmske projekcije filmova Pawela Pawlikowskog na ekskluzivnim lokacijama ‘pod zvijezdama' na otoku. Na program su filmovi “Hladni Rat“ (Cold War, 2018.) koji će biti prikazan unutar zidina lopudskog franjevačkog samostana i “Moje ljeto ljubavi“ (My Summer of Love, 2004.) na lopudskoj plaži LaBaya ispred najpoznatijeg otočkog hotela Lafodia. Posljednjeg dana, na plaži hotela Lafodia, na programu je projekcija filma braće Dardenne “La Promesse” po izboru samog Pawlikowskog.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 9)
Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 10)

Svi posjetitelji festivala Ponta Lopud imat će priliku posjetiti Lopud 1483 i razgledati umjetničku zbirku iz zaklade obitelji Thyssen-Bornemisza, prema prethodno dogovorenom rasporedu. Lopud 1483 također uključuje svjetski poznati Umjetnički paviljon Your Black Horizon, autora Olafura Eliassona i Davida Ad-jayea postavljen u središtu otoka. Uz umjetničku zbirku, posjetitelji će moći uživati u obilasku meditacij-skog vrta s aromatičnim biljem u srcu samostanskog imanja na putu do tvrđave gdje će se održati filmske projekcije.

Što nam donosi prvi Ponta Lopud Festival na otoku Lopudu? (фото 11)

Ulaz na filmske projekcije kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost je bes-platan, a tijekom održavanja Ponta Lopud Festivala bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubro-vnika na Lopud i natrag po simboličnim cijenama.

Sve informacije o Ponta Lopud Festivalu dostupne su na www.pontalopud.hr. Rezervacije ulaznica za filmske projekcije, te informacije o brodskim transferima bit će dostupne na web stranici www.pontalopud.hr od 15. lipnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više