Search

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu

Sve nam je otkrila Vera Jergović Bolanča


Image: PR

Ustanova zbog čijeg djelovanja smo svi počeli planirati odmor u Šibeniku i ove godine dovodi zvučna imena na svoja kulturno-glazbena događanja, a nama su otkrili kojim se sve projektima još bave i koja je njihova tajna uspjeha...

U posljednje dvije godine grad koji se uspio kulturno revitalizirati u pravom smislu te riječi jest Šibenik. Od trenutka kada je 2016. godine Tvrđava kulture počela sa svojim djelovanjem, jako puno domaćih, ali i stranih turista je počelo ovaj grad stavljati kao destinaciju koju tijekom ljeta jednostavno moraju posjetiti. Riječ je kompleksnom projektu koji za vrijeme ljetnih mjeseci dovodi zvučna imena za svoja kulturno-glazbena događanja, a nedavno su objavili kako će ovo ljeto nastupati Roisin Murphy, britanska dance ikona ekscentričnog stila, i time su dokazali kako svojim stanovnicima, ali i turistima, da planiraju dovoditi samo najbolje od najboljih. O svemu, od toga kako su nastali pa do toga što možemo sve očekivati ovoga ljeta, rekla nam je Vera Jergović Bolanča, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću.

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 1)

Kako je projekt Tvrđave kulture Šibenik uopće nastao?

Tvrđava kulture Šibenik temelji se na suvremenom konceptu upravljanja kulturnom baštinom u kojoj ona ima ulogu generatora kulturnog, turističkog i gospodarskog razvoja lokalne sredine kroz inovativne sadržaje i programe. Djelujemo kao ustanova u kulturi koja upravlja šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone obnovljenim europskim sredstvima, a čiji je osnivač grad Šibenik.

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 2)

Koji je bio cilj ovog projekta i je li se on ostvario?

 Naš cilj je da sve ono što radi Tvrđava kulture pozitivno utječe na kvalitetu života Šibenčana, ali i svih onih koji grad posjećuju. Sve što radimo usmjereno je na doživljaj dok je u fokusu našeg djelovanja između baštine i čovjeka znak jednakosti. To je smjernica prema kojoj kreiramo našu politiku upravljanja, prema kojoj generiramo programe i sadržaje. Da uspijevamo u tome govori konstantno povećanje broja posjetitelja, broja programa i percepcija Šibenika i tvrđava kao nezaobilazne doživljajne destinacije u Dalmaciji. Koncerti, filmski festivali, festivali klasične glazbe, izvedbe opera i baleta, izložbe, konferencije, radionice, prezentacije, promocije su samo dio onoga što se na tvrđavama događa tijekom godine. Tvrđave su ujedno i platforma za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, lokalnog gospodarstva, posebno malih i srednjih lokalnih poduzetnika. Primjerice, u gastro-kulturnom centru Tvrđave Barone posjetitelji imaju prilike okusiti i upoznati jedinstvene proizvode šibenskog kraja kroz suradnju s čak 51 lokalnim proizvođačem. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 3)

Ovaj projekt uspio je Šibenik upisati na kulturnu mapu Hrvatske, koje ste sve projekte imali do sada na koje ste zbilja ponosni?

Teško je izdvojiti neki određeni projekt jer svi projekti koji su realizirani i koji se trenutno realiziraju predstavljaju značajan doprinos održivom gospodarskom razvoju grada i županije. Činjenica je da je Grad Šibenik u kratkom vremenskom periodu od svega par godina uspio valorizirati svoju kulturno-povijesnu baštinu i zapakirati je u privlačan i prepoznatljiv turistički proizvod. Obje tvrđave obnovljene su većim dijelom bespovratnim sredstvima iz fondova EU-a, a upravo je u tijeku provedba projekta Fortress ReInvented koji se financira iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Dovršetkom tog projekta, posjetiteljima Tvrđave sv. Mihovila u dvjema cisternama iz 15. stoljeća tehnologijom 3D mappinga bit će prezentirana povijest i značaj tvrđave za razvoj grada. Time će trenutna hi-tech ponuda tvrđava biti dodatno nadograđena. Naime, na Tvrđavi Barone Šibenik iz 17. stoljeća oživljen je tehnologijom proširene stvarnosti – u skladu s najsuvremenijim svjetskim trendovima u interpretaciji kulturnog naslijeđa. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 4)

Kada je u  pitanju kulturno - umjetnički program, što se sve našlo u ponudi Tvrđava i koji su vaši načini privlačenja gostiju iz inozemstva?

Neki posjetitelji su oduševljeni samim obilaskom tako impozantnog spomenika kao što je primjerice Tvrđava sv. Mihovila i pričom koja se veže uz nastanak grada dok drugi vole moderan način prezentacije kroz tehnologiju proširene stvarnosti na Tvrđavi Barone. Kada posjetitelji saznaju da šibenske tvrđave žive i bogat „noćni“ život te da na pozornicama nad gradom mogu uživati u nečem tradicionalnom i autohtonom kao što je nastup Ansambla Lado ili pak doživjeti koncert aktualnih svjetski poznatih izvođača kao što je LP ostaju ugodno zatečeni jedinstvenim ambijentom i doživljajem koji je spoj baštine i umjetnosti. Iz godine u godinu nastojimo promovirati naše programe na što više inozemnih tržišta, a krajnji cilj je da tvrđave i sve ono što one nude bude razlog dolaska u Šibenik. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 5)

Osim događaja koji njeguju kulturnu baštinu, organizirate i događaja koji su zabavnog karaktera. Smatrate li da je i obrazovna i zabavna komponenta ovakvih projekata nužna za uspjeh?

Danas je veliki svjetski trend edutainment (Educational entertainment) jer učenje je uvijek uspješnije ukoliko je zabavno. Isto je i s kulturom, ona ne mora isključivati zabavu i obratno. Jasno je da su neki programi u javnosti više percipirani kao zabavni no, ljubitelju klasične umjetnosti sigurno je izvedba opere "Ero s onoga svijeta" ili baleta "Carmen" bila vrlo zabavna. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 6)

Što biste nazvali ili definirali konačnim ciljem Tvrđave kulture Šibenik?

Tvrđave su u protekle četiri godine postale sinonim za kulturnu i društvenu obnovu grada. Cilj Tvrđave kulture Šibenik je biti sinonim za uspješno upravljanje kulturnom baštinom, primjer dobre prakse u inovativnom upravljanju kulturnom baštinom, na društveno koristan i održiv način. Vjerujemo da smo na dobrome putu da dostignemo tu viziju. Istodobno, misija ustanove je nastaviti podizati svijest o očuvanju i vrednovanju spomeničkog i kulturnog nasljeđa te pomnim planiranjem i organizacijom brojnih kulturnih programa razvijati pozitivne potencijale Šibenika i šibenskog područja. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 7)

Ako govorimo o posjećivanju Šibenika, vi ste zbilja napravili da čak i Hrvati žele otići na događanja u gradu i oživjeli ga. Što smatrate tajnom svoga uspjeha?

Više je tajni našeg uspjeha i sve ih možemo javno reći. Tajna našeg uspjeha je u povjerenju i otvorenim rukama koje nam je dao naš osnivač, Grad Šibenik. Tajna je u stručnosti, profesionalnosti, ljubavi prema poslu radimo i entuzijazmu svih naših djelatnika, zatim u upornosti i ustrajnosti da postignemo ciljeve koje smo si zacrtali i da budemo uvijek bolji nego do sada. 

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 8)

Što možemo očekivati od programa za ovo ljeto?

Ponosni smo što u Šibenik u organizaciji Tvrđave kulture ove godine po prvi puta dolaze LP, Mario Biondy, Bryan Ferry i Roisin Murphy. Tu su i najavljeni koncerti Urbana, Massima, Maksima Mrvice, Kruder&Dorfmaistera. Na Mihovilu će se odvijati i programi Šibenskog plesnog festivala i festivala Changer. Tvrđava Barone također ima bogat program, razne koncertne i plesne izvedbe, te bogat filmski program uobličen u dva festivala: Srijedom po svijetu i Solo Positivo Film Festival. Ova manja i intimnija lokacija omiljeno je mjesto za izlazak svih onih koji znaju uživati u najboljoj lokaciji u gradu. Zalazak sunca uz čašu lokalnog vina malih šibenskih vinarija ili uz čašu šibenskog craft piva uz pratnju vrhunskih glazbenika uistinu je poseban doživljaj.  Aktivni smo na društvenim mrežama i čitatelji detaljnije informacije mogu pronaći na našim Facebook stranicama te webu. Napominjem da cjelokupni program sezone još nije objavljen te da će se ovih dana u medijima naći još nekoliko vrlo zvučnih imena koja će ovo ljeto gostovati na tvrđavi sv. Mihovila.

Tvrđava kulture Šibenik ili priča o tome kako se uspješno upisati na kulturnu mapu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više