Search

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Tvrđava kulture,
vizuali Kuća umjetnosti Arsen

Zadnji put kad sam bila u Šibeniku, prije nekih pet, šest godina, događao se mali glazbeni boutique festival Deboto, Tvrđava sv.Mihovila već je bila preuređena, a Vedran Gulin je tada vodio odličan Vino&Ino bar. Deboto festival se nažalost nije zakotrljao na duže, Vedran danas vodi odličan zagrebački SOI fusion bar, a za Šibenik, priča o novom kulturno-glazbenom valu tada kao da je tek počinjala. Ukratko – čudo jedno što je sve Šibenik uspio postići te kako se, slobodno možemo reći bez grižnje savjesti, uspio nametnuti kao hrvatski grad glazbe i kulture bez premca. Mnogo je pojedinaca, kreativaca, odličnih mjesta uključeno u tu kulturnu sinergiju koja ovaj grad čini iznimno uzbudljivim mjestom. Tu je Azimut klub s odličnim programom, Vedran Meniga koji vodi projekte u uvali Martinska, a u lipnju je otvorena Kuća umjetnosti Arsen, kao očita posveta velikom Arsenu, ali s idejom da bude prostor za sve vrste umjetnosti i ponudi vrlo različit program kroz cijelu godinu. I za sada im ide fantastično jer je dovoljno samo pogledati program.

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 1)

"Sve je krenulo 2014. godine s otvaranjem obnovljene Tvrđave sv. Mihovila, najstarije šibenske tvrđave, s novom, jedinstvenom pozornicom na Jadranu (a mi volimo reći – i šire). Takva sjajna lokacija mora imati jednako sjajan program pa se već osmu sezonu za redom trudimo u Šibenik dovesti ponajbolje od hrvatske glazbene scene, a posebnu pažnju posvećujemo organizaciji koncerata stranih izvođača – izvanrednih glazbenika i bendova. Tako su u proteklih sedam godina na pozornici na sv. Mihovilu svoje koncerte održali glazbeni bardovi poput Bryana Ferryja, The Stranglersa, legendarne Roisin Murphy, Ana Oxa, ali i svježi, utjecajni i nagrađivani umjetnici kao što su LP, Gregory Porter, Michael Kiwanuka… Koncert na ovakvoj jednoj boutique lokaciji kao što je Tvrđava sv. Mihovila, u neponovljivom povijesnom ambijentu s pogledom na cijeli Šibenik i njegov arhipelag, posebno je iskustvo za sve naše izvođače i publiku. Iza nas je više od tristo različitih događanja, a od 2016. godine od kada je obnovljena Tvrđava Barone, u Šibeniku imamo i još jednu, jednako posebnu, ali opet sasvim drugačiju pozornicu, za manje, intimnije koncerte na kojoj mahom ugošćavamo umjetnike naše suvremene jazz scene. Tvrđava Barone je ljeti i naš open-air kino s najsvježijim naslovima nezavisne filmske scene. Ne smijem zaboraviti ni plesnu umjetnost koja svake godine ostavi snažan pečat na našim objema pozornicama u okviru Šibenskog plesnog festivala. Na obje tvrđave selekciju i koordinaciju svih (su)organiziranih programa radi glavna producentica Tvrđave kulture Šibenik Morana Periša zajedno sa svojim timom“ govori mi Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik iza koje su već dva iznimno uspješna mandata na toj funkciji, a prošle joj je godine dano povjerenje i za treći. Upravo je ova javna ustanova pokretački kotačić bogatog kulturnog šibenskog programa. Osim toga, čini se kako se u cijelu priču uplela Europska unija sa svojim fondovima, odnosno suradnja lokalnih sposobnih ljudi koji vode Grad Šibenik i koji su uspješno iskoristili i potaknuli ta sredstva.

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 2)
Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 3)

Upravo je to bilo moje iduće pitanje za Goranu, koliko je EU odigrala ulogu u podršci te kako su se unutar Grada uspjeli tako lijepo i uspješno organizirati te ga pokrenuti u smjeru kulture i izvrsnog ljetnog programa?

"To je rezultat jedne sinergije, suradnje različitih dionika, od Grada do različitih ustanova, udruga i pojedinaca koji zadnjih osam godina rade predano na razvoju grada, posebno u ovom kulturnom i turističkom segmentu. Europska sredstva prate gotovo sve veće projekte i ulaganja, ne samo u kulturnu infrastrukturu, što potvrđuje da grad ima dobru razvojnu strategiju. Mi u Tvrđavi kulture se ne damo zavarati, još je puno posla pred nama. Za koji mjesec se završava i obnova treće i najveće šibenske utvrde, Tvrđave sv. Ivana, koja će između ostalih sadržaja, imati i edukacijski centar u kojem ćemo tijekom cijele godine okupljati mlade iz Hrvatske, ali i šire, na različitim posebnim programima mahom vezanim uz kulturne i kreativne industrije.“

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 4)

Što sve pripremaju za ovo ljeto, ali i kakvi su im dugoročni planovi, Gorana mi je otkrila.

"Ljeto na šibenskim tvrđavama krenulo je vrlo intenzivno, s programima već krajem svibnja, a ukupno do kraja rujna imat ćemo više od osamdeset različitih glazbeno-scenskih i filmskih programa. Ova godina nam je najbrojnija programima, na što smo posebno ponosni jer smo odlučili suradnji s brojnim izvođačima, organizatorima, promotorima i filmskim festivalima otvoriti maksimalan broj termina i tako omogućiti izvođačima i publici susrete uživo, istinski i jedini pravi doživljaj glazbe i umjetnosti. Nemoguće je sve nabrojiti, tu su neki naši već stari gosti koji se uvijek rado vraćaju na našu pozornicu, a neki od njih će ovo ljeto na nju stati prvi put. Koliko je zapravo program dobar, govori podatak da su za gotovo sve koncerte ulaznice rasprodane. Posebno bih izdvojila jednog izvođača. Zašto baš njega? Em će mu 6. kolovoza biti premijerni nastup u Hrvatskoj em je to svjetska zvijezda, umjetnički genijalac – Asaf Avidan – koji je unatoč svim nezahvalnim okolnostima u ovoj godini i ograničenom broju publike ipak odlučio doći u Šibenik. Čeka nas još jedan fantastičan koncert na sv. Mihovilu za koji je ostalo još nešto ulaznica pa svi oni koji žele poslušati Asafa na tvrđavi, neka požure po svoje ulaznice. Imamo već ugovorene i rasprodane koncerte i za 2022. Lorde koja s da termina planula za čas, Black Pumas i Jacka Savorettija. Želja nam je iz godine u godinu imati što više koncerata stranih izvođača i nastaviti brendirati Šibenik kao jedinstvenu koncertnu destinaciju.

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 5)
Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 6)

Kad ljetu dođe kraj, mi krećemo s programom u novootvorenoj Kući umjetnosti Arsen na šibenskoj rivi. Radi se o maloj, intimnoj, ali u Hrvatskoj najbolje produkcijski opremljenoj dvorani, u kojoj ćemo organizirati filmske projekcije, koncerte, plesne izvedbe, radionice, razgovore, predavanja…Želja nam je da taj prostor sa svojim programima da jednu novu dimenziju kulturnom životu grada u onim mjesecima koji nisu ljetni.“

Ako još tome pridodate i činjenicu da je šibenski Pelegrini uvršten među tri hrvatska restorana s Michelinovom zvjezdicom koju je dobio 2018. godine. Uz to, već je treću godinu zaredom proglašen najboljim restoranom u Hrvatskoj. Nedavno sam također čitala i o projektu Tourism4all u koji se uključila TZ grada Šibenika i Yum pastry shop koji vodi Antonia Drezga, a zajedničkim su snagama predstavili nove bezglutenske slastice. Jer poanta ovog projekta je ponuditi baš svima ponešto, a taj mali gastro moment, vjerujte mi, itekako je bitan. Sve u svemu, čini se kako bi Šibenik mnogima mogao biti učitelj na putu do odličnog brendinga te osmišljene ponude. Bravo za Šibenik!

Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 7)
Čudo jedno što je Šibenik postigao u zadnjih nekoliko godina (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više