Search

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu

U novootvorenom street art studiju "Lapo Lapo"

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Marko Knežević

Večeras svoja vrata službeno otvara Street art studio "Lapo Lapo" – mjesto gdje ćete saznati i doživjeti sve o aktualnoj street art sceni iz regije, a o tome smo porazgovarali sa zagrebačkim umjetnicima koji stoje iza ovog projekta

Ovih vas dana vjerojatno nije zaobišla vijest o otvaranju street art studija "Lapo Lapo" u zagrebačkoj Ilici 50 iza kojeg stoje umjetnici Boris Bare i Miroslav Petković poznatiji kao Modul. Jedinstven je to prostor otvorenog tipa koji će promovirati nezavisnu i inovativnu umjetnost koju danas uglavnom obilježavamo kao street art. Prvenstveno je ovo njihov radni prostor, ali vrata će biti otvorena, kako Bare kaže: "svima koji vole ovaj tip umjetnosti, koji su znatiželjni te su slobodni u svako doba dana ući u studio, pitati, pogledati, saznati. Svoje mjesto na zidu pronaći će i svi oni koji stvaraju ovakvu umjetnost, zato će "Lapo Lapo" u tom slučaju preuzeti funkciju platforme za promociju ulične umjetnosti Hrvatske, ali i regije."

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 1)

Bare i Modul znaju se još iz doba crtanja graffita, a nakon što su ostavili svoje stare poslove koji nisu imali veze s umjetnošću, spontano su počeli raditi zajednički na brojnim projektima, objašnjavaju nam, "nakon čega se rodila ideja da dva ateljea na različitim adresama zamjene jednim, i to u centru grada. Praktičnije je, a lokacija je uvijek usput svima da navrate na dogovor ili na druženje iz kojeg će često proizaći i neki novi spontani radovi. Dosad su se takva druženja pokazala kao vrlo produktivna i inspirativna. Druženje dok se crta je najbolji scenarij, i puno dobrih stvari je rezultat."

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 2)

A koliko je Zagrebu potrebno mjesto ovakvog tipa i kakva je podrška kolega?

"Podrška je velika i zato su nam već svi bitni umjetnici iz Zagreba, ali i regije dali svoje radove da ukrasimo zidove našeg radnog prostora, čime se stječe cjelokupna slika street art scene", priča nam Modul.  Na zidu, uz one s potpisom Modula i Borisa Bare, tako već vise radovi poznatih umjetnika kao što su Stipan Tadić, Lonac, Djuvedj, Lunar, kolektiv R2D2, Nikola Zorotović, 2 Fast, Azram, Bad Cat, Marko Nuić, Smack, Kosti i brojni drugi. "Činjenica da već sada, na početku, dobivamo brojne mailove i poruke u inbox s pohvalama te pitanjem zašto se ovako nešto već prije nije dogodilo je spontani odgovor kako ljudi reagiraju na ovaj studio", nastavlja Modul.

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 3)

Obojica zagrebačkih umjetnika već su dugi niz godina na hrvatskoj street art sceni, a prve poteze sprejem učinili su početkom devedesetih. Upućeni poznaju Modula kao veterana zagrebačke graffiti scene koji je ostavio svoj likovni trag kroz brojne crteže i murale diljem Hrvatske i regije, a s vremenom je proširio svoje djelovanje na tipografiju i kaligrafiju te se u posljednje vrijeme specijalizirao kao jedan od rijetkih u tome. Bare je nakon kraće pauze idejno osmislio i pokrenuo kolektiv "Pimp My Pump" te je zaboravljene gradske pumpe za vodu učinio modernim simbolom Zagreba uz podršku svih relevantnih gradskih institucija. Također, svoje je djelovanje proširio na mnoge različite ulične intervencije, oslikavanje namještaja, zidova interijera i druge medije izražavanja. 

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 4)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 5)

Bogatstvo izražavanja kroz različite medije je ono što kulturu ulične umjetnosti i čini bogatom, drugačijom i raznovrsnom. "Scena danas je mnogo raznovrsnija nego devedesetih kada sam počinjao. Onda su postojali samo graffiti, a danas je to pojam ulične umjetnosti puno bujniji. Sve je drugačije. Prije su se crtala samo slova, uz poneki lik, a danas to nema granica. Danas se rade skulpture, crta se po namještaju, skateboardima i svemu po čemu možeš baciti boju. Sve je to street art, a takva raznovrsna umjetnost dobrodošla je kod nas", objašnjava nam Modul.

Umjetničke ideje koje zaobilaze konvencije od danas stanuju na adresi Ilica 50, a istraživanje različitih medija i proširivanje uobičajenog se nastavlja u kreativnoj radionici by Bare i Modul. Sve informacije o studiju "Lapo Lapo" pratite putem njihove Facebook stranice ili svratite osobno do njih. Bit će im drago!

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 6)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 7)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 8)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 9)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 10)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 11)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 12)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 13)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 14)

Ulična umjetnost je konačno pronašla dom u Zagrebu (фото 15)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više