Search

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad

Vera Vuksanović


Image: Promo

Vizualna umjetnica Vera Vuksanović svojim instalacijama brzo je osvojila mnoge što je potvrdila i njezina samostalna izložba zanimljivog naziva "Sub My Title" na kojoj je zadobila samo pozitivne kritike

Vera Vuksanović, rođena Beograđanka svoje je djetinjstvo provela u inozemstvu i to ni manje ni više nego u svjetskim metropolama Londonu, Moskvi i New Yorku. Velika trendseterica i urbana djevojka svoje slobodno vrijeme najradije provodi na filmskim i glazbenim festivalima, ali nema problema s prilagodbom, bilo da se našla na crvenom tepihu ili u kampu u pustinji. Za nju ne postoje ograničenja što dokazuje i svojim stvaralaštvom. Po struci komunikolog i umjetnik upravo je istraživanjem kanala komunikacije došla do ideje da se počne izražavati putem svjetlosnih formi. Njezine instalacije su prvenstveno motivacijske i voli istaknuti da je neonima i light boxevima brendirala svoj rodni kraj, jer je samo u godinu i pol dana napravila veliki broj natpisa za različita mjesta. Tu se granice nisu zatvorile. Vera je spremna afirmirati Sloveniju, Moskvu i Milano i za sada postoji velik interes za njezin rad. Inspiraciju često crpi iz filmova ili stihova kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća, a što se ljubavi kao inspiracije tiče, i dalje su rečenice jače od svega. Od neona ili fotografije. I zato ih je utkala u svoja djela. Svojom samostalnom izložbom fotografija i svjetlećih instalacija pokušala je uspostaviti komunikaciju s publikom. Dobila sam odlične kritike nakon prve samostalne izložbe. Svima se sve sviđa, ali sam i prvi put naišla na zid. Zid distribucije. Zid vrednovanja umjetničkog djela. Tako da sebe često nazivam umJEtnikom humanitarcem. 

Rečenice na fotografijama su označavale, afirmirale ili stimulirale samu fotografiju, a one sa žutim slovima dobile su novi smisao. Kao da su postale dio nekog scenarija, neke davne prošlosti i neke druge fabule. Rečenice su postale titlovi, a fotografije kadrovi iz filmova. Ne prima narudžbe s personaliziranim željama jer tvrdi da u tom slučaju ne bi bila umjetnica, a kada ju angažiraju za projekte, najviše voli sjesti s klijentima, čuti njihove želje i pravce u kojima žele da projekt ide. Predlaže svoje ideje o kompatibilnosti i granicama u kojima može odraditi stvar da savršeno legne u prostor. Light boxevi se za sada ekskluzivno mogu kupiti u Koncept Store-u 45 u Beogradu. Želja joj je svoju tehniku i umjetničko izražavanje dovesti do savršenstva kako bi potpuno spreman i kompletan proizvod predstavila u inozemstvu i tako osvijetlila "obraz" svog rodnog grada. 

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad (фото 1)

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad (фото 2)

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad (фото 3)

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad (фото 4)

Umjetnica koja je neonom i light boxevima brendirala svoj grad (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više