Search

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu!

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu!

A tek joj je 27...

Image: Instagram,
Getty Images

Kustosica, spisateljica, aktivistica... zbilja postoji jako puno zanimanja kojima se bavi 27-godišnja Kimberly Drew, a sve u svrhu toga da utječe na poglede i stereotipe na suvremenoj umjetničkoj sceni i kako bi potaknula radikalno mijenjanje strukture moći koja vlada cjelokupnim umjetničkim svijetom od kada on zapravo i postoji. Danas je jedna od najutjecajnijih globalnih pokretačica promjena u poimanju umjetnosti te iskorištava moć društvenih mreža za postizanje pravih ciljeva!

Kada bi vam netko rekao da je jedna od najutjecajnijih osoba u umjetničkom svijetu Afroamerikanka koja ima samo 27 godina, biste li odmah povjerovali? Nažalost, još uvijek živimo u svijetu u kojem nas ovakve činjenice iznenade. Pozitivno, naravno, ali ne bi nas trebale iznenaditi, nego bi ovakve činjenice trebale biti normalan dio svakodnevice. U svakom slučaju, prva tvrdnja je i više nego istinita. Jedna od najvećih revolucionara današnjih pogleda na suvremenu svjetsku umjetničku scenu jest 27-godišnja Kimberly Drew, Afroamerikanka iz New Jerseyja. Kada je u pitanju rodna, rasna, nacionalna jednakost - umjetnički svijet se ne može pohvaliti s dobrim statistikama. No, čini se kako budućnost ide ipak u optimističnijem smjeru.

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu! (фото 1)

Priča Kimberly je zbilja inspirirajuća. Svoje obrazovanje je završila na Smith Collageu, gdje je odabrala povijest umjetnosti i afroameričke studije te se specijalizirala baš za muzeje. Njezin ulazak u taj svijet i umjetnost započeo je kada je postala pripravnica u uredu ravnateljice Thelme Golden harlemskog "The Studio Museum". Ovaj muzej je posvećen suvremenoj umjetnosti koju stvaraju Afroamerikanci i umjetnici afričke dijaspore. Ovo je ujedno i prva takva institucija u Sjedinjenim Američkim Državama i od trenutka kada je otvorena napravila je velike pozitivne pomake u prepoznavanju i priznavanju umjetnosti koju su stvorili Afroamerikanci. Možete pretpostaviti kako je takvo mjesto formiralo stav kod mlade Kimberly. Upravo ju je rad u ovom muzeju potaknuo na pisanje Tumblr bloga "Black Contemporary Art", gdje je počela javnost upoznavati s umjetnošću koristeći najsnažniji alat današnjice - društvene mreže

Kada se susrela sa svojom prvom mentoricom Thelmom, shvatila je koliko ona informacija nije znala, a vezane su uz suvremenu afroameričku kulturu, a to je studirala. Tada je shvatila da javnost i široke mase onda sigurno nemaju pojma i nisu uopće informirani jer ni nemaju od kuda crpiti svoje informacije. To ju je potaknulo da počne pisati blog jer je htjela postići jedan jednostavan cilj - obrazovati javnost i ukazati da postoji afroamerička umjetnost čija umjetnička djela zaslužuju veću pozornost. Zato je odabrala Tumbler kao svoju platformu jer je smatrala da je nužno ostvariti dijalog s ljudima koji će čitati njezine objave. Osim toga, znala je da će se na taj način javljati osobe koje imaju informacije o nekim umjetnicima i djelima za koje i ona sama nije znala. Htjela je s cijelom zajednicom donijeti doprinos cjelokupnoj umjetničkoj sceni, time što bi je obogatila novim umjetničkim otkrićima. 

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu! (фото 2)

Nije trebalo proći dugo da bi je svjetska umjetnička scena prepoznala. Ono što je ona zapravo s jednim blogom pokrenula jest proces uvođenja afroameričke umjetnosti u svjetski kanon. Od kada je priskrbila sebi brojne pratitelje i dokazala se svojim znanjem, stručnošću i entuzijazmom, poslovne ponude su počele dolaziti sa svih strana. Drew se tako ostvarila i kao spisateljica pišući članke i osvrte za HyperallergicVice, Vogue, Lenny Letter, Glamour i brojne druge priznate časopise i portale. Radila je i kao voditeljica u Lehmann Maupin galeriji u New Yorku, koja je stvorena kao platforma koja javnost upoznaje s novim, mladim i perspektivnim umjetnicima. Dakle, idealno mjesto za nekoga kao što je ona. Također je sudjelovala u panel raspravama u The New Museum, Art Baselu, Moogfestu, The Brooklyn Museumu i The Schomburg Center for Reaserch in Black Culture. Ove godine je odabrana kao jedno od lica koje predstavljaju budućnost umjetnosti u sklopu projekta Mercedes-Benz Collectivea #WeWonder te se našla uz bok Hansu Ulrichu Obristu i Kevinu Mau

Riječ je o kampanji koja je htjela pokazati tko su osobe koje u današnjem dobu mijenjaju umjetničku scenu i formiraju optimističnu budućnost umjetnosti. Među njima se našla i "mala" Kimberly Drew. Njezina ekspertnost i utjecaj koji ostvaruje na široku javnost prepoznati su i u čuvenom  The MET-u, odnosno The Metropolitan Museum of Art u New Yorku, gdje su je zaposlili kao social media menagera. Samo zamislite koji je to poslovni ostvaraj, a njoj je tek 27 godina. Oblikovanjem društvenih medija ovom poznatom muzeju, njoj također nudi mogućnost da transformira poglede na umjetnost, ali ovoga puta još široj javnosti koja joj je na raspolaganju zahvaljujući ovome poslu.

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu! (фото 3)

Tijekom godina, pod Instagram profilom @museummammy okupila je čak 170 tisuća pratitelja koji zahvaljujući njezinim objavama mogu otkriti fenomenalna umjetnička djela, ali i suočiti se s rasnim, spolnim i političkim problemima koji su još uvijek prisutni u društvu. Drew ne zazire od toga da o njima otvoreno govori i da iskoristi svoj utjecaj preko društvenih mreža kako bi ljude uputila u događaje koji se pokušavaju zataškati. Zato se uvijek uz kustosica nađe i riječ aktivistica kada se govori o ovoj hrabroj i talentiranoj djevojci.

Upoznajte Kimberly Drew jer ona revolucionarizira suvremenu umjetničku scenu! (фото 4)

Osim toga, Kimberly je dobitnica brojnih nagrada kao što je Feminist Currator Award, za sav njezin doprinos za prava žena i doprinos u umjetnosti. Yerba Buena Centar for the Arts i Brooklyn Magazine uvrstili su ju među najutjecajnije mlade današnjice. Uskoro izdaje i knjigu "Black Futures" koju piše u suradnji s Jennom Wortham koja je jedna od autorica koja piše za The New York Times. Unatoč tome što je postala prepoznatljiva, ova 27-godišnjaka nije izgubila svoj kurs i nastavlja ostvarivati ciljeve koje si je zadala kada je samo pisala blog za sebe i par svojih čitatelja. Ona je dokaz da godine, spol i rasa nisu preduvjet za nečiji uspjeh, nego ustrajnost, informiranost i želja za promjenom. Tek je krenula, ali nadamo se da joj ništa neće stati na put da ostvari sve promjene koje je naumila. Jer ona stvarno od svijeta radi bolje mjesto. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više