Search

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove

Tekst: Tina Lončar


Većina ilustratora ima neki motiv koji, češće nego bilo koji drugi, inspirira i isprepliće njihovo stvaranje. Za osječku umjetnicu Slađanu Zubić to su babuške, simpatična bića koja Slađana vrškom svoje olovke smješta u posve (ne)obične životne situacije. Motiv tradicionalne ruske igračke prožima ilustracije Slađaninog brenda SuMka/CyMKa, krasi majice, platnene torbe, naljepnice i kalendare, ali i osječke zidove i tramvajske stanice mameći osmijehe prolaznika. Mural u prolazu na Vijencu Ivana Meštrovića naslikala je u suradnji s još nekoliko umjetnika u spontanoj akciji naziva Kv.art, a svoje babuške "posjela" je 2019. godine, u sklopu projekta Urbane intervencije udruge PLANTaža, i na najstariju osječku tramvajsku stanicu sagrađenu još davne 1926. godine. Sve što Slađana radi, vezano je uz umjetničko djelovanje, većinu dana provodi s djecom u školi otkrivajući njihove talente, ostatak svog vremena posvećuje svom brendu i ilustracijama, a radi i kao voditeljica umjetničkog djela ReArt festivala koji djeluje još od 2014. godine kojem je u cilju razvoj i promicanje urbane kulture. Četiri godine nakon pokretanja festivala zaživjela je i udruga REART koja svojim djelovanjem nastoji probuditi uspavanu osječku scenu, a na promicanju umjetnosti i kulture u svom gradu, kao jedna od osnivačica, predano radi i Slađana.

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove (фото 1)

Ilustratorica, učiteljica likovne kulture, voditeljica umjetničkog sektora ReArt festivala, potpredsjednica udruge koja promiče umjetnost i stvaralaštvo u Osijeku... Čini se da je tvoj život umjetnost. Kako je krenuo tvoj put umjetničkim vodama? Je li to nešto o čemu si odmalena maštala?

Čini se da je uistinu tako. Od malih nogu sam uvijek nešto crtala i stvarala. Svoje formalno obrazovanje okrunila sam titulom magistre edukacije likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer slikarstvo. Iako mi primarni posao u školi zaokuplja većinu vremena gdje uživam u radu s djecom otkrivajući njihove talente, ipak sve svoje slobodno vrijeme koristim za kreativno izražavanje aplicirajući ga na različitim medijima. Veseli me sve što ima veze s umjetnošću i stvaranjem, od uređenja ambijenata za festivale, uređenja interijera, pa do recikliranja razno raznih predmeta. Kako sam po prirodi vizualan tip, volim sve što ima svoj sklad i kreativnu notu. Volim modu, odjeću i šivanje još od srednjoškolskih dana, obožavam prirodu, svoja dva psa Lolu i Boa, festivale, putovanja, otoke…..

Osnova tvog ilustratorskog opusa su ruske babuške. Zašto te upravo one toliko inspiriraju?

Moja najveća motivacija i inspiracija su ruske babuške koje provlačim kroz cijeli svoj umjetnički izričaj. Još od studentskih dana one su moja glavna inspiracija za rad. Povezujem ih s djetinjstvom i putem njih projiciram svoje vlastito iskustvo promatranja svijeta. Krenuvši od sebe kao subjekta svoj identitet nudim kao predmet istraživanja kroz tijelo (oblik Babuške) koje u ovom slučaju posuđeno. Prenijevši vlastito iskustvo u umjetničko djelo ispoljavam svoje osjećaje, doživljaje i prizivam promatrača na identifikaciju. Sve to nudi mi neograničen izvor inspiracije koji me svakim danom gura u nove izazove. Od tuda se i stvorila ideja za vlastiti brend pod imenom Sumka/CyMka kojem posvećujem većinu svoga vremena.

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove (фото 2)

Tvoje ilustracije "sletjele" su i na majice. Kako to da si odlučila pokrenuti modni brend? Kada je brend zaživio?

Brend kao takav nastao je 2014., a sve je krenulo s namrgođenim portretima babuški koje sam kroz ilustraciju projicirala na cekere, zatim na ruksake, bedževe i u posljednje vrijeme najviše na majice. Od cekera pa do danas priča se proširila i sada je Sumka/Cymka svugdje, na hoodicama, stikerima, printevima, kalendarima, Street artu… Motive stavljam u različite životne situacije kroz koje naglašavam emociju svaki put na različit način. Na svakom crtežu je prikaz niz emocija ljudskog stanja koji čini crtež još interesantnijim i ugodnijim za promatranje. Motivaciju za svoj rad pronalazim u svakodnevnim životnim pričama, ponešto u vlastitim, ali većinom u životima ljudi koji me okružuju. Sve te svakodnevne životne avanture popraćene daškom ironije prikazujem na jedan zanimljiv, maštovit i zabavan način većinom u širokom spektru boja. Super mi je što kroz mnoštvo različitih linija stvore se zanimljivi likovi koji pričaju svoju priču. Često su te priče sjetne, zaljubljene, tužne, smiješne…. Brend je namijenjen svim uzrastima premda su najveći interes za zadnju kolekciju pokazali mlađi muškarci i žene izgrađenog modnog stila, no često nema pravila. Unisex kolekcija udobnih, kvalitetnih i pamučnih majica u kojoj možeš bez problema provesti cijeli dan nešto je što svi mogu nositi.

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove (фото 3)

Svojim radom ukrasila si i najstariju osječku tramvajsku stanicu, a tvoj mural prolaznici mogu vidjeti u prolazu na Vijencu Ivana Meštrovića koji si oslikala skupa s još nekoliko umjetnika. Kako je uopće došlo do tih suradnji? Planiraš li se "ubaciti" u street art još intenzivnije? Misliš li da to ulicama nedostaje?

Najstariju osječku tramvajsku stanicu u sklopu projekta Urbane intervencije radila sam s udrugom Plantaža. Rad je prikazivao babuške i deduške u tramvaju i ta suradnja se pokazala kao nešto sjajno i potrebno našem gradu, jer je stvorila svojevrsnu galeriju na otvorenom. Cilj ulične galerije je svake godine predstaviti rad novoga umjetnika.

Mural u prolazu na Vijencu Ivana Meštrovića sam oslikala skupa s još nekoliko umjetnika. Tu spontanu akciju nazvali smo Kv.art. Zajednički prijatelj nas je okupio, našao super zidove koji su bili išarani neprimjerenim porukama, kako to inače biva i jednostavno iz čistog entuzijazma smo krenuli oslikavati. Nakon uspješne akcije shvatili smo kako se ne trebamo tu zadržavati nego nastaviti dalje. Dolaskom ljepšeg vremena sigurno ćemo oslikati još neke zidove u različitim kvartovima grada. Smatram kako tim činom promoviramo umjetnike i umjetnost, osječkim kvartovima dajemo novi i ljepši izgled, a to je ono što im svakako nedostaje.

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove (фото 4)

Kao potpredsjednici udruge koja promiče umjetnost i stvaralaštvo u Osijeku, moram te pitati kakva je kulturna scena u gradu. Čime se ponosite, a što joj nedostaje?

Uspavanu osječku kulturnu scenu razbudili smo pokretanjem festivala ReArt koji se redovito održava od 2014. godine u svom ljetnom i zimskom izdanju. Jako se ponosimo svojim ReArt festivalom koji predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. Festival stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. Četiri godine nakon toga otvorili smo i Udrugu REART. Udruga je osnovana s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva i kreativnosti. Kroz mnoge umjetničke akcije i projekte pokušavamo educirati i nadomjestiti dijelove koje osječkoj umjetničkoj sceni nedostaju. Ono što nam najviše nedostaje je prostor, prostor u kojem bi još više mogli unaprijediti svoje ideje i potrebe za pozitivnim promjenama.

Upoznajte Slađanu Zubić, ilustratoricu čije babuške krase torbe i majice, ali i osječke zidove (фото 5)

Na čemu trenutno radiš?

Ono čime se danas bavim je pripremanje nove serije radova koje ću, nadam se, uskoro pokazati i izložiti javnosti čim se vratimo u neku normalnu stvarnost. Moram ipak priznati da mi ovaj međuprostor u kojem se svi nalazimo omogućava više vremena za stvaranje i kreativnost. U pripremi sam projekta pod nazivom STARTanje. Projekt se sastoji od niza umjetničkih akcija koje za cilj imaju promovirati umjetnosti ( urbanu i galerijsku ).

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više