Search

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime

Nezavisna kustosica i voditeljica umjetničke organizacije Nomad

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Marija Kobić (portret Vanje),
PR

Siječanj 2016. u duhu suvremene umjetnosti

Putovanje u europske prijestolnice ove zime obogatite posjetima vrhunskim muzejskim izložbama umjetnika i umjetnica 20. i 21. stoljeća. Kustosica Vanja Žanko za Büro 24/7 odabrala je top 10 samostalnih siječanjskih izložbi u Zagrebu, Beogradu, Beču, Rimu, Parizu i Londonu. Na popisu su: Olivo Barbieri, Alexander Calder, Abraham Cruzvillegas, Olafur Eliasson, Gottfried Heinwein, Duje Jurić, Anselm Kiefer, Edward Munch, Edo Murtić i Nika Radić.

Olivo Barbieri "Images 1978-2014"
Gdje: MAXXI Museum, Rim
Dokad: 10. siječnja 2016. 

Velika retrospektiva koja zaokružuje karijeru poznatog fotografa uključuje više od 100 radova podijeljenih u sedam sekcija kroz različite teme i područja oko kojih je Olivo Barbieri razvio svoj umjetnički izraz. Fotografije i film ilustriraju umjetnikovu karijeru od kasnih sedamdesetih do danas. 


Alexander Calder "Performing Sculpture"
Gdje: Tate Modern, London
Dokad: 3. travnja 2016. 

Nastavljajući sa svojom serijom posvećenom ključnim figurama modernizma, Tate Modern predstavlja Alexandera Calderona: "Performing Sculpture" te kako pokret, izvedba i teatralnost podržavaju njegovu umjetničku praksu. Izložba okuplja njegova najveća djela iz svjetskih muzeja te predstavlja kolaboracije na području filma, kazališta, glazbe i plesa.

Abraham Cruzvillegas: "Empty Lot"
Gdje: Tate Modern, London
Dokad: 3. travnja 2016. 

Abraham Cruzvillegas poznat je po impresivnim skulpturama pri čemu improvizira s različitim materijalima. "Empty Lot" uključuje mreže trokutastih drvenih posuda za bilje u kojima je zemlja sakupljena iz različitih parkova Londona. Ništa u njima neće biti posađeno, ali posude će biti zalijevane tijekom 6 mjeseci, koliko traje izložba. Nepredvidljivost prirode te nada da će možda nešto ipak izrasti okosnica su ovog rada i njegova simbolika.

Olafur Eliasson: "Baroque Baroque"
Gdje: Belvedere, Beč
Dokad: 6. ožujka 2016.

Umjetnik Olafur Eliasson ispunio je veličanstvene barokne prostorije Zimskog dvorca u Beču svjetlosnim instalacijama i zrcalnim radovima.

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime (фото 1)

Gottfried Helnwein: "Between innocence and evil"
Gdje: Muzej savremene umetnosti, Beograd
Dokad: 20. siječnja 2016.

Poznati irsko-austrijski umjetnik izlaže 33 rada velikih formata po kojima je najpoznatiji iz različitih faza stvaralaštva. Pored djece koja dominiraju u njegovom slikarstvu i kritičko-povijesnih tema, umjetnik je radio i cikluse fotografskih autoportreta na kojima se, prikazujući kako sebi nanosi bol, referira na ranjivu i represiji izloženu egzistenciju suvremenog čovjeka.

Duje Jurić: "Nevidljiva prisutnost"
Gdje: Zbirka Richter, Zagreb
Dokad: 13. ožujka 2016.

Projekt SintArt, koji se već šestu godinu izlaže u stalnom postavu Zbirke Richter umjetničkim radovima, instalacijama, akcijama, eksperimentima umjetnika istražuje misaoni prostor Vjenceslava Richtera i tako se ponovno otvara pitanje trajanja i utjecaja skupine EXAT-51 te se ujedno ostvaruje Richterova zamisao da njegova obiteljska kuća s pripadajućim parkom (koju je sa suprugom Nadom Kareš Richter 1980. poklonio gradu Zagrebu) postane živo mjesto susreta umjetnika i publike.

Umjetnički rad Duje Jurića "Nevidljiva prisutnost", zamišljen za prostor Richterove obiteljske vile, nadahnut je skulpturom "Triennalski signal", smještenom u parku Zbirke Richter na zapadnoj strani. Izrađena od aluminija 1998. godine, prema nacrtu koji je Richter izradio još 1957., skulptura se vertikalno uzdiže u visinu od 400 centimetara.

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime (фото 2)

Anselm Kiefer
Gdje: Centre Pompidou, Pariz
Dokad: 18. travnja 2016.

Retrospektivno putovanje kroz bogatu i hvaljenu karijeru njemačkog umjetnika aktivnog od kraja šezdesetih pa sve do danas. Šezdesetak djela po prvi puta je okupljeno iz najvećih svjetskih privatnih i javnih zbirki kolekcija.

Edvard Munch: "Ljubav, smrt - osamljenost"
Gdje: Albertina, Beč
Dokad: 24. siječnja 2016. 

Izložba objedinjuje 100 najvećih djela poznatog norveškog umjetnika koja uključuju ikonična djela poput "Vriska", Madonne, "Poljupca" i "Melancholy". Također, tu su i radovi koji objašnjavaju njegov eksperimentalni pristup printanoj grafici.

Edo Murtić: Keramika
Gdje: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Dokad: 3. siječnja 2016. 

MUO u suradnji s Fondacijom Murtić i drugim privatnim zbirkama predstavlja prvi objedinjeni prikaz Murtićeva opusa u keramici, s naglaskom na originalne murale nastale početkom 2000-ih u sklopu ciklusa "Nova apstrakcija". U izložbu su uključeni i prikazi modela, skica i fotografija iz arhiva Fondacije te ploče i tanjuri iz ciklusa "Nova apstrakcija", dio privatne zbirke i kolekcije Fondacije.

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime (фото 3)
Nika Radić: "Doma"
Gdje: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
Dokad: 28. veljače 2016.

U sklopu programa "Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO" ove godine izlaže internacionalna novomedijska umjetnica Nika Radić. U muzeju izlaže seriju audio-vizualnih radova koje je napravila posebno za ovu priliku.

Vanja Žanko preporučuje deset fantastičnih izložbi ove zime (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više